×
2021. 10 22.
Péntek
Előd
16 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Belföld

Orban: Romániának stabil, egyértelmű parlamenti támogatással rendelkező kormányra van szüksége

2021.09.17 - 16:20
Megosztás:
Orban: Romániának stabil, egyértelmű parlamenti támogatással rendelkező kormányra van szüksége
Fotó: Facebook.com/ludovicorban.ro
Romániának stabil, egyértelmű parlamenti támogatással rendelkező kormányra van szüksége, amely biztosítja a többséget a kormányprogram valamennyi célkitűzésének megvalósításához és a reformok végrehajtásához - jelentette ki Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt elnöke az RMDSZ pénteken, Marosszentgyörgyön zajló kongresszusán.

Orban azt mondta felszólalásában, a kormánykoalíciót alkotó minden párt szervez kongresszust ebben az időszakban, azonban az RMDSZ "bölcsebb" volt a másik két alakulatnál, nem kötötte össze az eseményt tisztújítással, így kongresszusa nyugodt körülmények között zajlik. A PNL elnöke reményét fejezte ki, hogy a PNL és az USR PLUS kongresszusa után minél gyorsabban véget lehet majd vetni a mindenkire negatívan ható politikai válságnak.

Rámutatott, hogy a PNL kitart a közösen megtárgyalt kormányprogram végrehajtása mellett, és hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni, hogy véget vessenek a politikai válságnak és újjáépítsék a kormánykoalíciót.

Kifejtette ugyanakkor, hogy a PNL mindig támogatta a romániai kisebbségeket.

'Mi úgy gondoljuk, hogy a kisebbségek gazdagítják Romániát, mindegyik kisebbségnek megvan a maga individualitása, specifikuma, és értéket visz a romániai társadalomba. Románia olyan ország, ahol folyamatosan törekedtünk a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartására, kezdve az anyanyelv használatától az oktatási folyamatban, az anyanyelven való tanuláson át az anyanyelv használatáig a közigazgatásban és az igazságszolgáltatásban, a nemzeti kisebbségi szervezetek támogatásáig és azok parlamenti képviseletéig' - mondta még a liberális elnök.

AGERPRES

Az USR-nek most nem osztottak lapot
Szokatlan módon Nicolae Ciucă tábornagyot és védelmi minisztert bízta meg kormányalakítással az államfő. Kisebbségi, PNL–RMDSZ-kormány körvonalazódik, amelyet záros ideig a PSD is támogatna a stabilitás érdekében, az USR viszont körön kívül maradt.
Cseke Attila: pénteken lesz Nicolae Ciucă és Kelemen Hunor első tárgyalási fordulója
Pénteken tartja első találkozóját Nicolae Ciucă kijelölt miniszterelnök és az RMDSZ elnöke - közölte csütörtök este Cseke Attila fejlesztési miniszter.
Az őshonos európai kisebbségek útkeresése
A hét elején volt Strasbourgban az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának magyar elnöksége által szervezett, az őshonos kisebbségek jogainak a biztosításáról szóló konferenciasorozat zárórendezvénye. Az eseményről Nagy Szabolcsot, az RMDSZ küldöttjét kérdeztük.
Cookie