×
2020. 05 25.
Hétfő
Orbán
16 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.38 RON
Egészség

Nem kezelhető antibiotikummal

2020.05.14 - 16:14
Megosztás :
 • Nem kezelhető antibiotikummal
  A vírusfertőzések, többek között a COVID-19 nem kezelhető antibiotikummal. Antibiotikumot csak orvosi javaslatra szedjünk, ha ugyanis túlzásba esünk, az antimikrobiális rezisztenciához vezethet.

  Antimikrobiális rezisztencia (AMR) akkor alakul ki, ha a mikroorganizmusok, például baktériumok és vírusok antimikrobiális szerek hatására megváltoznak. Ez a változás azt jelentheti, hogy ellenállóvá válnak a kezelésükre használt gyógyszerekkel szemben. Különböző mikrobiális szerek vagy antibiotikumok a baktériumok ellen, a vírusellenes szerek a vírusok ellen, a gombaellenes szerek a gombák ellen — és így tovább. Az antibiotikum-rezisztencia az antibiotikumok tartós túlfogyasztásának vagy helytelen alkalmazásának eredménye a humán- és állategészségügyben egyaránt.

  Antibiotikummal nem kezelhető vagy előzhető meg egyik vírusfertőzés sem, a COVID-19-et is ideértve — hangsúlyozza ki friss üzenetében az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Éppen ezért nagyon fontos a megfelelő diagnózis. Vizsgálatokkal megállapítható, hogy vírus — például a COVID-19-et okozó új típusú koronavírus — vagy baktérium okozza-e a fertőzést. Ezzel jelentősen visszaszorítható a feleslegesen felírt és használt antibiotikumok mennyisége, ami pedig hozzájárul az antibiotikum-rezisztencia csökkentéséhez és a betegellátás optimalizásához.

  Na de mikor adható antibiotikum COVID-19-betegeknek? A WHO kiemeli: egyes COVID-19-betegek esetében bakteriális társfertőzések alakulhatnak ki. Ilyenkor az orvosok a másodlagos bakteriális fertőzés kezelésére felírhatnak antibiotikumot.

  A lakosság azonban soha ne gyógyszerezze magát antibiotikummal! — hangsúlyozzák. Rendkívül fontos, hogy betartsuk a kezelőorvosunk tanácsait. Ha nem érezzük jól magunkat, forduljunk orvoshoz, ne állítsunk fel öndiagnózist, és ne gyógyszerezzük magunkat antibiotikummal! Ne feledjük: csak akkor vegyünk be antibiotikumot, ha azt orvos írta fel!

  Emellett pedig mindig ügyeljünk a higiéniára! A COVID-19-járvány idején különösen fontos a kézhigiénia, ennek érdekében mind otthon, mind az egészségügyi létesítményekben rendszeresen kezet kell mosni. Ha tüsszenteni vagy köhögni kell, azt a könyökhajlatba vagy zsebkendőbe tegyük, ez utóbbit használat után zárt tárolóba dobjuk ki! Ezáltal számos fertőzés terjedését hatékonyan csökkenthetjük, az antibiotikum-rezisztens mikroorganizmusok terjedését is ideértve.
   

  Bumbuluţ Krisztina

   

  Cookie