×
2021. 12 08.
Szerda
Mária
0 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Nemzetközi nyugdíj: kinek jár, hogyan igényelhető?

2021.09.03 - 17:00
Megosztás:
Nemzetközi nyugdíj: kinek jár, hogyan igényelhető?
Nemzetközi nyugdíjra jogosultak azok, akik Romániában és más országban/országokban is dolgoztak és nyugdíj-hozzájárulást fizettek / Fotó: pixabay.com
Egyre többször kerül szóba a nemzetközi nyugdíjra való jogosultság kérdése, hiszen sok Szatmár megyei lakos dolgozott romániai munkahelyén kívül külföldön is, és elérve a nyugdíjkorhatárt a külföldön és belföldön ledolgozott munkaéveiért igényelheti a nyugdíjat.

A Szatmár Megyei Nyugdíjpénztár igazgatója, Cristian Soponoş megkeresésünkre elmondta, hogy jelenleg 1835 olyan személy szerepel a nyilvántartásukban, akiknek nemzetközi nyugdíjat folyósítanak, vagy külföldön járultak hozzá a nyugdíjalaphoz. Az olyan román állampolgárok, akik szakmai tevékenységet folytattak úgy Romániában, mint az Európai Unió más tagállamában, az Európai Gazdasági Övezetben (Izland, Liechtenstein és Norvégia), illetve Svájcban, az európai szabályozás szerint, míg Izrael, Kanada, Macedónia, Törökország, Észak-Korea, Quebec, Szerbia, Albánia és a Moldovai Köztársaság esetén különböző egyezmények alapján szintén az európai szabályozásoknak megfelelően kérvényezhetik nyugdíjazásukat úgy a romániai jogszabályok előírásai, mint a másik tagállam/tagállamok törvényei szerint. Ugyanakkor Románia együttműködésben áll a nemzetközi nyugdíjak tekintetében Marokkóval, Örményországgal, Fehéroroszországgal, Ukrajnával és Oroszországgal is.

Soponoş rávilágított, hogy idén a Szatmár Megyei Nyugdíjpénztárnál 64-an kérvényezték a nemzetközi nyugdíjat, olyan személyek, akik a hazai munkaéveik mellett például Ausztriában, Belgiumban, Kanadában, Németországban, Spanyolországban, Franciaországban, Görögországban, Magyarországon, Izraelben, Olaszországban, Portugáliában, Svédországban, Szlovákiában vagy Nagy-Britanniában is dolgoztak, és az érintett országokban is befizették a nyugdíj-hozzájárulást. Azt nem tudták megmondani, hogy milyen értékűek a külföldről folyósított járandóságok, hiszen ezeket bankszámlára folyósítják, és esetenként változnak a külföldön ledolgozott munkaévek, illetve a kifizető ország függvényében.

Igénylési procedúra

Ha egy munkavállaló alkalmazásban állt úgy Romániában, mint egy másik EU-s államban, illetve olyan országban, mellyel együttműködési egyezség él, kérheti mindkét államtól a nyugdíjazását, amikor az államok sajátos jogszabályi előírásai szerint teljesíti a nyugdíjazási feltételeket (korhatár, szolgálati idő). Minden tagállamnak megvannak a sajátos nyugdíjazási feltételei a korhatár és szolgálati idő tekintetében. A kérvényt és az igazoló dokumentumokat az igénylőknek a lakóhely szerinti intézményhez kell benyújtaniuk, amely továbbítja azt az illetékes intézményeknek. A nyugdíj kiszámításakor figyelembe veszik az egyes országokban ledolgozott munkaéveket, és részarányosan állapítják meg a járandóságokat országonként.

Ennek értelmében azok a személyek, akik Szatmár megye területén laknak, és a fentebb említett országokban is dolgoztak és fizettek nyugdíj-hozzájárulást, a Szatmár Megyei Nyugdíjpénztárhoz kell hogy benyújtsák a szükséges dokumentumokat, a szatmári intézmény pedig felveszi a kapcsolatot az érintett országokkal. Amennyiben a kérelmező más állam területén rendelkezik állandó lakcímmel, akkor az említett országban kell igényelje a nyugdíjazást, érkezett a pontosítás az igazgatótól.

