×
2021. 11 29.
Hétfő
Taksony
6 °C
Gyenge eső lehetséges
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Olvasó hangja

Önkéntesek a Mosolyházban

2020.02.05 - 13:39
Megosztás:
Önkéntesek a Mosolyházban

A Noé Partium Egyesület 2015-ben alakult azzal a céllal, hogy olyan szociális szolgáltatásokat hozzon létre, amelyek a közösség erőforrásait is mozgósítják, érzékennyé teszik a fiatalokat és időseket egyaránt. A szervezeti életünk fő oszlopai az önkéntesek. Segítségükkel egy igényfelmérést végeztünk Mikolában. A helyi önkormányzat a rendelkezésünkre bocsátott egy épületet, amelyet lelkes önkéntesek munkájával nappali foglalkoztatóvá alakítottunk.

2017 novemberében a Mosolyházban elkezdődött a tevékenység felnőtt, fogyatékossággal élő fiatalok számára, és ezzel egy időben elkezdtük építeni a kapcsolatot az iskolás gyerekekkel, a tanárokkal és az aktív, idős, kézimunkázó nagymamákkal. A Mosolyház így mára egy befogadó, nyitott házzá vált több érdekes, változatos tevékenységgel, mint például a kézimunka, veteményezés a magaságyásokban, gyógynövénygyűjtés, torna és kerékpározás, táborozás, farsangolás stb. Az önkénteseink diákok (mikolai, egri, szatmárnémeti iskolákból), aktív szakemberek és nyugdíjasok, nem csak a régióból, hanem Magyarországról (Budapestről) és Ausztriából (Völsből). A 2019/2020-as tanévben szerződést kötöttünk az egri Csűri Bálint Általános Iskolával, s ennek az együttműködésnek a kapcsán 9 közös tevékenységet terveztünk. 2020. január 31-én volt a negyedik tevékenység, amelyen Ungvári Erzsébet kézimunka-tanárnő irányításával hímzett képeslap készítésén vett részt 16 egri diák és 10 fiatal a Mosolyházból Nagy Anita Imola önkéntes koordinátor tanár, valamint Tasi Enikő és Bartos Hajnalka kísérő tanárok támogatásával. Az első foglalkozás ismerkedési játékokkal, nevetéssel és egymásra csodálkozással volt tele. A diákok 1–8. osztályból jöttek jelentkezési alapon.

A fiatalok így vélekednek a Mosolyházról:

„Szeretek a Mosolyházba jönni, mert nagyon kedvesek az ide járó fiatalok”.

„Az elején bátortalan voltam, mert még soha nem találkoztam fogyatékos emberekkel testközelből, de hamar megbarátkoztam velük, és megtanultam, hogyan kell viselkedjek ilyen helyzetben.”

„Nagyon jó volt megismerni a fiatalokat a házból, beszélgetni velük.”

„Megajándékozzuk egymást nemcsak tárgyi dolgokkal, hanem az időnkkel is.”

„Szeretünk együtt játszani, nevetgélni.”

Köszönjük, hogy együtt lehettünk veletek, várunk benneteket máskor is a Mosolyházba.

 

Löchli Terézia Tündér

 

Cookie