×
2020. 07 07.
Kedd
Appolónia
14 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.30 RON
100HUF = 1.37 RON
Belföld

Ölt a nyugat-nílusi vírus

2019.07.27 - 08:43
Megosztas :
 • Ölt a nyugat-nílusi vírus

  Eddig két idős személy fertőződött meg Romániában a nyugat-nílusi vírussal — közölte a közegészségügyi hatóság. Egy Călăraşi megyei, 80 év fölötti nő belehalt a megbetegedés szövődményeibe.

  Eddig két személy fertőződött meg Romániában a nyugat-nílusi vírussal, az egyikük elhunyt — közölte az Országos Közegészségügyi Hatóság. Múlt héten egy Galac megyei idős férfi betegedett meg egy fertőzött szúnyog csípése nyomán, ezen a héten pedig egy Călăraşi megyei, 80 éven felüli idős nő — utóbbi pedig belehalt a megbetegedés szövődményeibe.

  A nyugat-nílusi vírus madarakról terjed madarakra szúnyogok közvetítésével, így marad fenn a természetben. Az emberek és a lovak a szúnyogcsípések által szintén megfertőződhetnek és megbetegedhetnek, de fertőző forrásként nem szolgálnak, mivel a vírus csak kis mértékben szaporodik fel a vérükben, onnan a csípőszúnyog nem tudja felvenni azt. A legtöbb, embert érintő fertőzés tünetmentesen zajlik. A fertőzött személyek néhány százalékánál 3–14 nap lappangási idő után enyhe, influenzaszerű tünetek jelentkeznek: láz, fejfájás, izomfájdalom, amelyhez bőrkiütések társulhatnak. A betegek tünetei többnyire 3–6 nap alatt maguktól elmúlnak. Súlyos esetekben idegrendszeri tünetek lépnek fel agyvelőgyulladás, agyhártyagyulladás formájában, amely a leggyakrabban idős embereket érint. A súlyos esetek kórházi ellátást igényelnek. A betegeknél csak tüneti kezelést lehet alkalmazni, nincs specifikus gyógymódja a betegségnek.

  Legyünk elővigyázatosak!

  Az ország bizonyos területei folyóink, tavaink környezetében, az ártéren fejlődő szúnyogok miatt fokozott szúnyogártalomnak vannak kitéve. Vannak olyan szúnyogfajok, amelyek lárvái a különböző tárgyakban megülő esővízben fejlődnek, ilyen szúnyogok pedig az ország minden településén előfordulnak a tavaktól, folyóktól, mocsaraktól függetlenül. A szúnyoglárvák számára alkalmas vízgyülemek többnyire magánterületen, kertekben, esetleg üzemi területeken találhatók, ezért nincs lehetőség arra, hogy a kártevőirtók célzottan elpusztíthassák a szúnyoglárvákat. Bár a földi és légi kémiai szúnyogirtás a kifejlett szúnyogok nagy részét elpusztítja, a szúnyoglárvákból kikelő rovarok akár napokon belül pótolhatják az elpusztított vérszívókat.

  A szúnyoglárvák tenyészőhelyeinek a megszüntetése nyújt megoldást a kis vízgyülemekben fejlődő szúnyogfajok ellen, ezt magánterületen a tulajdonos, a terület használója/kezelője tudja elvégezni. Ez nem igényel különösebb anyagi ráfordítást és vegyszerhasználatot, a környezetre nézve nem káros. Az Európai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (ECDC) ajánlásai is a vízgyülemek felszámolását javasolják elsődleges módszerként.

  Magánemberként leginkább úgy tehetünk a szúnyogok ellen, ha megszüntetjük otthonunkban azokat a vízgyűjtőket, amelyek a szúnyogok szaporodását segítik, de a munkahelyen is oda kell figyelni. A nemzetközi kutatások szerint egyes iparágak képviselői kedveznek a szúnyogok terjedésének és elszaporodásának, ilyenek többek között az autóalkatrésszel, autóbontással foglalkozó telephelyek, kertészetek, hulladéklerakók, valamint minden olyan munkahely, ahol az esővíz felfogására szolgáló vagy alkalmas tárgyak vannak. A nyári hőmérséklet mellett akár egy hét alatt kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. Néhány deciliter vízben több száz szúnyog fejlődhet.

  Zárt térben a legfontosabb a nyílászárók felszerelése szúnyoghálóval, amely biztos, hosszú távú és vegyszermentes megoldás. Ha szúnyogok jutottak a lakásba, szúnyogirtó párologtatóval vagy aeroszollal pusztíthatjuk el őket. Ami pedig a szabadban töltött időt illeti, ha a szúnyogok nagy számban vannak jelen, akkor bőrre kenhető, fújható rovarriasztó szereket használhatunk.

  Bumbuluţ Krisztina

  Cookie