×
2020. 05 28.
Csütörtök
Emil, Csanád
18 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.40 RON
100HUF = 1.39 RON
Szatmárnémeti

Önálló iskolalelkésze lett a Refinek

2018.09.05 - 08:07
Megosztás :
 • Önálló iskolalelkésze lett a Refinek

  Komoly változás történt a Szatmárnémeti Református Gimnázium közösségének életében: az iskola újraindítása óta most először van önálló iskolalelkésze a tanintézménynek Varga Szilárd Csaba lelkipásztor személyében. Az iskolalelkészt tegnap mutatták be.

  „Történelmi pillanathoz értünk az újkori református iskola életében: most először van önálló iskolalelkésze a tanintézménynek” — jelentette be Király Lajos, a Szatmári Református Egyházmegye esperese a Szatmárnémeti Református Gimnáziumban tartott, családias hangulatú sajtóbeszélgetésen. A tanintézményben az 1991-es újraalakulás óta mindig olyan lelkipásztor szolgált, akinek saját gyülekezete is volt, ettől a tanévtől azonban egy olyan fiatal református lelkész veszi át a stafétát, akinek fő feladata már csak az iskola közösségének lelki menedzselése. „Az iskolalelkész olyan, mint egy iránytű: Isten irányába mutatja az utat, és Isten arcát képviseli. Egy tanintézmény pedig attól keresztény, hogy az együttélés mindennapi kultúrájában ez is megmutatkozik. Biztos vagyok benne, hogy Varga Szilárd Csaba olyan iskolalelkész lesz, aki barátja is lesz a diákoknak, és érezni fogják, hogy egy közülük” — mondta az esperes.

  Elek Kinga, a tanintézmény aligazgatója szerint az iskola nemcsak az országos felmérésekre, hanem az életre is fel kell készítse a tanulóit, ebben pedig nagy segítségükre lesz az iskolalelkész. „Vannak nehéz helyzetben élő diákok is szerte a megyéből, akiktől lehet, hogy aznap még senki nem kérdezte meg, hogy érzik magukat. Az iskolalelkész segíthet felismerni a problémáikat, és megtalálni a megoldáshoz vezető utat” — magyarázta Elek Kinga.

  Póti Eduárd János igazgató református gimnazistaként, majd tanárként, egy ideje pedig igazgatóként is megtapasztalta, mit jelent az iskolalelkész jelenléte, munkája a közösség életében. Az eddigi iskolalelkészek számára, bár a szívüket és lelküket is beleadták szolgálatukba, eddig csak másodállás volt a gimnáziumi munka, hiszen a saját gyülekezetüket is gondozniuk kellett. Örvendetes, hogy a gimnázium közösségének gyülekezete most egy kézbe kerül — fejtette ki az igazgató.

  Varga Szilárd Csaba, a frissen beiktatott iskolalelkész maga is a Szatmárnémeti Református Gimnáziumban végezte a tanulmányait, majd a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézetben tanult. Ezt követően három gyülekezetben szolgált mostanáig, Józsefházán, Aranyosmeggyesen és Józsefházahegyen. „Amikor diák voltam, családias hangulat uralkodott a diákok és tanárok között, képesek voltak és akartak tanulni a tanulók az oktatóiktól és fordítva is, a tanárok a diákoktól. Zavaros időszakban voltam középiskolás, akkor költözött át a Szatmárnémeti Református Gimnázium a Zárda épületébe. Közös erővel, összefogással tettük rendbe akkor a termeket, a tanintézményt, ami még jobban összekovácsolta a közösséget, a magunkénak éreztük az iskolát” — magyarázta az iskola lelkipásztora, hozzátéve, hogy ezt a hangulatot szeretné újra visszahozni a tanintézménybe, ezért a tanév folyamán különböző tevékenységekbe szeretné bevonni a fiatalokat, hogy ők is megtapasztalhassák ezt az érzést. Az iskolalelkész ugyanakkor nemcsak a diákokat, hanem a tanárokat is pásztorolni szeretné. Bibliaórákat fog tartani az oktatóknak, hogy ezen alkalmak során építhessék és erősíthessék egymást a hit által. A lelkipásztor tudja, hogy gyakran nem könnyű a pedagógusok élete, sok a stressz, és olykor súrlódások is akadnak, éppen ezért szeretne egy olyan fórumot biztosítani számukra, ahol őszintén tudnak beszélni. „Azt szeretném, hogy erős emberek oktassák a fiatalokat, kiegyensúlyozott lelkülettel, hogy a tanulók szeretettel, kedvvel tanulhassanak az őket oktatóktól” — összegezte Varga Szilárd Csaba iskolalelkész.

   

   

  Bumbuluţ Krisztina

   

  Cookie