×
2020. 06 05.
Péntek
Fatime
14 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.32 RON
100HUF = 1.40 RON
Vidék

Nőszövetségi Csendes napok

2012.04.17 - 13:04
Megosztás :
 • Nőszövetségi Csendes napok

  Kétnaposra sikeredett az április 13–án és 14-én Hadadon megszervezett Nőszövetségi csendes nap, melyen hetvenöt személy vett részt.

   

  Nőszövetségi csendes napokat szervezett a Hadadi Nőszövetség és a Nagykárolyi Református Egyházmegye Nőszövetség elnöksége 2012. április 13-án és 14-én Hadadon, a Degenfeld Központban, tudtuk meg Kurta-Tőtös Szabolcs dobrai lelkipásztortól. Az alapötlet az volt, hogy kell egy alkalom, amikor a nőszövetségek tagjai nyugodtan leülnek az Ige köré, egymás mellé és elcsendesedve lelki erőt gyűjtenek az élethez és a további szolgálathoz.

  Az asszonyok péntek délután érkeztek meg Hadadra, ahol a szervezett program falulátogatással kezdődött. A séta során megnézték a régi református templomot, és elkeseredve látták annak megromlott állapotát, de örömmel fogadták az új templom építésének ötletét. A Csendes napokat Nagy Sándor esperes áhítata nyitotta meg, melyet Kerekes József lelkipásztor-pszichológus előadása követett „Testi betegségeink lelki okai" címmel. Az előadás mindenkit megérintett, hiszen egy bizonyos kor után már megjelenik a fájdalom az emberi szervezetben. Kiderült, hogy ezen betegségek hátterében gyakran lelki okok találhatóak, fel nem dolgozott traumák, önmagunk és mások felé viselt álarcok. Sok betegség oka a családon belül az, hogy nem beszélgetnek az emberek egymással őszintén, túlzásba viszik a munkát, vagy éppen elhanyagolják a belső élet, a hit ápolását, hangsúlyozta Kerekes József. Az előadás után a résztvevők kérdéseket tettek fel a pszichológusnak, majd mindenkinek lehetősége adódott elmélyülni a hallottakon. Ezt követően került sor a vacsorára, ahol a nőszövetségek bemutatkoztak és megbeszélték eddigi tevékenységüket, terveiket, tapasztalataikat. Az esti beszélgetés után a szobákban beszélgettek egymással az asszonyok. Az első napon 75 résztvevő volt jelen.

  Szombaton Angyalosiné Gerliczki Katalin, nyírbogdányi lelkésznő tartott előadást „Nemzettudat és a nők" témakörben. Előadásában elmondta, hogy a fogyasztói társadalom rengeteg terhet ró a mai nőkre, asszonyokra. Sokszor a megfelelni akarás, a modern élet követelményei elveszik az energiát attól, hogy a nők nemzetükre, vallásukra, szeretteikre figyeljenek. „Minden teher és nehézség ellenére ne feledjük: nem csak fogyasztó-vásárlók vagyunk, hanem Isten egyedi gyermekei, akik magyarul kell imádkozzanak a szeretteikért” – hangsúlyozta a lelkésznő. A csendes napi találkozót a házigazda, Kurta-Tőtös Beáta áhítata zárta, aki a Bibliából Mária és Márta példájáról beszélt. Kiemelte, Mária Jézussal foglalkozott, imádkozott, Márta pedig két kezével segített. Így lesznek ők örök példái a nőszövetségeknek: nemcsak imával, de a két kezével dolgozó nőkre is szüksége van Istennek és az egyháznak. Az asszonyoknak tetszett a csendes nap ötlete, és azzal a reménnyel távoztak, hogy máskor is lesz még hasonló találkozó.

  Cookie