×
2020. 05 26.
Kedd
Fülöp, Evelin
6 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.38 RON
Sport

Népes szatmári csapat készülhet az Eb-re

2019.01.23 - 17:05
Megosztás :
 • Népes szatmári csapat készülhet az Eb-re

  Hat szatmári vívónak, és egy edzőnek van részvételi joga a jövő hónapi kadett és junior korosztályos Európa-bajnokságon, de a szövetség csak Mácska Ádám, Kató Zsófia, és a válogatott edző Nagy Lehel költségeit vállalta fel. Bíznak a szatmáriak segítségében.

  A kadett korosztályos párbajtőrvívó fiúcsapatok versenyével szerdán véget ért Bukarestben a korosztályos bajnokság, aminek a végén kialakultak a rangsorok is, amelynek függvényében a román szövetség nevezheti majd sportolóit a közelgő kadett és junior korosztályos Európa-bajnokságra.

  A fiúk kadett korosztályos bajnokságán a Szatmárnémeti Sportklub öt vívója lépett pástra. Egyéniben a 17 éves Tudor Surducannak nem sikerült a címvédés, az 5. helyen zárt, de a tavalyi pontszámok, illetve a nemzetközi versenyeken szerzett pontjai a rangsor legjobbjai között tartja a szatmári srácot, így mehet ő is az Eb-re.

  Az SZSK színeiben debütáló Mézinger Márton is jó teljesítményt nyújtott, de elvesztette negyeddöntős asszóját, míg Emilian Feher a nyolcaddöntőben, Szabó Szabolcs pedig a 2. forduló után búcsúzott a küzdelmektől.

  Szerdán a csapatversenyt rendezték, ahol a Csiszár Ferenc, Nagy Lehel, Adrian Pop, Simona Surducan edzőnégyes tanítványai már az első körben szembe kerültek nagy riválisukkal, a LPS Craiovával. A szatmári legények kikaptak, így nem jutottak be a legjobb négy közé, de az ezt követő két helyosztó meccset megnyerték, így az 5. helyen zártak.

  „Fiatal a csapat, Tudoron kívül a többi három srác még néhány évet eltölthet majd a kadettek versenyein. Így számoltunk azzal, hogy nem lesz majd átütő eredményünk ebben az évben, de azért egy bíztunk abban, hogy egy érmet sikerült elcsípni. Sajnos ez nem jött össze” — ismerte be a SZSK érdemes edzője, Csiszár Ferenc.

  Az Európa-bajnokságot idén az olaszországi Foggiában rendezik február 22. – március 11. között. Három fegyvernemben, férfi és női egyéni és csapatversenyeket rendeznek kadett (U17), majd junior (U20) korosztályos vívóknak.

  A romániai rangsor szerint a kadett korosztályban Tudor Surducan, Kató Zsófia párbajtőrvívók, illetve Teodora Șofran tőrvívó utazhat a dél-olaszországi városba. Sajnos, a román föderáció sajátos utánpótlás-nevelő elképzelései miatt a Tudor és Teodora akkor tud részt venni, ha kap erre támogatást a klubtól, magánvállalkozóktól vagy esetleg az önkormányzattól. Zsófi bekerült a női válogatottba, amelynek Eb-részvételét támogatja a szövetség, így ő nyugodtan készülhet a versenyre.

  A junior korosztályos férfi párbajtőrvívó csapatot majdnem teljes egészében a VSK legényei alkotják: Mácska Ádám, Szilágyi Balázs és Alex Oroian. Azonban csak a rangsorvezető Ádám, illetve a csapat edzője, Nagy Lehel utazhat a szövetség költségén, a többiek utaztatását, és részvételét más forrásból kell biztosítani.

  „Bosszantó a szövetség politikája: támogat bizonyos világkupákon, vagy európai körversenyeken való részvételt, de amikor a legfontosabb versenyekről van szó, az Európa- és világbajnokságról, akkor már meghúzza a nadrágszíjat. Nem próbálnak folyamatosságot nevelni” — panaszolta Csiszár, aki hozzátette, hogy számítanak a klub, a helyi vagy megyei önkormányzat támogatására, hogy valamennyi szatmári ifjú tehetség részt vehessen az első nagy vívó-versenyén, az Eb-n.

  Pesek Attila

  Cookie