×
2021. 06 16.
Szerda
Jusztin
21 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.06 RON
100HUF = 1.40 RON
Vidék

Nem került szóba a Peleske–Zajta átkelő

2021.04.29 - 10:00
Megosztás:
Nem került szóba a Peleske–Zajta átkelő
Fotó: MTI/Rosta Tibor
Szerdán találkozott a magyarországi Gyulán Szijjártó Péter magyar és Bogdan Aurescu román külügyminiszter, és sok egyéb téma mellett a két ország közötti állandósított új átkelőkről is megegyeztek, ám ezek között sajnos továbbra sincs ott a Nagypeleske–Zajta közötti.

Átkelő van, EU-s támogatásból út épült oda, a lázári községvezetés ki is építette ott a működéshez szükséges infrastruktúrát, idén mégsem fog állandó átkelő nyílni a lázári községhez tartozó település és magyarországi szomszédja között.

Szijjártó Péter az Arad megyei Ottlaka–Elek és a Temes megyei Kisvarjas–Dombegyház átkelők állandósításáról való egyezség tegnap megtörtént aláírását említette a délig tartó egyeztetést követő sajtótájékoztatón, itt ősztől lesz bármikor átjárható a román-magyar határ.

Csak találgatni lehet, hogy miért nem sikerült állandóvá tenni a Szatmár megyei átkelőt is, a déli megyék helyzetbe hozásának mindenképpen politikai okai vannak. A jelek szerint a határátkelőket illetően a román érdek érvényesült, hiszen a magyar oldalon Békés megyében van mindkét átkelő, és közismert, hogy ebben a megyében a legnagyobb a magyarországi román kisebbség lélekszáma. Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy szintén miniszterközi egyezség alapján épülhet Szatmár megyében gyorsforgalmi út Mátészalka, Csenger, Óvári és Szatmárnémeti érintésével (ennek elkészültét 2024-re ígérte Szijjártó), valószínűleg ezzel van ellensúlyozva a Szatmár megyében meg nem nyitott román-magyar határátkelő negatív hatása. P. Cs.

 

 

 

Román sofőr ellen indult eljárás migránsok csempészése miatt
Román állampolgárságú, 43 éves férfit vettek őrizetbe a határőrök, miután tetten érték, hogy indiai és pakisztáni személyeket szállított, akik illegálisan lépték át a szerb-román határt.
Közel 150 000 lej értékű cigit hagytak hátra
Az avasfelsőfalui határrendészek járőregysége vette észre kedden éjszaka, nem sokkal 1 óra után azt a csoportot, amelynek alaposan felmálházott tagjai a román–ukrán határvonaltól cipekedtek Komorzán irányába.
Oltópont nyílt a petei határátkelőnél
A román–magyra határszakaszon harmadik átkelőként Peténél nyílt oltópont, ahol az egydózisos Johnson & Johnson vakcinával immunizálják a jelentkezőket, mint ahogy ma a nagypiacon, vasárnap az ócskapiacon is ezzel oltják az igénylőket.
Cookie