×
2020. 05 26.
Kedd
Fülöp, Evelin
15 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.42 RON
100HUF = 1.39 RON
Sport

Női játékvezető az európai Szuperkupán

2019.08.05 - 10:47
Megosztás :
 • Női játékvezető az európai Szuperkupán

  Először vezeti női bíró a férfiak labdarúgó európai Szuperkupa-mérkőzését.

  A kontinentális szövetség (UEFA) a hétvégén hozta nyilvánosságra, hogy a francia Stéphanie Frappart (képünkön) vezeti majd augusztus 14-én az isztambuli Beşiktaş Parkban a Bajnokok Ligája-győztes Liverpool, és az Európa Liga-győztes Chelsea összecsapását. A francia játékvezető asszisztensei a francia Manuela Nicolosi és az ír Michelle O’Neill lesznek. A negyedik bíró a török Cuneyt Cakir lesz.

  A mindössze 35 éves francia hölgy júliusban vezette Lyonban a női világbajnokság döntőjét, ahol az Egyesült Államok és Hollandia csapatai mérkőztek meg. Korábban a 2017-es női Európa-bajnokság elődöntőjében a holland-angol elődöntőt vezette, illetve 2012-ben, mindössze 28 évesen a 19 éven aluliak női Eb-jén, Törökországban is bíráskodott.

  Frappart nevéhez kötődik egy másik jelentős történelmi fejezet is, hiszen a hazája bajnokságában, a Ligue 1-ben első nőként vezetett férfi felnőtt bajnoki meccset: áprilisban a Amiens és Strasbourg összecsapásán bíráskodott, a francia szövetség pedig felvette a férfi élvonal 2019–2020-as mezőnyébe.

  „Több alkalommal említettem, hogy nem szabunk határokat a női labdarúgásban” — nyilatkozta az UEFA elnöke, Aleksander Čeferin. A szövetség bírói testületének a vezetője Roberto Rosetti dicsérte Frappartot és kijelentette, hogy „teljes mértékben megérdemli a lehetőséget, hogy egy ilyen magas rangú sporteseményt vezessen. Stéphanie évek óta bizonyítja, hogy az egyik legjobb női játékvezető, nem csak Európában, hanem az egész világon.”

  Az UEFA közleményéből az is kiderül, hogy Frappart nem az első női játékvezető, akit egy férfi meccsre küld az UEFA. A már 52 éves svájci Nicole Petignat – akit a női játékvezetők úttörőjének említenek – 2004 és 2009 között három UEFA Kupa-selejtező mérkőzést vezetett.

  Természetesen a bírói videó-asszisztens (VAR) sem hiányzik majd a Szuperkupa-mérkőzésről: az isztambuli csapatot a francia Clement Turpin vezeti, munkájában segíti honfitársa, François Letexier, a német Mark Borsch és az olasz Massimiliano Irrati.

  Cookie