×
2020. 08 12.
Szerda
Klára
19 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.10 RON
100HUF = 1.40 RON
Szatmárnémeti

Nem nyújtják be a számlát

2019.12.14 - 08:00
Megosztás:
 • Nem nyújtják be a számlát

  Alaptörvénybe ütköző az a törvény, mely arra kötelezi az önhibájukon kívül balesetet szenvedő betegeket, hogy fizessék ki a kórházi kezelésük költségeit — döntött az alkotmánybíróság.

  Amint arról már lapunk hasábjain is olvashattak korábban, az egészségügyi reformokról szóló 95/2006-os törvény kimondja: amennyiben közúti baleset, bántalmazás nyomán, vagy azért kerülnek kórházba, mert öngyilkosságot kíséreltek meg, a kezelés költségeit nem téríti meg az állam. A személyi sérüléssel járó közúti balesetek okozóinak meg kell téríteniük áldozataik kórházi kezelési költségét, és akkor is nekik kell fizetniük, ha ők sérülnek meg. A törvény évek óta sokakat felháborít, főként azokban az esetekben, amikor önhibájukon kívül megsérült lakosoknak nyújtja be az ellátásukat követően a számlát a kórház. Azoktól pedig, akik nem akarnak fizetni, peres úton szerzik vissza az egészségügyi intézmények. A Szatmár Megyei Kórház például az idei évet 30 folyamatban lévő peres bűnügyi dossziéval és 12 polgári percsomóval kezdte, ugyanakkor több mint 130 esetben zajlott bűnügyi kivizsgálás.

  Ezek az esetek azonban minden bizonnyal csökkenni fognak, hiszen a fővárosi alkotmánybíróság kimondta: nem kell kifizetniük a kórházi ellátást azoknak, akik önhibájukon kívül sérülnek meg, a baleset körülményeitől függetlenül. Ha megjelenik a Hivatalos Közlönyben, onnantól már azok, akiket az otthonukban ér háztartási baleset vagy közúti, illetve bármilyen más baleset, már nem kell kifizetniük a mentőszolgálat, a kórházi ellátás és kezelés költségeit. Ha életbe lép a módosítás, már csak azokkal fizettetik meg a számlát, akik gondatlanságból vagy szándékosan más személy sérülését okozták.

  Bumbuluț Krisztina

   

  Cookie