×
2021. 01 20.
Szerda
Fábián, Sebestyén
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.87 RON
1USD = 4.02 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Online eseményeket szervez a LiterArt

2021.01.14 - 13:14
Megosztás:
Online eseményeket szervez a LiterArt
A LiterArt Magyartanárok Egyesülete tavaly is elkészítette az eseménynaptárát, de a járvány miatt a programok elmaradtak. Gál Gyöngyit, az egyesület elnökét kérdeztük az idei terveikről.

— Az elmúlt évben nagyon sok rangos rendezvény maradt el a koronavírus-járvány miatt, melyekre a diákok készültek, hiszen ha csupán a LiterArt Magyartanárok Egyesülete által szervezett versenyekre gondolunk, a legtöbb rendezvény már hagyományossá vált. Milyen rendezvények maradtak el? Mire lehet számítani ebben az évben?


— Az oktató-nevelő munka curriculáris része a tantermekben zajlik természetes körülmények között, míg az extracurriculáris tevékenységek többnyire nem tantermi körülmények között. Itt a versenyekre, a tehetséggondozás egyéb megnyilvánulási formáira kell gondolni. Ezen a területen a pandémia gyökeresen átalakította, megváltoztatta nem csak a körülményeket, hanem egyáltalán felfüggesztette ezt a fajta tevékenységet a legtöbb esetben. A legrangosabb események megszervezését sem kímélte. Gondolok itt a tantárgyversenyekre, melyeket az elmúlt tanévben sem szervezhettünk meg, és most sem mutatkozik rá lehetőség. A LiterArt egyesület elkészítette ugyan az éves eseménynaptárát, de a nagyobb részvételt feltételező rendezvények, mint például a diákszínjátszó fesztivál, csoportos nyelvi, irodalmi vetélkedők (pl. Könyvbarátok, magyar nyelv napja), a magyar költészet napja, elmaradtak, éppen a vírusveszély miatt érvénybe léptetett szabályok értelmében.

— Hogyan készül a LiterArt a közelgő magyar kultúra napjára?


— A naptári év első rangos eseménye, melyre készül kicsi-nagy iskolás gyerek, az a magyar kultúra napja alkalmából immár hagyománnyá vált Kölcsey Ferenc versmondó versenyünk, melyet a Kölcsey Ferenc Főgimnáziummal partnerségben szervezünk. Idén úgy döntöttünk, hogy virtuális térben találkozunk. Tudatában vagyunk annak, hogy a társadalmi távolságtartás, az online oktatás közepette a léleknek igenis szüksége van belépni a szép gondolatok, kellemes érzések birodalmába, szüksége van egy kicsit ünneplőbe öltözködni, szüksége van anyanyelvén megszólaltatni lényegét, magyarságát, szépérzékét, hitét a szeretetben, szerelemben, a barátságban, a művészetben, az alkotásban, az emberségben, az emberiségben, az istenségben.

— Kik vesznek részt a versenyen? Hogyan lehet jelentkezni?


— Az irodalomkedvelők táborát szólítjuk meg, és ennek értelmében arra kérjük a versenyzőket, hogy készítsenek videofelvételt az előadásukról, és küldjék el a versenyfelhívásban megadott e-mail-címekre (kategóriánként: A-csoport: sarosi_melinda@yahoo.com, B-csoport: eniko_forizs@yahoo.com, C-csoport: eniko_forizs@yahoo.com), és a meghatározott formában (Videóformátum: .mov, .mpeg4 vagy .mp4. Felbontás: 1080p: 1920x1080 (FULL HD) vagy 720p: 1280x720 (HD). Képarány: 16:9 (fekvő).
Nagy méretű fájlok küldéséhez ajánljuk a következő szolgáltatókat: www.wetransfer.com vagy www.myairbridge.com). Bátorítunk minden tehetséges versmondó diákot, hogy vegyen részt a megmérettetésen, és január 22-én 14 óráig küldje el a videóját. A nyeremények nem maradnak el.


Elek György

 

Cookie