A külföldről érkező igénylésekkel kapcsolatosan az Országos Nyugdíjpénztár vezetőségének rendelkezése alapján a Szatmár Megyei Nyugdíjpénztár a németországi Deutsche Rentenversicherung Bundtól érkező igénylések megoldásán dolgozik, az R-től Z-ig terjedő betűkkel kezdődő vezetéknévvel rendelkezők esetén.

A nemzetközi öregségi, korkedvezményes, részleges korkedvezményes nyugdíj igényléséhez a következő iratokat kell csatolni a dossziéhoz: E202-es formanyomtatvány, E207-es formanyomtatvány (a biztosítási időszakot igazoló okmány), a román személyi igazolvány másolata, eredeti munkakönyv vagy annak a külföldi hatóságok által elismert másolata, eredeti katonakönyv vagy annak a külföldi hatóságok által elismert másolata, eredeti, felsőfokú tanulmányt igazoló diploma vagy annak a külföldi hatóságok által elismert másolata, melyből kiderül az oktatás időtartama és formája, szükség esetén a különböző juttatásokról szóló igazolás.

Rokkantsági nemzetközi nyugdíjazási igénylés esetén az E204-es és E207-es formanyomtatvány, a rokkantsági fokozatot igazoló orvosi iratok és jelentések, orvosi határozat egy bizonyos rokkantsági fokozatba való besorolásról, a román személyi igazolvány másolata, eredeti munkakönyv vagy annak a külföldi hatóságok által elismert másolata, eredeti katonakönyv vagy annak a külföldi hatóságok által elismert másolata, eredeti, felsőfokú tanulmányt igazoló diploma vagy annak a külföldi hatóságok által elismert másolata, melyből kiderül az oktatás időtartama és formája, szükség esetén a különböző juttatásokról szóló igazolás szükséges.

Nemzetközi örökösödési nyúgdíj igénylése esetén az E203-as és E207-es formanyomtatvány, a halotti bizonyítvány vagy annak hiteles másolata, a román személyi igazolvány másolata, iskolai igazolás a folyó tanévre diákok, egyetemisták esetén, eredeti munkakönyv vagy annak a külföldi hatóságok által elismert másolata, eredeti katonakönyv vagy annak a külföldi hatóságok által elismert másolata, az elhunyt eredeti, felsőfokú tanulmányt igazoló diplomája vagy annak a külföldi hatóságok által elismert másolata, melyből kiderül az oktatás időtartama. A nyugdíjpénztár vezetője felhívta az érintettek figyelmét, hogy minden típusnyomtatvány megtalálható az intézmény honlapján, a www.cjpsm.ro oldalon, ugyanakkor arra is emlékezteti a külföldön élő, nemzetközi nyugdíjban részesülő személyeket, hogy kötelességük évente egy bizonyítványt (a típusnyomtatvány elérhető a nyugdíjpénztár honlapján) küldeni a nyugdíjpénztárnak, mely igazolja, hogy a jogosult életben van.

Sógor Beáta

Cîţu: a nyugdíjrendszer reformjának a fenntarthatóságra és a hozzájárulás elvére kell alapoznia
A nyugdíjrendszer reformjának a fenntarthatóság és a hozzájárulás elvére kell alapoznia a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke szerint.
Munkaügyi miniszter: az idei összegnél 11 milliárd lejjel több pénzre lesz szükség 2022-ben a nyugdíjak kifizetésére
Az idei költégvetésben előirányzottnál 11 milliárd lejjel nagyobb összegre van szüksége a munkaügyi minisztériumnak a jővő évi emelt összegű nyugdíjak kifizetéséhez - közölte pénteken Marius Budăi.
Munkaügyi miniszter: nem tehetjük meg az emberekkel, hogy egyenesen a sírba vigyék őket a munkahelyükről
Kizárt a nyugdíjkorhatár növelése - jelentette ki mandátuma pénteki átvételekor Marius Budăi munkaügyi és társadalmi szolidaritásért felelős miniszter.
Cookie