×
2021. 11 29.
Hétfő
Taksony
4 °C
Gyenge szitálás lehetséges
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Országos takarítási akciót hirdettek

2021.09.09 - 19:00
Megosztás:
Országos takarítási akciót hirdettek
Bárki csatlakozhat az ország legnagyobb hulladékgyűjtő akciójához / Fotó: letsdoitromania.ro
Szeptember 18-án tartják meg a Let’s do it Romania! országos takarítási akciót. Szatmárnémetiből is várják az önkénteseket.

A Let’s do it Romania! egy országos szintű takarítási akció, amely minden évben közel kétmillió önkéntest mozgat meg. A mozgalmat idén nyolcadik alkalommal szervezik meg, melyre várják a jelentkezőket. Szeptember 18-án nemcsak Romániában, hanem világszerte, a Let’s do it World mozgalom égisze alatt össze fognak gyűlni a környezetbarát önkéntesek azért, hogy közös erőfeszítéssel küzdjenek egy tisztább és egészségesebb környezetért. Ahogy a korábbi években, úgy idén is várják a Szatmár megyei önkéntesek jelentkezését is, az érdeklődők a https://shortest.link/SHj linken jelezhetik részvételi szándékukat, vagy jelentkezhetnek a Let’s do it Romania! szatmárnémeti kapcsolattartó személyénél, Achim Nataliánál e-mailben (achim.natalia@gmail.com), illetve telefonon (0727.301.388). A kezdeményezés fő támogatója Románia Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztériuma.

A szervezők számára a legfontosabb a biztonság, éppen ezért egy, az egészségügyi minisztériummal folytatott megbeszélést követően egy sor intézkedést vezettek be, amelyeket mind a szervezőknek, mind a résztvevőknek kötelezően be kell tartaniuk a hulladékgyűjtő akció ideje alatt. A résztvevőknek az esemény ideje alatt kötelezően védőmaszkot kell hordaniuk, az előírások szerint eltakarva az orrukat és szájukat. Az akció során a kézfertőtlenítő használata kötelező. A résztvevőknek kötelező egyméteres távolságot tartaniuk egymástól. Amennyiben az adott település fertőzöttségi szintje meghaladja a három ezreléket, tilos a hulladékgyűjtési akciók megszervezése. Ott, ahol a fertőzöttségi index 2–3 ezrelék között van, tilos a száz résztvevőnél nagyobb hulladékgyűjtési akciók szervezése. Végezetül nem rendezhetők ötszáz fősnél nagyobb hulladékgyűjtési akciók azokon a településeken, ahol a fertőzöttségi szint kisebb mint két ezrelék.

A Let’s do it Romania! csapata az online térben is lehetőséget biztosít azok számára, akik tenni szeretnének környezetük védelméért. Digitális önkéntesként a Trash Out telefonos alkalmazás segítségével bárki hozzájárulhat a környezet védelméhez. Az ingyenes regisztrációt követően, amennyiben találtunk egy szennyezett területet, fényképet készítünk róla, és bejelöljük a magyarul is letölthető TrashOut alkalmazásban. A Let’s do it Romania! csapatának tagjai a 4B platformon keresztül felveszik a kapcsolatot a környezetvédelmi szervezetekkel, az önkormányzatokkal és az érdeklődőkkel, akik feliratkoztak az értesítésekre. Az értesített illetékeseknek harminc nap áll rendelkezésükre, hogy helyzetjelentést küldjenek az érintett terület állapotáról.

Kallós András

Szombaton ismét gyűjtés
Az idei évben jelentősen nőtt az érdeklődés az elektromos és elektronikai hulladékok leadása iránt, ezért Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatala és a RoRec minden hónap utolsó szombatján 9 és 14 óra között gyűjtést rendez.
Radu Oprea: Románia elnéptelenedése jelenti a legnagyobb veszélyt
A Szociáldemokrata Párt (PSD) szóvivője szerint Románia számára jelenleg az ország elnéptelenedése jelenti a legnagyobb veszélyt.
Fekete péntek és az akciókkal járó csapdák
Önmagában az, hogy egy árat piros háttéren tüntetnek fel, vagy odaírják mellé, hogy akció, még messze nem jelenti azt, hogy jó vétel az adott termék, mint ahogy a 90%-os kedvezmény sem vonatkozik soha a webshop/katalógus összes termékére — figyeljünk a csapdákra!
Cookie