×
2020. 07 07.
Kedd
Appolónia
14 °C
Eső
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.28 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Nyáron startol a szatmári gyorsforgalmi út projektje, az M49–es Óvárinál lépi át az országhatárt

2019.05.12 - 11:12
Megosztas :
 • Nyáron startol a szatmári gyorsforgalmi út projektje, az M49–es Óvárinál lépi át az országhatárt

  A tervezettnél évekkel korábban, már idén augusztusban elkezdik az országhatár–Szatmárnémeti–Nagybánya gyorsforgalmi út (Északi Autópálya) megvalósíthatósági tanulmányának készítését.

   

  „Jelentős anyagi források állnak rendelkezésre, az Északi Autópálya részét képező országhatár–Szatmárnémeti–Nagybánya gyorsforgalmi út kiemelten fontos beruházás, miért várjunk vele a betervezett 2022-ig?! Startoljon idén augusztus végétől, mert van rá lehetőség” — jelentette be Răzvan Cuc szállításügyi miniszter Szatmárnémetiben. A sokak által várva várt hír akár egyfajta kampányfogás is lehetne, de mint Pataki Csaba tanácselnök lapunk számára megerősítette, az országos közútkezelő társaság (CNAIR) frissített ütemterve értelmében valóban már idén nyár végén elindítják a tervezést, a megvalósíthatósági tanulmányok elkészítését.

  Mint arról korábban már többször is beszámoltunk, a magyarországi M3-as autópályára vezető M49-es gyorsforgalmi út már Szatmárnémeti határában „kopogtat” — s az épp az M49-es megépítése kapcsán megalakított magyar-román munkacsoport múlt heti találkozóján körvonalazódott, hogy a gyorsforgalmi út Csenger–Óvári vonalon fogja átlépni az országhatárt. „Mind a megvalósíthatósági tanulmányokból, mind a tervekből több, különböző változat készül, a két tervezőcsoport pedig elemez, egyeztet; a magyar fél döntése értelmében a gyorsforgalmi Óvárinál lép be Románia és Szatmár megye területére — hogy aztán onnan a megye északi vagy déli részén, vagy ha jobban tetszik, a Szamos jobb vagy bal partján halad tovább, az számunkra 'mindegy'; annál is inkább, mivel a jelenlegi két Szamos-híd helyett hat lesz, hiszen négy újabb átkelő épül a szőke folyón (a körgyűrű hídja, valamint Szamoskrassónál, Patóházán, no meg Szatmárnémetiben a harmadik híd” — magyarázta a tanácselnök.

  Szabó Kinga Mária

  Cookie