×
2021. 01 28.
Csütörtök
Károly, Karola
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.87 RON
1USD = 4.02 RON
100HUF = 1.35 RON
Sport

Ökölvívó-Eb-t akarnak Szatmáron

2017.10.19 - 15:07
Megosztás:
Ökölvívó-Eb-t akarnak Szatmáron

Vasile Cîtea, a FR Box elnöke csütörtökön Szatmárnémetiben jelentette be, hogy jövőre a kadett országos-bajnokságot itt rendezik, és ha Románia rendezheti az Eb-t, azt is ide hozzák.

Nagy eséllyel pályázik Szatmárnémeti arra, hogy jövőre itt rendezzék meg a kadett korosztályos ökölvívók Európa-bajnokságát. Ezt Vasile Cîtea, a román szakági szövetség (FR Box) elnöke (képünkön jobbról a negyedik) jelentette be csütörtökön a szatmári látogatása idején rendezett sajtótájékoztatón, ahol arról is beszélt, hogy Szatmárnémeti lesz a házigazdája a jövő évi kadett országos bajnokságnak is, amelyet rendszerint néhány héttel a kontinentális viadal előtt rendeznek meg.

„Arra vállalkoztunk, hogy jövőre itt, Szatmárnémetiben rendezzük meg a kadett korosztályos országos-bajnokságot is. De tovább gondolva ezt a tervet, arra az elhatározásra jutottunk, hogy a város alkalmas lenne a kadett korosztályos Európa-bajnokság rendezésére is. Egyelőre 50 százalékos esély van arra, hogy itt rendezzük meg az Eb-t. De, ha minden úgy zajlik, ahogy tervezzük, akkor azt szeretném, hogy ezáltal Szatmárnémeti visszakerüljön az ökölvívás európai térképére, hiszen a sportág múltját tekintve, ez a város megérdemli a megtisztelő figyelmet. Bizom benne, hogy ezáltal vissza tudjuk vonzani a gyerekeket is az edzőtermekbe” — nyilatkozta a szövetség első számú embere. Elárulta, hogy több város is szerepel a tervbe, viszont Szatmár található a lista élén. „Románia benyújtotta a pályázatot az Eb rendezésére. Idén is sikeresnek bizonyult a râmnicu vâlcea-i torna, ezért bizakodva várjuk az idei eredményhirdetést is. Romániába több város szerepel a listánkon, és a legmegfelelőbb helyszín kiválasztásához több szempontot is figyelembe veszünk. Az anyagiak mellett a település megközelíthetősége is szempont, így Szatmárnémeti az első számú opciónk, hiszen a nyugati határ közelsége mellett egy nemzetközi reptere is van a városnak. Így a mérleg nyelve egyértelműen Szatmár felé billen” — tette hozzá Cîtea.

Florin Mulcuțan, a Szatmár Megyei Ökölvívó Egyesület (AJ Box) elnöke (jobbról az ötödik) emlékeztetett arra, hogy az idei kiíráson, 29 ország közel 500 küldötte vett részt a kontinentális tornán, amelyet Râmnicu Vâlceűn rendeztek, így az eseménynek turisztikai hatása is lehet azáltal, hogy a megyét népszerűsítik. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a Szatmár megyei egyesületeknél jelenleg legalább tíz ökölvívójuk van, akik készen állnak a kadett korosztályos országos bajnokságon szorítóba lépni. „Közülük bárki megnyerheti súlycsoportja versenyét, és ez nagyon fontos lehet, hiszen az eredmények alapján szerepelhetnek az Eb-n” — tette hozzá Mulcuțan.

Egyelőre nem lehet tudni az országos bajnokság rendezési dátumát. Cîtea elmondta, hogy a torna szervezésének az idejét a nemzetközi versenynaptár kihirdetése után fogják megszabni, de az minden képen az Eb előtt fog zajlani, hiszen az ob-n elért eredmények alapján fogják a válogatott csapatot felállítani. A nemzetközi versenynaptár várhatóan idén decemberben már ismertté válik, és ugyanakkor fogják kihirdetni az Eb-rendező országokat is.

A sajtótájékoztatón jelen levő Ciprian Ardelean megyei tanácsos (balról az ötödik) állítja, hogy a helyi és megyei önkormányzat is támogatja a kezdeményezést, most az anyagi hátterét vizsgálják, hogy miként tudják támogatni a két eseményt.

Ugyanakkor Virgil Dragoș, a Szatmár Megyei Sport- és Ifjúsági Igazgatóság (DJST) vezetője (jobbról az első) az ökölvívás sportág megyei vezetőit dicsérte, ugyanis egyre több boksz-esemény zajlik a megyében, és az eredmények javulásán is meglátszik ez a munka. „Szerintem a szövetségi elnök jelenléte is elismerésképen értelmezhető, a pezsgő szatmári bokszéletre nézve.”

Nem lesz olimpiai központ

Cîtea a régen tervezett szatmári olimpiai központról is beszélt, de elárulta, hogy a kezdeményezés már a tervezés pillanatában „dugába dőlt”. „Sajnos ez a projekt már a kezdetektől el volt vetve, hiszen ezáltal más, országos olimpiai központokat kellett volna megbontani, hogy ide hozzunk sportolókat. De van egy másik terv, amely megyei tehetséggondozó központ létrejöttét támogatja. Minden olyan megyében szeretnénk ilyen központot létesíteni, ahol hagyománya van az ökölvívásnak, illetve létezik az ehhez szükséges infrastruktúra is. A helyi edzők feladata lenne, hogy kiválasszák azokat a tehetséges sportolókat, hogy szállást, étkezést és iskoláztatást biztosítsanak számukra. A költségek egy részét pedig azok az egyesületek állják majd, ahonnan a sportoló származik” — tette hozzá.

Ezzel kapcsolatban Mihai Sabău-Svegler, szatmári sport szaktanfelügyelő (balról a második) elmondta, hogy a Tanfelügyelőség támogatja a kezdeményezést, ugyanakkor felhívta a figyelmet a szakemberek állandó képzésére is.

Pesek Attila

Cookie