×
2021. 05 12.
Szerda
Pongrác
13 °C
Derült
1EUR = 4.93 RON
1USD = 4.05 RON
100HUF = 1.37 RON
Belföld

Orban: Az egészségügyi miniszter tisztégben tartása kizárólag az USR-PLUS politikai felelőssége

2021.04.12 - 17:59
Megosztás:
Orban: Az egészségügyi miniszter tisztégben tartása kizárólag az USR-PLUS politikai felelőssége
Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter tisztégben tartása kizárólag az USR-PLUS politikai felelőssége - nyilatkozta hétfőn a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke. Ludovic Orban szerint ugyanakkor Florin Cîţu kormányfőnek jogában áll meneszteni egy minisztert, ha úgy ítéli meg, hogy annak munkája negatív hatással van a kormány működésére.

A parlamentben adott nyilatkozatában Orban rámutatott, az egészségügyi tárca vezetőjének tisztégben tartása kizárólag az USR-PLUS politikai felelőssége, a PNL azonban "aggodalommal követi" a minisztériumnál történteket, annál is inkább, hogy a járványhelyzet miatt ez a tárca van kitéve a legnagyobb megpróbáltatásoknak, és a járvány harmadik hullámának közepén nagyok az elvárások a tárca vezetésével szemben.

A PNL elnöke szerint a koalíciót alkotó valamennyi pártnak ki kell értékelnie saját miniszterei munkáját, és ha valamelyik tárcavezető nem teszi a dolgát, saját pártjának kellene javaslatot tennie a leváltására. Az alkotmány előírásai szerint elegendő érv birtokában a miniszterelnök is javasolhatja egy miniszter menesztését, függetlenül attól, hogy mely párt tagja - tette hozzá.

"Mi egyértelműen úgy véljük, ha a miniszterelnök úgy ítéli meg, hogy egy miniszter nem látja el a feladatát, nem ülteti gyakorlatba a kormányprogramban előírtakat, vagy olyan helyzeteket idéz elő, amelyek kihatnak a kormány működésére, jogában áll javasolni az illető leváltását" - fogalmazott.

Orban kiemelte, az egészségügyi minisztérium kapcsán már "nagyon sok probléma" felmerült, ezért "alapos" és "objektív" vizsgálatra van szükség, illetve amennyiben nem áll be "számottevő javulás" a minisztérium tevékenységében, a tárcavezető leváltása is szóba jöhet.

Újságírói kérdésre válaszolva a PNL elnöke azt mondta, meglátása szerint nem vezet a koalíció felbomlásához, ha a miniszterelnök az egészségügyi miniszter menesztése mellett dönt. AGERPRES

Ioana Mihăilă: Javult a helyzet az elmúlt hetekhez képest az intenzív osztályokon
Az elmúlt hetekhez képest javult a helyzet a koronavírusos pácienseket kezelő intenzív osztályokon, vasárnap délután 5 órakor országos szinten felnőttek számára 247 ágy volt üresen, gyermekek számára pedig 32 - közölte hétfői sajtótájékoztatóján az egészségügyi miniszter.
Ioana Mihăilă: Nemcsak az intenzív terápiás ágyak száma, hanem a szakszemélyzet hiánya is gondot jelent
Nemcsak az intenzív terápiás ágyak száma, hanem az intenzív osztályra kerülő betegeket ellátó szakszemélyzet hiánya is problémát jelent - nyomatékosította csütörtökön Ioana Mihăilă egészségügyi miniszter.
Letette az esküt az új egészségügyi miniszter
Ioana Mihăilă frissen kinevezett egészségügyi miniszter szerda este letette az esküt a Cotroceni-palotában.
Cookie