×
2020. 08 13.
Csütörtök
Ipoly
28 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.08 RON
100HUF = 1.40 RON
Belföld

Nem járunk emlőrákszűrésre

2020.01.14 - 12:50
Megosztás:
 • Nem járunk emlőrákszűrésre

  Az uniós lista végén kullogunk az emlőrákszűrések terén: a romániai nők nagyon alacsony hányada szokott részt venni mellrákszűrésen, pedig ez vezeti a rosszindulatú daganatos megbetegedések listáját.

  Az Eurostat statisztikája szerint az 50–69 év közötti romániai nők 0,2 százaléka szokott részt venni emlőrákszűrésen, ez a legalacsonyabb arány az Európai Unióban. Ezzel szemben nagyon sok országban az említett korosztály háromnegyede eljár éves szűrésre: Dániában 82,1 százalék ez az arány, Finnországban 81,9 százalék, Hollandiában 78,2 százalék, Nagy-Britanniában pedig 75,1 százalék. A romániai nőkénél jóval magasabb aránnyal, de a lista végén szerepel még Bulgária (20,6 százalékkal) és Szlovákia (30,7 százalékkal).

  A romániai nők nem járnak szűrésre, pedig 2018-ban a mellrák vezető helyen volt a rosszindulatú daganatos megbetegedések között: ez tette ki a megbetegedések 25,1 százalékát idehaza, 9629 új emlődaganatos pácienst vettek nyilvántartásba. Ezt követte a vastagbélrák (11,9 százalék) 4576 megbetegedéssel, majd a méhnyakrák (8,6 százalék) 3308 új esettel.

  Rendszeres szűréssel azonban a mellrákos betegek halálozási aránya 30–50 százalékkal csökkenthető. Amint azt korábban dr. Andó Katalin radiológus és ultrahang szakos főorvos lapunknak elmondta, az emlők ultrahangos vizsgálata minden hölgynek ajánlott évente egyszer. Az emlőultrahang ugyanis sugárterheléssel nem járó, fájdalommentes vizsgálat. A vizsgálat az emlők szöveti és szerkezeti elváltozásainak — például ciszta, daganat — a kimutatására alkalmas. Ez egy egészségbarát, gyors vizsgálat, amit nem lenne szabad hanyagolni — emelte ki a doktornő.

  A mammográfia ezzel szemben egy speciális röntgenvizsgálat, amelyre panasz esetén a háziorvos vagy a nőgyógyász is adhat beutalót. Ajánlott az évenkénti szűrés 40 és 50 éves kor között, illetve különösen indokolt azoknál a nőknél, ahol a családban voltak mellrákos megbetegedések, és azoknál a hölgyeknél, akik hormonkezelésben részesülnek.

  Negyvenéves kor alatt általában elegendő a tapintásos és az ultrahangos vizsgálat, majd ezek alapján a radiológus szakorvos dönti el, hogy szükség van-e mammográfiára.

   

  A mammográfiás vizsgálatról

   

  Az emlők lágyrészének röntgenvizsgálata képes kimutatni akár 5 mm átmérőjű, korai rákot is. Az emlőről készülhet úgynevezett natív felvétel, amelynek nagy a felbontóképessége. A felvételen jól elkülöníthető a zsírszövet, a mirigyállomány, a kötőszövet és a kóros elváltozások. A másik típus a digitális mammográfia, mely a kisebb sugárterhelés miatt jobban használható szűrővizsgálatként. Emellett nagy előnye, hogy az expozíciós hibákat utólag is ki lehet javítani, illetve hogy a felvételek digitálisan nagyíthatók, így újabb sugárterhelésnek nincs kitéve a beteg.

  A mammográfiás vizsgálat egyébként nagyobb előkészületet nem igényel. A mammográfiára legalkalmasabb időpont a még menstruáló nőknél a menstruációs ciklus második hete, egyébként bármely időpontban elvégezhető.

  A felsőtestet kell szabaddá tenni, hogy az emlő vizsgálhatóvá váljon. A felvételeket asszisztensek készítik, orvos utólag elemzi azokat az orvosi dokumentációkkal összevetve. Először megtörténik a mell áttapintása, ezt követően pedig a röntgengép elé kell állni, és az emlőt rá kell helyezni a röntgenfilmet tartalmazó felületre. Felülről egy plasztiklappal összenyomatják a mellet, de nem kell félni, sérülés nem következhet be. Az összenyomásnak az oka, hogy kevesebb képlet vetüljön egymásra a felvétel során, illetve hogy az emlő elmozdulása ne rontsa a felvétel minőségét. A vizsgálat során két felvétel készül: az egyik ferde irányú, a másik pedig egy fentről lefelé irányuló kép. Ezeket a felvételeket elemzik részletesen, meszesedés és egyéb elváltozások után kutatva. Emellett, ha kóros elváltozásra van gyanú, más irányú kiegészítő felvétel is készíthető.

  Az Európai Unióban az Egészségügyi Világszervezet (WHO), valamint a Nemzetközi Rákellenes Unió (UICC) ajánlásait fogadják el mértékadónak, amelyek szerint a mammográfia 45–65 év között, kétévenként indokolt. Hasznos viszont tudni arról, hogy az ultrahang-diagnosztika akkor is rendelkezésre áll, ha ez alatt a kor alatt van valaki, ám veszélyeztetettnek érzi magát. Amennyiben két szűrés között az önvizsgálat során tapintható elváltozást fedez fel, sürgősen keresse fel a mammográfiás szűrést végző intézményt!

   

  Citáció: A mammográfia egy speciális röntgenvizsgálat, amelyre panasz esetén a háziorvos vagy a nőgyógyász is adhat beutalót. Ajánlott az évenkénti szűrés 40 és 50 éves kor között, illetve különösen indokolt azoknál a nőknél, ahol a családban voltak mellrákos megbetegedések, és azoknál a hölgyeknél, akik hormonkezelésben részesülnek.

   

   

  Bumbuluţ Krisztina

   

  Cookie