×
2021. 06 16.
Szerda
Jusztin
21 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.06 RON
100HUF = 1.40 RON
Olvasó hangja

Nevén nevezve…

2020.11.29 - 12:48
Megosztás:
Nevén nevezve…
„Nem így van, ezt én jobban tudom” — hallhatjuk, olvashatjuk napjainkban is, amikor eddig nem tapasztalt dolgokról kell véleményt hallatni, avagy hallani. Sok ragyogó mondás van a beképzelt, mindent tudó emberekről, mert a hibás önfelmérésnek ezeréves történelme van.


Minél kevesebbet tud valaki egy adott dologról, annál inkább hajlamos túlbecsülni a saját tudását. Bizonyított tény, hogy az amatőrök mindig jobban tudnak dolgokat, mint a szakértők, a profik. Ez a helyzet most, a víruskorszakban ismerszik meg a legjobban: politikusok, zenészek, celebek és influencerek tömkelege „szakért” fertőzés-, kezelés-, vakcina- és elmúlásügyben szerte a világon. Trump, Bittman, hype-olt művésznők és manelisták értekeznek a tennivalókról, függetlenül a véleményük veszélyességétől.
És akkor nevezzük nevén a gyermeket: ez a Dunning–Kruger-hatás. A jelenség a Cornell egyetem két kutatójának neveit viseli, akik azt tanulmányozták, hogy egy bizonyos jártasság — autóvezetés, sportolás, zenélés stb. — esetében a hozzá nem értők
    1. hajlamosak túlbecsülni a saját képzettségüket,
    2. nem képesek felismerni, ha más ért hozzá,
    3. nem képesek felismerni, hogy ők maguk mennyire nem értenek hozzá,
    4. ha fejlesztenek a saját szakértelmükön, képessé válnak annak felismerésére, hogy korábban nem értettek hozzá (lásd Wikipédia).
A képzettség lehet reális, de lehet hamis papírokkal is alátámasztani: ez nálunk már 25–30 éve megszokott. A lopott doktorátusok, az egy évben elvégzett egyetem plusz mesterképzés országában nyugodtan lehet miniszter olyan, aki 39 évesen érettségizett, és azóta három doktorija is van. Egész egyetemi kart kellett bezárni az ilyen csalások miatt. De aki ezért a címért plusz pénzt kap az állami fizetésére, az hallgat. Esetleg azt mondja, hogy az élet iskolájában tanult…
Abban az esetben, amikor egy tényleg szakértő keresztezi egy-egy ilyen „főnök” terveit, ez mindent elkövet — akár csalással, hamisítással is —, hogy mégis neki legyen igaza, és végül valahogy kifurkálja az igazi hozzáértőt, nehogy megtörténjen még egyszer.
Sokszor történik műszaki hiba, adminisztrációs akadály, ha a pancser csinál dolgokat, de azt, hogy ő a hibás, és a hozzá nem értése miatt történt, soha nem ismeri el, mindig másra hárítja a felelősséget, alárendeltet mindig talál bűnbaknak.
A negyedik pont a legritkább: ahhoz, hogy egy hamis próféta elismerje a tanításainak hazugságát, és elmenjen a sivatagba meditálni, intelligencia is kell. Akinek van ebből elégséges, az indulásból nem esik bele a csapdába: kijárja iskoláit, és továbbra is tanul — míg él, a mondás szerint.
Alig pár nap, és ismét mehetünk szavazni. A média tele van olyan régi és új prófétákkal, akik egyik pontját sem ismerik el a Dunning–Kruger-hatásnak. Akik bánják, azok mi vagyunk.

Szerémy Péter

 

Születésnap, hálaadás és köszönet
Vasárnap ünnepelte 5. születésnapját a Nagypeleskei Szent Anna Nőszövetség. A 12 taggal, 2016. május 22-én életre hívott társulás mára már több mint 30 tagot számlál. Magukat védőszentjükről nevezték el, akinek a személye szoros kapcsolatban áll a település fogadott ünnepével.
Fekete sereg
A szóbeszéd szerint a Kossuth-kerti varjak ellen mintegy tíz éve azért indult ádáz háború, mert egyik fekete madár, talán magánvéleményként, hatalmasat pottyantott az akkori városvezető tar és fedetlen fejére.
Sárga zsák
Keddi napon, amikor program szerint kitettem a kuka mellé a sárga zsákot a szelektált — helyi nevén „fracţiunea uscată” — szeméttel, nem gondoltam, hogy délután négykor be is fogom hozni…
Cookie