×
2020. 08 12.
Szerda
Klára
31 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.11 RON
100HUF = 1.40 RON
Szatmárnémeti

Nem rendelkeznek antitoxinnal

2019.11.14 - 11:03
Megosztás:
 • Nem rendelkeznek antitoxinnal

  Egyre jobban terjed a torokgyík Ukrajnában, nincs elég antitoxin a megbetegedésben szenvedők kezeléséhez, Szatmár sem tud segíteni.

  Amint arról korábban már hírt adtunk, egyre jobban terjed a torokgyík (diftéria) Ukrajnában, a megyénkkel határos térségekben is jegyeztek már megbetegedéseket. Az ukrajnai hatóságok a napokban a Szatmár megyei elöljárók és egészségügyi szakemberek segítségét is kérték, hogy ha tudnak, támogassák őket olyan antitoxinnal, amelyik a vérben keringő toxinokat semlegesíti a torokgyíkos megbetegedésben szenvedők esetében. Ilyen antitoxinnal azonban nem rendelkezik a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház, de a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság sem, a diftériát ugyanis nálunk évtizedekkel ezelőtt, még az 1980-as években felszámolták.

  Az ukrajnai orvosok egyébkény már évekkel ezelőtt figyelmeztették a lakosságot, hogy csak idő kérdése, hogy a diftéria ismét felüsse a fejét, mivel a lakosság oltottsági szintje alacsony, megyei szinten általában alig haladja meg az 50 százalékot — számolt be a karpataljalap.net. Az ukrán Közegészségügyi Központ 2019. szeptemberi adatai szerint az egy éven aluli csecsemők oltottsága csupán 59%-os, a felnőtteké pedig 52% országosan. Legutóbb a kilencvenes években tört ki járvány Ukrajnában, mivel az emberek akkoriban tömegesen tagadták meg az oltást. Az Egészségügyi Minisztérium adatai szerint abban az időben 20 ezren betegedtek meg, s közülük majd' 700-an meghaltak.

   

   

  Cookie