×
2020. 07 07.
Kedd
Appolónia
15 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.30 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Néptánc, hagyományok és Frank Sinatra

2019.07.27 - 13:26
Megosztas :
 • Néptánc, hagyományok és Frank Sinatra

  A Harag György Társulat idén is becsatlakozott a Partiumi Magyar Napok szervezésébe: a Partiumi Színházi Esték program keretében négy kitűnő előadást követhet a publikum.

  Az Északi Színház termében elsőként a Bekecs Néptáncegyüttes lép fel, augusztus 20-án 18 órai kezdettel. Előadásának címe: Ember az embertelenségben.

  A magyar népnek a világ egyik legszínesebb, leggazdagabb népzene- és néptánckultúrája van, amely az évszázadok során folyton alakult és gazdagodott, megőrizve az utókornak az eltűnt korok jellegzetességeit, így számos katonadalunk, siratóénekünk, mulatódalunk örökítette meg nekünk az elmúlt időszak eseményeit. Az előadással azok előtt tisztelegnek, akik az életüket adták a hazájukért, családjukért, embertársaikért és nem utolsósorban azért, hogy gyermekeik egy jobb világban éljenek, példát mutatva emberségből, bátorságból, hazaszeretetből, kitartásból, hitből, példát mutatva nekünk, mai embereknek arról, hogy amíg a lélek él, Én is élek, amíg a magyar lélek él, a nemzet sem pusztul el. Ennek jegyében született a Bekecs Néptáncegyüttes előadása Tőkés Zsolt rendező-koreográfus munkája nyomán.

  Sztárok a színpadon

  A keddi előadást újabb néptáncos produkció követi augusztus 21-én, 18 órai kezdettel. A műfaj sztárjának tekinthető Magyar Nemzeti Táncegyüttes az est során olyan válogatást állít színpadra, melynek során lendületes és sokszínű folklórműsorában a magyar nyelvterület legszebb táncait mutatja be, különös hangsúlyt fektetve az eredeti és stílusos előadásmódra. A Kárpát-medence táncait felvonultató előadásban látható lesz a jól ismert csárdás, a lányok mutatványos üveges tánca és az erdélyi cigány táncok, csakúgy, mint a férfiak virtuóz legényes tánca.

  Az előadásban közreműködik a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és Zenekara. A produkció rendezője Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas, kiváló művész.

  Just a Gigolo

  Némi stílusváltást követően csütörtökön, augusztus 22-én Kamarás Iván nagy sikerű Sinatra-estjén vehetnek részt a 30-as, 40-es és 50-es évek amerikai zenéjének kedvelői. Az előadás egy zenei időutazás, egy varázslatos éjszaka és tisztelgés Frank Sinatra és kortársai munkássága előtt. Az Idegenek az éjszakában című koncert felidézi a már említett évtizedek meghatározó slágereit. A koncert különlegessége, hogy a dalok között Kamarás Iván személyes emlékeit, élményeit is megosztja a nézőkkel, emlékeket, amelyekhez színészként vagy magánemberként kötődik, az adott kor ihletésében. A felcsendülő dalok között örökzöld slágerek hangzanak el, a My Way-től a Volarén keresztül a Just a Gigolóig.

  Augusztus 23-án 17 órai kezdettel a kaposvári Csiky Gergely Színház lesz a Partiumi Színházi Esték vendége.

  Olt Tamás Korai menyegző című előadása a színház számára készült darab, ősbemutató, amely alapjául a legszebb régi magyar hagyományok szolgálnak, Berecz András gyűjteményének felhasználásával. A család öröme, az ünnepi készülődés, a szerelem, a házasság, a gyermekvárás és egyáltalán minden olyan csoda keresése, amiért érdemes emberként élni. Egy család története a költői színházon keresztül. Az előadás rendezője Olt Tamás.

  A Partiumi Színházi Esték előadásaira augusztus 12-től az Északi Színház jegyirodájában lehet jegyeket váltani, illetve augusztus 1-jétől online, a biletmaster.ro oldalon.

  Cookie