×
2021. 12 09.
Csütörtök
Natália
-3 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.34 RON
Vidék

Nem került szóba a Peleske–Zajta átkelő

2021.04.29 - 10:00
Megosztás:
Nem került szóba a Peleske–Zajta átkelő
Fotó: MTI/Rosta Tibor
Szerdán találkozott a magyarországi Gyulán Szijjártó Péter magyar és Bogdan Aurescu román külügyminiszter, és sok egyéb téma mellett a két ország közötti állandósított új átkelőkről is megegyeztek, ám ezek között sajnos továbbra sincs ott a Nagypeleske–Zajta közötti.

Átkelő van, EU-s támogatásból út épült oda, a lázári községvezetés ki is építette ott a működéshez szükséges infrastruktúrát, idén mégsem fog állandó átkelő nyílni a lázári községhez tartozó település és magyarországi szomszédja között.

Szijjártó Péter az Arad megyei Ottlaka–Elek és a Temes megyei Kisvarjas–Dombegyház átkelők állandósításáról való egyezség tegnap megtörtént aláírását említette a délig tartó egyeztetést követő sajtótájékoztatón, itt ősztől lesz bármikor átjárható a román-magyar határ.

Csak találgatni lehet, hogy miért nem sikerült állandóvá tenni a Szatmár megyei átkelőt is, a déli megyék helyzetbe hozásának mindenképpen politikai okai vannak. A jelek szerint a határátkelőket illetően a román érdek érvényesült, hiszen a magyar oldalon Békés megyében van mindkét átkelő, és közismert, hogy ebben a megyében a legnagyobb a magyarországi román kisebbség lélekszáma. Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy szintén miniszterközi egyezség alapján épülhet Szatmár megyében gyorsforgalmi út Mátészalka, Csenger, Óvári és Szatmárnémeti érintésével (ennek elkészültét 2024-re ígérte Szijjártó), valószínűleg ezzel van ellensúlyozva a Szatmár megyében meg nem nyitott román-magyar határátkelő negatív hatása. P. Cs.

 

 

 

„Ünnepi” beutazási szigorítások
Négy hétig szigorúbb feltételekkel lehet Romániába belépni, igaz, a szigorítások és a karanténkötelezettség az oltatlanokat vagy fertőzésen át nem esetteket sújtja — viszont ha nem EU-s tagországból érkeznek, az oltottaktól is kérik a negatív tesztet.
Egyre nehezebb az átkelés
Eddig sem a gördülékeny átérésről volt ismert a petei határátkelő, az újabb szigorítások pedig csak tovább nehezítik majd az átkelést — ám hogy pontosan mikortól, arról még senkinek fogalma sincs.
Megközelítőleg 100.000-en lépték át az országhatárt az elmúlt 24 órában
Mintegy 100.000 román és külföldi állampolgár lépte át a román államhatárt az elmúlt 24 órában, több mint 35.400 gépkocsival (ezek közül 15.200 teherszállító járművel) - tájékoztatott szombaton az országos határrendészet (IGPF).
Cookie