×
2020. 05 27.
Szerda
Hella
17 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.42 RON
100HUF = 1.39 RON
Szatmárnémeti

Nem csak az idősek vannak bajban!

2020.04.01 - 14:30
Megosztás :
 • Nem csak az idősek vannak bajban!

  Az egyedülálló idősekre figyel a kormány és a helyhatóságok, de valójában nem ebből a korosztályból kerül ki a legtöbb olyan ember, aki bajban van a kijárási tilalom és a szükségállapot bevezetése miatti megszorítások miatt.

  Béres Antal lázári alpolgármester figyelt fel először arra, ami nem csak a Szatmárnémetivel szomszédos településre érvényes, hanem az egész megyére: sokkal több 2–3 gyerekét egyedül nevelő fiatal van nehéz helyzetben mostanság. Munkahely nincs, ezért bevétel sincs, tartalékolni addig sem volt miből míg dolgoztak, mutatott rá Béres, annyi pénzük sincs, hogy 1–2 hónapig kihúzzák.

  Nincs bevétel

  Fokozottan érvényes a rossz helyzet azokra, akik feketén dolgoztak, mert ők még kényszerszabadságra sem mehetnek és egyszerű munkanélküli-segélyt sem kaphatnak. Ugyanez lehet érvényes azokra is, akik külföldön dolgoztak a mezőgazdaságban, vagy építkezésen, vagy akiknek a karantén miatt külföldön maradt jövedelmet termelő férjük, vagy feleségük, de már nem küld haza pénzt, mert ott sem mehet dolgozni.

  Másabb igények

  Béres szerint erre a teljesen figyelmen kívül hagyott rétegre is figyelni kellene és lehetőséget találni arra, hogy rajtuk is segíteni lehessen, mert nem csak sokkal többen vannak mint az egyedülálló idősek, de sokkal nagyobbak az igényeik is. Az alpolgármester úgy vette észre, a 65 év felettiek sokkal jobban tudnak alkalmazkodni a nehézségekhez és legtöbbjük segítséget sem kér az önkormányzattól, viszont ahol két-három gyereket kell ellátni, ott egészen más a helyzet.

  Segíthetnek nekik

  Az alpolgármester utánajárt annak, van-e törvényes lehetősége az önkormányzatoknak segíteni a bevétel nélkül maradt fiatalabb korosztály tagjain is, de kiderült, hogy erre nincs lehetőség. Egyedüli kivétel, mutatott rá Béres, azoknak élelmiszercsomagot vinni, vagy készételt rendelni, akik hatóságilag elrendelt karanténban vannak és azoknak is csak addig, amíg az elzárási kötelezettségük tart.

   

  Cookie