×
2021. 05 13.
Csütörtök
Szervác, Imola
13 °C
Gyenge eső lehetséges
1EUR = 4.93 RON
1USD = 4.06 RON
100HUF = 1.38 RON
Sport

Nézőkkel rendezik a bukaresti Eb-meccseket

2021.04.06 - 12:21
Megosztás:
Nézőkkel rendezik a bukaresti Eb-meccseket
Az Európai Labdarúgó-szövetség is támogatja majd azon nézők koronavírus-tesztelését, akik a helyszínen nézhetik majd a nyári Európa-bajnokság mérkőzéseit, a bukaresti Naționlă Arénában.

Novák Eduárd, Románia ifjúsági és sportminisztere kedden egy közleményben tudatta, hogy a labdarúgó Európa-bajnokság nyári, bukaresti mérkőzésein beengedik a nézőket a Naționlă Aréna kapacitásának a 25 százalékába. Ez azt jelenti, hogy a három csoportmrékőzést, illetve a nyolcaddöntő találkozóját legtöbb 13 ezer szurkoló nézheti majd a lelátóról. 
„Szeretnénk az EURO 2020 házigazdái maradni, hogy élvezhessük ezt a különleges sporteseményt, amelynek társszervezői lehetünk. Ennek feltétele, hogy vállaljuk annak a felelősségét, hogy a nézők egy bizonyos százalékban visszatérhessenek a lelátókra. Az elmúlt napokban több találkozót tartottunk, hogy a legbiztonságosabb forgatókönyvet tudjuk kidolgozni, ezért nagyon jó hír, hogy a kormány elfogadta a javaslatunkat, és a meccseket a nézők jelenlétében tudjuk megszervezni” – nyilatkozta Novák Eduárd.
A kormány rendelete szerint természetesen be kell tartani minden egészségügyi előírást. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) által is elfogadott forgatókönyv szerint a nézőket tesztelni és ellenőrizni fogják a mérkőzések napján, a költségek fedezését az UEFA is támogatni fogja.

novakEduard-1
Az Romániai Magyar Demokrata Szövetség által is megküldött közleményben olvasható, hogy a sportminiszter szerint ez egy történelmi esély a romániai sport számára, hiszen „most bebizonyíthatjuk, hogy képesek vagyunk eleget tenni a legmagasabb szintű követelményeknek. Ha sikeresen vesszük ezt a kihívást, precedenst teremthetünk, és növeljük az esélyeinket arra, hogy ezután is szervezhessünk hasonló kaliberű eseményeket.” Novák Eduárd hozzátette, hogy a különleges élmény mellett a legfontosabb a szervezők, az önkéntesek, a nézők és a szakmai stábok és a sportolók biztonsága, ezért mindent megtesznek azért, hogy a megfelelő körülményeket biztosítsák számukra.
Az UEFA egyébként az elmúlt hetekben többször is hangsúlyozta, hogy kizárhatják a társszervezők sorából azokat az országokat, ahol nem engedik be a nézőket az Eb mérkőzéseire. 
Bukarestbe akár a külföldi szurkolókat is beengedhetik, hogyha több mint egy éve megvásárolták már a belépőjegyet. Őket ugyanis úgynevezett „core fans” kategóriába sorolják, vagyis csak a mérkőzésekre érkeznek, így kevés az esélye annak, hogy 48 óránál többet töltsenek Románia területén – írja az Agerpres hírügynökség. Ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy ennek az eseménynek nem lesz precedensértéke, ugyanis különleges eseményként számolnak az Európa-bajnoksággal, és a 2013-ban elfogadott 1093-as kormányrendelet besorolása szerint ez egy „országos jelentőségű közösségi rendezvény”.
Mint ismeretes, a tavaly nyárról idénre átütemezett kontinentális tornát 60. éve rendezi meg az UEFA, ennek tiszteletére 12 városban rendezik meg a bajnokságot június 11. – július 11. között. Bukarest mellett Budapesten, az azerbajdzsáni Bakuban, a dániai Koppenhágában, az angliai Londonban, a németországi Münchenben, az olaszországi Rómában, a hollandiai Amsterdamban, az írországi Dublinban, az oroszországi Szentpéterváron, a skóciai Glasgowban és a spanyolországi Bilbaoban rendeznek majd meccseket..
A román fővárosban a C-csoport három mérkőzését rendezik: Ausztria – Észak-Macedónia (június 13., 19 óra), Ukrajna – Észak-Macedónia (június 17., 16 óra) és Ukrajna – Ausztria (június 21., 19 óra). Ezt követően az F-csoport győztese az A-, a B- vagy a C-csoport harmadik helyezettjével június 28-án 22 órától Bukarestben játssza majd nyolcaddöntős mérkőzését. 

Kovács István mehet a nyári Európa-bajnokságra
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) játékvezetői igazolványával rendelkező nagykárolyi Kovács István is részt vehet nyáron az Európa-bajnokságon.
Novák Eduárd: Az első száz nap a reformról szólt
Miniszteri mandátumának első száz napja a reformról szólt, mind az ifjúsági ügyek, mind a sport esetében, a cél pedig a teljesítmény növelése - jelentette ki szerdán az ifjúsági és sportminiszter.
Átgázoltak a németek a magyar válogatotton
A német U21-es válogatott kiütéses győzelmet aratott a magyar együttes fölött, s a címvédő spanyolok is hozták a kötelezőt a szlovénok ellen. A cseh-olasz, illetve a román-holland mérkőzésen is 1–1-es döntetlen született.
Cookie