×
2020. 08 12.
Szerda
Klára
29 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.11 RON
100HUF = 1.40 RON
Belföld

Nyakunkon a fekete péntek

2019.11.14 - 12:03
Megosztás:
 • Nyakunkon a fekete péntek

  Online vásárlások, bazi nagy árleszállítások, hitelkártya-használat — hatalmas átverési lehetőségek rejlenek a fekete pénteki vásárlási lázban. Legyünk észnél, és ne engedjük, hogy becsapjanak!

  Évről évre hatalmas számokat produkál a Black Friday, s érthető módon senki nem akar kimaradni belőle — ugyanakkor hallatja hangját az elégedetlenek sokasága is, legyenek kereskedők vagy vásárlók. A kisebb üzletek és webáruházak jó része egyre inkább úgy érzi, meghaladja erejüket a fekete pénteki akciózás, és nem képesek tartani a lépést (az árakat) a nagyokkal; a vevők részéről pedig rendszeresen visszatérő panasz a kevés akciós készlet, a kedvezmények manipulációja vagy éppen a várakozásoktól elmaradó, csalódást okozó akciók, illetve a gyorsan elfogyó termékek.

  Mindezek ellenére rengetegen várják már november 15-ét, az idei Black Friday hivatalos startját, amelyet elég sok üzlet és webáruház „ellopott” már, hiszen napokkal, de volt, ahol hetekkel korábban elkezdődtek az árleszállítások — no de az igazi vásárlási láz még előttünk áll, épp ezért figyelmeztetnek újfent a hatóságok: legyünk észnél, figyeljünk a részletekre, és ne engedjük, hogy átverjenek vagy épp teljesen lenullázzák a számlánkat! Merthogy a fekete péntek nemcsak a kereskedőknek, vásárlóknak, de a hackereknek is jó vásár. Csábítóbbnál csábítóbb árajánlatok egy ismeretlen, egy megbízhatatlan vagy akár egy nagy webáruháznak a leklónozott internetes felületén — ez a hackerek sikerreceptje ahhoz, hogy néhány perc alatt „kiraboljanak”. S csupán az is elég hozzá, ha rákattintunk egy termékre azon a fiktív weboldalon, s közben véletlenül lementve maradnak a böngészőben a kártyaadataink az internetes vásárlás során. A kiberbiztonsági szakemberek intése értelmében kettőzzük meg figyelmünket, s ha egy előző rendelésnél, vásárlásnál megadtuk kártyaadatainkat, csukjunk be minden ablakot, böngészőt, mielőtt újabb webáruházban nézünk körül! Csak az elmúlt évben, a fiktív fekete pénteki akciókkal több százan lettek meglopva, az elkövetőket pedig nemhogy elkapni nem lehet, de többnyire még csak nyomukba eredni sem tud a rendőrség, ugyanis csak a meglopottak töredéke tesz feljelentést (a leggyakrabban túl későn döbbennek rá, hogy online támadás áldozatai lettek). A hatóságok másik jó tanácsa: ne bízzunk olyan oldalakban, amelyek a „black friday” különböző variációit használják, mert könnyen lehet, hogy zsákbamacskát árulnak vagy hirdetnek. Figyeljünk oda, hogy csak a jól ismert webáruházakból rendeljünk, s nézzünk először utána, milyen véleményeket írnak az adott oldalról, a kiszemelt termékről — ez egyébként főleg ruházati cikkek esetében hasznos.

  Olcsó? Akciós? Vagy átverés?

  A legtöbb bosszúságot (és fogyasztóvédelemhez érkező panaszt, bejelentést) az árak okozzák, hiszen önmagában az, hogy egy árat piros háttéren tüntetnek fel, vagy odaírják mellé, hogy akció, az még nem jelenti azt, hogy egy jó vételről beszélhetünk. Az igazán különleges, egyszeri, megismételhetetlen ajánlatok ritkák, helyettük túlnyomó többségében valamivel a piaci átlagár alatti, de közel sem világmegváltó árakat találnak a vásárlók, akik túlzott várakozásfűtöttségükben és akcióvadász kedvükben észre sem veszik az átverést, csak kattintgatnak és pakolják a kosárba a dolgokat. Többéves tapasztalat, hogy rengeteg akciós hirdetés vagy reklám megtévesztő, a 60–80%-os leárazások valójában csak virtuálisak, rövid ideig mesterségesen magasan tartott árakból adnak engedményt, vagy egyáltalán nem adnak annyi engedményt, amekkora a termékhez tartozó akciós címkén szerepel. Egyre gyakrabban történik meg, hogy a webáruházak és a hagyományos boltok az akció előtti hetekben felemelik a termékek árát, majd ebből az emelt árból számítják az akció mértékét — ezért ha valaki már előre tudja, hogy milyen árucikkeket szeretne megvásárolni, érdemes áruösszehasonlító oldalakon utánanéznie az aktuális áraknak, és ezek figyelembe vételével nézegetni az akciós árakat. Ne véljük ezt fölösleges időtöltésnek, mert bár a cégek vagyonokat költenek a túlzott reklámozásra, belesulykolva az emberekbe, hogy ilyenkor „kell” vásárolni, valójában semmi sem garantálja, hogy tényleg jobb ár/érték arányú vásárlásokra kerül sor ilyenkor. A rutinos és józan ésszel fekete péntekezők három kategóriát különböztetnek meg:

  igazi Black Friday (a fekete pénteki ár alacsonyabb, mint a megelőző időszakban elérhető legalacsonyabb ár — ezek a valós akciók, az igazán jó vételek),

  kedvező ár (a fekete pénteki ár magasabb, mint a megelőző időszakban elérhető legalacsonyabb ár, de alacsonyabb, mint a piaci átlagár — ezek a jó áron kapható, de nem kiemelkedő, egyedi akciónak nem nevezhető ajánlatok)

  és a nem éri meg (a fekete pénteki ár magasabb, mint a megelőző időszak piaci átlagára — ezek a valósnak nem tekinthető akciók, a vásárlók által egyszerűen „átverésnek” titulált ajánlatok). És még egy lényeges vásárlási apróság: amennyiben magánszemélytől vásárolunk, mindenképp igényeljük a termék eredetét, származását igazoló dokumentumot (vásárlási számla, pénztárjegy) és a gyártó által adott garancialevelet!

  Ha mégsem kell

  Előfordul, hogy a vásárlási láz elmúltával meggondoljuk magunkat, és visszalépnénk az üzlettől (vagy a valóságban a termék nem nyeri el tetszésünket, netán nem épp olyan, mint az online ajánlatban): magánszemélyként, internetes vásárlás esetén a termék kézhez vételétől számított 14 naptári napon belül tehetjük meg ezt a hazai és más EU-tagállami webáruházak esetében. Akár üzletben vettük, akár internetről rendeltük, ha a termék hibásnak bizonyul, a kereskedő már nem követelheti meg, hogy azt a vevő eredeti, gyári csomagolásban küldje vissza (ez többnyire elektronikai termékek esetében volt kitétel).

  Szabó Kinga Mária

  Cookie