×
2021. 10 21.
Csütörtök
Orsolya
19 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.26 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Nem állt le a főtérfelújítás

2021.03.26 - 08:12
Megosztás:
Nem állt le a főtérfelújítás
Továbbra sem sikerült érdemi akadályokat gördíteni a szatmárnémeti új főtér felújítási munkálatai elé; a munka folyik, kezdi erejét veszíteni a korábbi szakmai fellángolás. A régi főtéren a sor?

Egyik irányba sem mozdult el a szatmárnémeti új főtér felújítása körül beindult ügynek a sorsa: nem állították le a munkálatokat, de nincs is kijelentve, hogy a terület nem érdemes arra, hogy műemlékké legyen nyilvánítva. Egyelőre csak nem hivatalos, de megbízható forrásból van értesülésünk: az egész galibát elindító építészegyesületek minden jel szerint lemondtak arról, hogy keresztbe tegyenek a beruházásnak, február 15-én publikált állásfoglalásuk óta nem tettek semmit azért, hogy jobban utánajárjanak, mi történik a szatmárnémeti új főtéren. Abban leírták, hogy nem szabad tönkretenni Nicolae Porumbescu és csapatának alkotását, azonban azóta sem járt az állásfoglalást aláíró egyesületi tagok közül egyik építész sem Szatmárnémetiben, hogy saját szemével győződjön meg arról, hogy tényleg valami rossz történik-e az új főtéren, vagy épp ellenkezőleg, előnyére lesz a térnek a felújítás.

Regionális álláspont

Úgy tudjuk, a hivatalos állami hatóságok sem foglaltak még állást azóta sem az ügyben, átfogó bukaresti megbeszéléseket jelentettek be február végén, de hogy ezeken született volna érdemi döntés, arról semmilyen hír nem jutott el Szatmárnémetibe. A felújítást megrendelő városháza és a munkát végző kivitelező egyetlen fontos döntésre vár, a lapunkat tájékoztató szakember szerint a regionális műemlékvédelmi bizottságnak kell állást foglalnia, valószínűleg ez képezi majd az alapját a bukaresti műemlékvédelmi hatóság döntésének.

A régi főtér az új célpont?

A helyzet a főtéren változatlan, ez továbbra sincs műemlékként nyilvántartva, a munkakezdés minden szükséges engedély birtokában kezdődött el tavaly novemberben, és zajlik is azóta. Az egyedüli biztos az ügyben, hogy a munkálatok nem lesznek leállítva, és nagyon kicsi az esély arra, hogy a jövőben bármikor le legyenek. Igaza lehet a polgármesternek, hogy hoppon maradt vállalkozók lehetnek a térfelújítási munkálatok hátráltatói, akik az új központi munka leállításától elestek, és most a régi központ felújítását szeretnék megfúrni, a szökőkútbontás elleni tiltakozásnál több azonban egyelőre ahhoz a helyszínhez köthetően még nem történt.


Princz Csaba

 

A körgyűrű építői és pojácái
Vannak, akik a népszerűvé válás igénye nélkül dolgoztak azon, hogy elkezdődjön és haladjon a körgyűrű építése, és vannak, akik meglovagolják a beruházás keltette hullámot, bármiféle erény nélkül.
Beültetik a főteret
A kővel való burkolói és építőmunka a végéhez ért a szatmárnémeti új főtéren, már a Coposu sétányon tartanak a munkások, utánuk a kertészek következnek, akik ezekben a napokban beültetik a már előkészített ágyásokat, magaságyásokat.
Járdajavítások napirenden a megyeközpontban
Elkezdődtek a járdafelújítási munkálatok a szatmárnémeti 15-ös lakótelepi Arinului utcában, a játszótér környékén, valamint a 16-os lakótelepen lévő Brânduşa utcában, a park mellett.
Cookie