×
2020. 07 16.
Csütörtök
Valter
14 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.24 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Nem folytatják a Bamakót a szatmáriak

2020.02.15 - 04:27
Megosztas :
 • Nem folytatják a Bamakót a szatmáriak

  A guineai bizonytalan helyzet miatt nem vállalják a rizikót a szatmáriak, így nem folytatják a Budapest-Bamako-ralit. Az autósok és motorosok viszont maradnak és érdekes helyeket keresnek fel.

  Szerda este döntötte el a szatmári csapat nagy része, hogy nem folytatja a Budapest-Bamako-ralit, de Afrikába maradnak, és kulturális és természetvédelmi helyeket fognak meglátogatni.

  Czikai Éva, a szatmári csapat egyik tagja üzent tegnap lapunknak, aki elmondta, hogy a guineai bizonytalan helyzet miatt döntöttek így. „Elsősorban én és a férjem, Dan Fabian döntöttünk így, majd csatlakoztak hozzájuk Szilveszter Marciék és a motorosok egy része is, hogy nem megyünk át Guineában. Láttuk a guineai kormány értesítését, amit a szervezőknek küldtek el, hogy a futam ottani szakaszait törlik, mivel az országukban a helyzet folyamatosan változó. A szervezők azt mondták, hogy egy gyors maratoni szakasszal végig mehetnek az országon, de mindenki a saját felelősségére dönt, így egy másik útvonalon folytatni lehet a Bamakót. A mi részünkről egy technikai akadálya is lett volna annak, hogy így folytassunk a ralit: közel 100 kilométeren hosszú offroad-szakaszt kellett volna teljesíteni, ami kiskocsival igen érdekes lett volna. Többek között ez is komoly technikai akadály lett volna a táv teljesítésének, de elsősorban a biztonságunk érdekében döntöttünk így, hiszen az ottani helyzet teljesen kiszámíthatatlannak tűnik, és ezt a rizikót nem vagyunk hajlandók bevállalni” — mondta Czikai.

  Az elismert szatmári mesterfodrász hozzátette, hogy maradnak Afrikában, de más útvonalon fognak járni. „Maradunk, de innentől kezdve a természeti és kulturális része érdekel a kontinensnek. A tervek szerint a bassai, fula és bendik népcsoportokat szerettük volna megismerni és a falvakat bejárni. Egy idegenvezetőt is sikerült találni. Végül csak két faluba jutottunk el, a bassai faluba eljutni nagyon körülményes lett volna. Terepkocsival mentünk, de így is nagyon lassan haladtunk az erdei úton. Úgy tűnt, hogy soha nem ér véget a 30 kilométeres út. De megérte. Azt hiszem, most éreztük meg először az igazi Afrikát. Számunkra ez az igazi Afrika — mondta Czikai. – Ezeknek az embereknek a számára még elsődleges és természetes, hogy mindent megosszanak egymás között. Nincs sok mindenük, de azt is testvériesen megosztanak.”

  Az Angel nevű faluban a bendik népcsoporttal ismerkedtek. A falu egy hegyoldalban fekszik, ahol kerek formájú vályogházakban laknak a családok, a hölgyek pedig fejdíszt viselnek. „Nincsenek isteneik, ők a körülöttük levő természetben hisznek. A 14 éves fiuk beavatása úgy történik, hogy négy hónapig az erdőben kell éljenek, elzárva a falutól, és itt vállnak felnőtté. El vannak zárva a civilizációtól, teljesen természetközeli életet élnek” — folytatta.

  Dindefelo faluban fula népcsoporttal ismerkedtek. „Jóval szervezettebbek, belépőt is kellett fizetni. Itt már villanyvezeték is van. A bevétel a közösség javára használják.”

  A szatmári csapatból a motorosok egy része Gambiában is szeretne eljutni. Czikai elmondta, ők Saloum-folyó deltájához utaznak, közben nemzeti parkokat fognak látogatni.

  Mint arról beszámoltunk, a Czikai Éva, Dan Fabian kettős, a Szilveszter Márton, Rácz Szabolcs, Nagy Krisztián, Makkai Attila, négyes, továbbá a Bora Attila, Kádas Csaba, Călin Maier trió autókkal vagy kisbusszal vágtak neki január végén a Budapest-Bamako-ralinak, míg Oláh László, Vajda Loránd és Teleki Béla motorkerékpárral álltak rajthoz. Elindultak, és a marokkói szakasz egy részét teljesítette az Ovidiu Pop, Tasi Tamás, Darius Belbe, Cristian Osan alkotta csapat is, ők azonban műszaki gondok miatt már korábban feladni kényszerültek a kalandot.

  A guineai kormány hétfőn este jelezte a Budapest–Bamako szervezőinek, hogy a rali az előzetes megállapodás ellenére nem haladhat át az ország második legnagyobb településén, Labén. A 200 ezer lakosú városban az elmúlt napokban az elnök elleni tüntetések kezdődtek, amelyek ezután utcai összecsapásokká fajultak. Nem hivatalos hírek szerint a tüntetések emberéletet is követeltek.

  Pesek Attila

  Cookie