×
2021. 05 13.
Csütörtök
Szervác, Imola
13 °C
Gyenge eső lehetséges
1EUR = 4.93 RON
1USD = 4.06 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Nem volt lagzi, hol az előleg?

2020.09.09 - 14:23
Megosztás:
Nem volt lagzi, hol az előleg?
Nincs direkt ilyen esetekre meghozott jogszabály, de a Polgári törvénykönyv egyértelműen kimondja, mikor kell visszaadni az előleget, ha meghiúsult egy lakodalom vagy egy keresztelő.

Ahogy sok, valamelyik utazási irodánál leelőlegezett, de elmaradt nyaralás jellemzi az idei nyarat, úgy rendezvénytermek esetében is vannak lefoglalt időpontok, de a szükségállapot megszorításai miatt nem teljesített egyezségek. Rendezvénytermekkel való szerződéses viszonyban nincs olyan esetre szabott törvény, mint amilyen az utazási irodák esetében viszont van — figyelmeztet Ressler Ştefan szatmárnémeti ügyvéd, úgyhogy ha valakinek eseményszervezéssel kapcsolatos ügyes-bajos dolga van, a Polgári törvénykönyv ide vonatkozó passzusai alapján keresheti az igazát.
Olyan esetben, amikor egy szolgáltatási szerződésben foglalt kötelezettségek teljesítése egy előre nem látott és elkerülhetetlen külső behatás miatt, a felek önhibájától függetlenül nem valósulhat meg, két dolgot tehetnek a szerződött felek, mutatott rá az ügyvéd: közös megegyezés alapján megállapított időre felfüggesztik a szerződést, amit a határidő lejárta után ugyanolyan feltételek mellett folytatnak, vagy hatályon kívül helyezik az egyezségüket olyan okból, hogy azt egyik fél sem tudta végrehajtani. A vendéglős nem tudta vendégül látni a partnerét, az pedig nem tudott az adott vendégségen részt venni, miközben egyikőjük sem mulasztott.
A legalapvetőbb és talán az egyetlen kérdés ilyen esetekben, hogy mi történjen a foglaláskor kifizetett előleggel, mert vannak olyan esetek, ahol pár száz vagy akár pár ezer lejnél is komolyabb összegekről beszélhetünk. Az ágazaton belüli tapasztalatok szerint a rendezvénytermek jellemzően és folyamatosan óriási készpénzhiánnyal küszködnek, tehát a befizetett előleg már jó előre el lett költve. Ezért a vendéglősök azon igyekeznek, hogy az előleget ne kelljen visszafizetniük, így inkább az esemény más dátumra való áthelyezéséről próbálják meggyőzni az ügyfelet. Ha ez nem sikerül, és mert így az előleg egy olyan szolgáltatásért lett kifizetve, amit nem lehet teljesíteni, akkor a törvény szerint ezt a pénzt jogosan vissza lehet kérni és vissza kell adni, akár békés megegyezés által, akár peres eljárás nyomán, utóbbi lépést magánszemély státuszú károsult esetén a fogyasztóvédelmi hatóság által való rendezési próbálkozás kell megelőzze.
 

Princz Csaba

 

GCS: A teljes ország zöld zónás járványügyi szempontból
A legutóbbi tájékoztatás óta 930 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, azt követően, hogy az elmúlt 24 órában országszerte 34.543 koronavírustesztet végeztek — közölte szerdán a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).
Majd' 63 000 a beoltottak száma Szatmár megyében
Alacsony a friss fertőzöttek száma, folyamatosan csökken a kórházban, valamint az intenzív terápiás osztályon ápoltaké is, és nem hunyt el senki a fertőzés szövődményei miatt.
Cîţu: Megoldást fogunk találni arra, hogy június elsejétől esküvőket is lehessen tartani
 Megoldást fognak találni arra is, hogy június elsejétől ismét esküvőket és keresztelőket lehessen tartani - jelentette ki kedden, Szatmárnémetiben Florin Cîţu kormányfő, hozzátéve, tudatában van, hogy megközelítőleg 250.000 ilyen eseményt halasztottak el az emberek a járvány miatt.
Cookie