×
2020. 05 25.
Hétfő
Orbán
15 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.38 RON
Nagykároly

Nincs még szó a kastély újranyitásáról

2020.04.29 - 16:30
Megosztás :
 • Nincs még szó a kastély újranyitásáról
  Dr. Hágó Attila Nándor, az intézmény részlegvezetője elmondta, hogy idén egyelőre elmarad a turistacsoportok várt rohama, s vélhetően az éves látogatószámot is igencsak megnyirbálja a rendkívüli intézkedések sora és a kijárási tilalom.

  Bár az idei évre beharangozott programtervet jelentősen befolyásolta a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében hozott rendelkezéscsomag, a Nagykárolyi Városi Múzeum munkatársai a szükségállapot ideje alatt is igyekeznek hasznosan tölteni az idejüket.

  „Nagyon sok magyarországi csoport mondta vissza előzetes foglalását, és azt gyanítom, hogy az intézkedések feloldását vagy lazítását követően sem mondhatjuk majd azt, hogy teljesen visszazökkentünk a régi kerékvágásba. Mi is teljesen leálltunk, sok kiállítási tervünket és elképzelésünket kellett elhalasztanunk, és jelen állás szerint azt sem mondhatjuk, hogy május 18-án együtt ünnepelhetnénk a múzeumok éjszakáját, ami évek óta az egyik leglátogatottabb rendezvényünk. Mindezek ellenére az élet nem áll meg, s bár a kastély és a múzeum is zárva tart, már készülünk arra, hogy pár héten belül megnyitjuk a kastélyt. Igaz, ehhez a lépéshez a nagykárolyi városvezetés engedélye is szükségeltetik” — magyarázta Hágó.

  A nagykárolyi múzeum vezetője elmondta: nagyon örül, hogy hamarosan elérhető lesz a nagykárolyi kiállításokat bemutató füzetecske, mely a két állandó kiállítás mellett a kastély termeinek részleges ismertetőjét is tartalmazza.

  „A Szatmár Megyei Múzeum által megjelentetett négynyelvű kiadványban az emeleti és a földszinti állandó kiállításaink anyagának részletes bemutatása mellett a kastély termeinek, az enteriőröknek a bemutatására, valamint a város rövid történelmének ismertetésére is sort kerítettünk. A Károlyi család néhány tagja is bemutatásra kerül a kötetben. Nehéz volt dönteni, hogy kik kerüljenek bele, de igyekeztünk olyan személyiségeket kiválasztani, akiknek a munkássága komoly hatást gyakorolt a város életének alakulására” — részletezte az igazgató.

  Az év eleji tervek között szerepelt a kastély bástyájának a látogathatóvá tétele. Hágó elmondta, hogy egyelőre ebben az ügyben sincs előrelépés, így a többi terv mellé, tartalékba került ennek az elképzelésnek a megvalósítása is.

  „Ha minden jól megy, átgondoltan, átszervezetten jöhetnek idén látogatók a kastélyba, de a bástya megnyitásának ügye sok másik terv mellett egyelőre háttérbe szorul majd” — mondta Hágó.

  Cookie