×
2021. 11 29.
Hétfő
Taksony
6 °C
Gyenge eső lehetséges
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Nem jó a kis átkelők órarendje

2021.07.01 - 18:00
Megosztás:
Nem jó a kis átkelők órarendje
Annyira keveset vannak nyitva az új átkelők, hogy olyan, mintha nem is lennének / Fotó: SZFÚ, archív
A június 26-án újra megnyitott három szatmári kishatárátkelő nem tehermentesíti a peteit, nem segíti az ingázókat a mostani rend.

Szombatonként, román idő szerint délelőtt tíztől délután hatig szól a karulypusztai (Szaniszló), a nagypeleskei és a szárazberki határok nyitvatartási rendje, a szabadabb utazásban reménykedők szerint a másfél év bezárás utáni újranyitás nem több egy gesztusnál.

Mindhárom átkelőnek, a szocializmus idejéből ismert kishatár jellege van, azaz csak az átkelő harminc kilométeres körzetében állandó lakhellyel jelentkezők használhatják ezeket. Miközben amikor 2017 februárjában megnyitották ezeket, arról volt szó, hogy nem létezik az a fogalom hogy „kishatárátkelő”, azaz egy átkelő vagy meg van nyitva bárki számára, vagy nincs. Négy évvel ezelőtt arról is szó volt, hogy ezek az átkelők arra is valók, hogy a peteit tehermentesítsék, ilyen, órarendhez és lakhelyhez kötött átkelési feltételek mellett azonban nem fogják.

Laza korlát 

A harminc kilométeres korlátot — az országközi egyezség szerint — egyébként lazán kezelik, tehát ha egy szatmárnémeti lakhelyű sofőr mellett három nagybányai utas is van, ezeket nem fogják visszatartani, a sofőrt pedig magányosan átengedni, ilyen esetben eltekintenek a távolsági korlátozás érvényesítésétől, és mehet mindenki.

Nem utasbarát

A heti nyolcórás nyitva tartással azok sincsenek megelégedve, akik rokonlátogatóba vagy hétvégi telekre mennének vagy jönnének át, se családi eseményen, se hétvégi munkán nem lehet részt venni úgy, hogy tízkor lehet átmenni, és hatkor már vissza is kell jönni. Aki dolgozni, kikapcsolódni menne úgy, hogy valamelyik újranyitott átkelőt használja, az már legszívesebben hatkor indulna, és nyolc előtt nemigen fordulna, de sajnos ez a tíz órai nyitással és a hat órai zárással nem megoldható. Az ingázók aztán pláne rá se hederítenek arra, hogy megnyílt ez a három átkelő, mert a hétköznapi jövés-menést egyáltalán nem segíti elő, mert ugyebár zárva vannak, a reggeli indulást meg az esti érkezést meg még akkor sem, amikor nyitva vannak.

Princz Csaba

Többkilométeres kamionsorok alakultak ki a román-magyar határ romániai oldalán
Többkilométeres kamionsorok alakultak ki kedden a román-magyar határ romániai oldalán - közölte a román határrendészet.
Hamis zöldigazolvánnyal akartak hazajönni
November 19-én hajnalban, 3 óra 30 perc körül akart belépni Románia területére egy osztrák rendszámú gépkocsiban az a háromfős (férj, feleség és nagykorú fiúgyermek) Szatmár megyei család, amely a jelen pillanatban vörös zónás besorolású Ausztriából érkezett haza.
Csomagokat szállítottak — meg egy „kis” cigit
A mikrobusz rakterének tüzetes átvizsgálásakor a kolozsvári vámügyőrség munkatársai öt fémpanelben elrejtve 1360 doboz, fehéroroszországi eredetű cigarettát találtak.
Cookie