×
2020. 07 11.
Szombat
Nóra, Lili
31 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.29 RON
100HUF = 1.37 RON
Olvasó hangja

Október 6-a — kicsit másképp

2019.10.08 - 14:14
Megosztas :
 • Október 6-a — kicsit másképp

  „A nevelő szerepe olyan, mint a színházi rendezőé: valósággal 'megrendezi' a gyermek életkörülményeit, miközben ő maga 'láthatatlan' marad. Olyan helyzeteket, szituációkat kell teremtenie, amelyek segítségével a növendék életre szóló tapasztalatot szerezhet. Így válik tanítójává a könyvek helyett maga az élet…” (Rousseau)

  Ebből a megfontolásból gondoltuk úgy magyartanárként és osztályfőnökökként, hogy a legmegfelelőbb tanulási lehetőség diákjaink — a 6. C és a 8. C osztályok — számára, ha bejárjuk azokat a helyszíneket, ahol íróink, költőink születtek és alkottak, illetve vértanúink életüket adták a hazáért. Így felkerekedtünk, s Világos felé vettük az irányt, hogy felkeressük október 6-a alkalmából az aradi vértanúk kivégzésének helyszínét. Mintha az időjárás is tudta volna, hogy szomorú pillanatok helyszínére tartunk, elkezdte hullatni könnyeit. Ám amikor a Bohus-kastélyhoz értünk, ahol a tábornokok a fegyverletétel mellett állapodtak meg, s véget vetettek az 1848–49-es forradalomnak, az eső is megállt a meghatódottságtól. Az eseményeket, illetve a vértanúk legenda szerinti utolsó mondatait felidézve helyeztük el iskolánk — a Rákóczi Ferenc Általános Iskola — koszorúját annál az obeliszknél, amelynek helyén egykor a bitófák álltak. Már számtalanszor bemutattuk az október 6-ai eseményeket ünnepi műsor keretén belül az iskolában, zászlót készítettünk az aradi vértanúk képeivel, a legmaradandóbb élményeknek mégis ezek a pillanatok számítanak, amikor kegyelettel emlékezünk azokra, akik az életüket adták a szabadságért.

  Másnap aztán Nagyszalonta felé vettük az irányt, ahol Arany János született, aki annak a Petőfinek volt a legjobb barátja, akin Haynau tábornok nem tudott bosszút állni az 1848–49-es forradalomban való aktív részvételéért. A Csonka-toronyban tett látogatásunk során megtekinthettük mindazt a tárgyi emléket, amiről az iskolában tanulunk, s amikről hallva később is rögtön elénk tárul majd az átélt élmény.

  Nem maradhatott ki azonban tanulmányi kirándulásunkból a Nagyváradon található Ady Endre és társai szoborcsoport sem, akinek költészetével a középiskolában fognak megismerkedni diákjaink, főként a mostani nyolcadikosok.

  Fantasztikus és megható élményekkel gazdagodva, valamint azzal a tudattal, hogy méltóképpen emlékeztünk meg az aradi vértanúkról, tértünk haza Szatmárra kétnapos kirándulásunkból.

   

  Rus Annamária és Tivadar Melinda magyartanárnők, valamint Ritli Emese földrajztanárnő

   

  Cookie