×
2021. 10 22.
Péntek
Előd
13 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Önkormányzatok szerepe a családtámogatásban

2021.09.18 - 10:01
Megosztás:
Önkormányzatok szerepe a családtámogatásban
Családerősítő programokra van szükség, mert erős családok nélkül nincs erős és sikeres közösség (Fotó: RMDSZ)
Az RMDSZ Országos Önkormányzati Konferenciájának központi témája — akárcsak a kongresszusé — a családtámogatás volt, valamint az önkormányzatok szerepe ebben, de terítékre került a Saligny-program, a bölcsődeépítések és más, a családok életminőségén javító lehetőségek. A panelbeszélgetésen a Szatmár megyei elöljárók is felszólaltak.

Majd' 200 önkormányzati vezető vett részt csütörtökön délután az RMDSZ Országos Önkormányzati Konferenciáján a marosvásárhelyi Kultúrpalotában, s a tanácskozás központi témája (akárcsak a pénteki kongresszusé) a családtámogatás volt.

Nyitóbeszédében Kelemen Hunor szövetségi elnök fölvázolta a kormányzás elmúlt nyolc hónapjában elért eredményeket, amelyekkel az önkormányzatokat tudják segíteni. „Kezdeményeztük, hogy a személyi jövedelemadó teljes egészében maradjon az önkormányzatoknál. Az Anghel Saligny fejlesztési keretprogramban 50 milliárd lej áll rendelkezésre víz- és gázhálózat kiépítésére, utak javítására a következő hat évben. Ugyanakkor elfogadtattuk, hogy a kormány idén ősztől átvállalja a bölcsődei ellátás költségeinek a terhét, így a kisközösségekben is működhetnek majd bölcsődék. Ezek a kezdeményezések mind-mind azt szolgálják, hogy megerősödjenek családjaink. Márpedig erős családok nélkül nincs erős és sikeres közösség” — hangsúlyozta.

Az Önkormányzataink a családok szolgálatában panelbeszélgetés résztvevői, Hargita, Kovászna, Maros és Szatmár megyék az RMDSZ színeiben megválasztott megyei tanácselnökei és megyeszékhelyi polgármesterei az általuk vezetett intézmények családbarát intézkedéseit ismertették — olyan sikeres, jó gyakorlatként átvehető programokat, kezdeményezéseket mutattak be, amelyek minden egyes közösség, település családjainak hétköznapjait jobbá, élhetőbbé tehetik.

„Nagyon büszke vagyok a Szatmár megyei polgármesterekre, hiszen minden önkormányzat eddig is odafigyelt és fontosnak tartotta a családok támogatását, körülményeik és életminőségük javítását. Ebben a nehéz járványügyi időszakban a Szatmár Megyei Tanács is megemelte 2 008 650 lejre a szociális ellátást biztosító támogatást a nonprofit egyesületek és alapítványok számára, amelyre 17 egyesület és alapítvány pályázott, ennek köszönhetően idén összesen 658 szociálisan hátrányos helyzetben élő személy, 382 gyerek és 276 felnőtt kapott segítséget. Azon túl, hogy a megyei önkormányzat alárendeltségébe tartozó Szatmár Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság — amelynek saját és pályázati forrásokból 2021-ben több mint 40 millió lejt biztosítottunk — több ezer Szatmár megyei emberen segít, időseken és fiatalokon, bántalmazott nőkön, állami gondozásban lévő gyermekeken, akiknek otthont és menedéket biztosítunk, akiknek mi vagyunk az egyetlen családja. Ők is naponta számítanak ránk” — fogalmazott Pataki Csaba tanácselnök, míg Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere azt fejtette ki, hogy meglátása szerint a családbarát önkormányzat három pilléren áll: „Az első az infrastruktúra, korábban Szatmárnémetiben 220 bölcsődei hely volt, most 370 van, három új bölcsőde épült három év alatt, és újabbak építése is tervben van. De nem kevésbé fontos, hogy ne csak az iskola legyen felújítva, hanem a környéke is — modern sportpályákkal vannak ellátva a tanintézetek, s ezek, valamint játszóterek létrehozásába-kialakításába cégeket is bevontunk” — mondta. Ismertette röviden a Szatmár hazavár projektet, amelynek keretében a város harminc legfajsúlyosabb cégével közösen a környékbeli egyetemi központokban bemutatták a munkaerőpiaci lehetőségeket, próbálták hazacsábítani a fiatalokat. „Ha 10–20–30 fiatalt sikerül Szatmárnémetibe hazahozni, akkor már megérte” — hangsúlyozta, rámutatva a harmadik pillérre, az egész család számára szóló, változatos kulturális és szabadidős programok szervezésére, hiszen „vissza kell adni a közösségi élményt, az együttlét örömét”.

Ezt követően Cseke Attila fejlesztési, Tánczos Barna környezetvédelmi, valamint Novák Eduárd ifjúsági és sportminiszter, illetve Hegedüs Csilla európai alapokért felelős államtitkár ismertette azokat a kormányzati programokat, amelyek helyi közösségek fejlesztései számára nyújtanak támogatást. Egy folyamatosan változó politikai és szabályozási közegben az idejében megszerzett információ, tájékozottság, hálózatban való együttműködés kulcsfontosságú. Az RMDSZ által kezdeményezett Anghel Saligny- és a bölcsődeépítési program, az Országos Helyreállítási és Reziliencia Terv (PNRR), valamint más hazai és európai forrásokkal kapcsolatos legfrissebb tudnivalók, tájékoztatások célja, hogy az önkormányzatok a családi mindennapok legfőbb alakítóiként élni tudjanak ezekkel a lehetőségekkel. A konferencia záróakkordjaként Horváth Anna ügyvezető alelnök bemutatta az RMDSZ Ügyvezető elnökségének Bernády György Önkormányzati Akadémia kezdeményezését. Az októbertől induló képzés- és mentorprogram a szakmaiságon, digitalizáción és innováción alapuló hatékony közszolgálati rendszerek kialakítását szolgálja valamennyi, az RMDSZ által vezetett megyei és helyi közigazgatásban. Az Országos Önkormányzati Konferencia az elkövetkező időszak célkitűzéseit és feladatait összegző Zárónyilatkozat elfogadásával ért véget. SZFÚ
 

Az USR-nek most nem osztottak lapot
Szokatlan módon Nicolae Ciucă tábornagyot és védelmi minisztert bízta meg kormányalakítással az államfő. Kisebbségi, PNL–RMDSZ-kormány körvonalazódik, amelyet záros ideig a PSD is támogatna a stabilitás érdekében, az USR viszont körön kívül maradt.
Cseke Attila: pénteken lesz Nicolae Ciucă és Kelemen Hunor első tárgyalási fordulója
Pénteken tartja első találkozóját Nicolae Ciucă kijelölt miniszterelnök és az RMDSZ elnöke - közölte csütörtök este Cseke Attila fejlesztési miniszter.
Az őshonos európai kisebbségek útkeresése
A hét elején volt Strasbourgban az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának magyar elnöksége által szervezett, az őshonos kisebbségek jogainak a biztosításáról szóló konferenciasorozat zárórendezvénye. Az eseményről Nagy Szabolcsot, az RMDSZ küldöttjét kérdeztük.
Cookie