×
2021. 07 28.
Szerda
Szabolcs
23 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.16 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Nemzetközi második helyet ért el Kegyes Dávid Berlinben

2018.09.20 - 12:18
Megosztás:
Nemzetközi második helyet ért el Kegyes Dávid Berlinben

Nemcsak a Kölcsey Ferenc Főgimnázium, hanem Szatmárnémeti városnak hírnevét is öregbítette Kegyes Dávid XII. C osztályos tanuló azzal, hogy városunk diákjai közül elsőként jutott el Berlibe, a Lesefüchse német olvasóverseny nemzetközi szakaszára.

Nem halt ki az érdeklődés a fiatalokból, sőt, Kegyes Dávid, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium XII. C osztályos diákja az élő cáfolata annak, amit a mai fiatalokkal kapcsolatban mondani szokás — fogalmazott Pataki Enikő, a főgimnázium igazgatója. Dávid olvas, érdekli a világ, egy olyan sokoldalú diák, aki jártas a biológiában, a kémiában, érdekli a fizika, a nyelvek, az irodalom is, sőt, ha teheti, önkénteskedik, de a legtöbb tantárgyból is az alaptudáshoz képest jóval magasabb kompetenciákkal rendelkezik. Ezeket a gondolatokat fogalmazta meg Pataki Enikő Kegyes Dávid XII. osztályos diákkal kapcsolatban, aki ezúttal Berlinben, a Lesefüchse International német olvasóverseny nemzetközi szakaszán ért el második helyezést. A rangos elismerést az iskola, de a város történetében is elsőként gyűjthette be.

A Kölcsey Ferenc Főgimnázium tanulója egyébként orvosi egyetemre készül, méghozzá Ausztriában tanulna tovább, éppen ezért a kémia, biológia és egyéb szükséges tárgyak mellett a német nyelvet is igyekszik komolyan venni. Ennek okán ki is használ minden versenylehetőséget is, és mint az eredményei mutatják, nem is akárhogyan.

„A 2016/2017-es tanévben a német olimpiász megyei szakaszának megnyerését követően nem tudtam jelentkezni az országos döntőre, ugyanis egybeesett egy másik tantárgyverseny országos szakaszával, viszont tavaly már sikerült németből is az országos döntőn versenyezni. Itt csapatban 2. helyen végeztem, egyéniben pedig dicséretet kaptam, viszont ezzel párhuzamosan a Lesefüchse International német olvasóverseny országos szakaszát is megnyertem. Először az iskolai fázisban, majd a regionális szakaszban sikerült az első helyen zárnom, majd az előző tanév második felében a nagybányai regionális döntőben is első lettem. Ennek köszönhetően a múlt hét folyamán Berlinben tölthettem egy hetet, ahol a verseny nemzetközi szakaszát rendezték” — magyarázta Dávid.

Egyébként a verseny korai szakaszában 10 európai és ázsiai ország nagyjából 1300 diákja kezdte el a versengést, viszont a berlini döntőbe már csak a legeslegjobbak érkezhettek meg. Romániát a német oktatásban kiemelkedő szerepe miatt két régió győztese képviselhette, így Berliben a régiók előválogatójával kezdődött a verseny, ahol Romániából Kegyes Dávid került az elődöntőbe, ahol mind a 10 országot csak 1–1 diák képviselhette, akik közül hatan kvalifikáltak a döntőbe.

„A döntő mezőnyét a Magyarországot, Oroszországot, Romániát, Litvániát, Észtországot és Mongóliát képviselő diákok alkották, viszont a zsűri már nem tudott dönteni, a közönség szavazata alapján hirdettek győztest: Oroszország 20 szavazattal első, míg én Romániát képviselve 19 szavazattal a második lettem” — mesélte döntőbeli élményeit Dávid.

A versenyzők minden fordulóban vita formájában tettek bizonyságot német nyelvterületen szerzett tudásukról. A migráció, a drónok, az iskolai és felnőttkori zaklatás, illetve a hajléktalanok témájából felkészülve zajlottak a viták a legelső iskolai szakasztól egészen a nemzetközi döntőig.

Kérdésünkre, hogy mióta foglalkozik komolyabban a német nyelv tanulásával, Dávid elmondta, hogy IX. osztályban kezdett el németet tanulni, sőt, igazából másfél évvel ezelőtt fordult komolyra a dolog, amikor elhatározta, hogy német nyelvterületen szeretne továbbtanulni.

Annak ellenére, hogy Kegyes Dávid egy reál beállítottságú tanuló, és orvosira készül, felismerte annak fontosságát, hogy e verseny segítségére lesz német nyelvtudása fejlesztésében, ezért fontosnak érezte kihasználni az adott lehetőséget.

A felkészülésben Császár Adalbert és Fehér Imola, a főgimnázium némettanárai segítették Dávidot, de személyes ismerősei közül is voltak, akik támogatták a német nyelv gyakori használatában, ugyanakkor köszönetet mondott az iskola tanárainak is, amiért odafigyelnek arra, hogy nyugodtan tudjon készülni a különböző megmérettetésekre.

Császár Adalbert, a főgimnázium német szakos tanára Dávid teljesítményével kapcsolatban elmondta, hogy az iskola diákjai 4 éve vesznek részt ezen a versenyen, és ahogy nem lehet minden esetben azonnal a csúcsra jutni, ennek az eredmények is meg kellett érnie. Mind a négy év folyamán voltak, akik eljutottak az országos szakaszig, de a nemzetközi döntőbe Dávidot megelőzően még nem ért el senki, amiért kiemelt tiszteletet érdemel. „Az iskola komoly hangsúlyt fordít a nyelvoktatásra, mindig feldolgozzuk azokat a témákat és ifjúsági regényeket, amelyekkel a diákoknak foglalkozniuk kell, és igyekszünk fejleszteni érvelési készségüket is, hogy helytállhassanak ezen a versenyen.”

Bajnai Botond

Cookie