×
2020. 07 04.
Szombat
Ulrik
23 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.31 RON
100HUF = 1.38 RON
Külföld

Oscar-díj - Átnevezték a legjobb idegen nyelvű film kategóriáját

2019.04.24 - 15:45
Megosztas :
 • Oscar-díj - Átnevezték a legjobb idegen nyelvű film kategóriáját

  Átnevezte a legjobb idegen nyelvű film kategóriáját az Oscar-díjakat odaítélő Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS), a külföldi filmeket ezentúl a legjobb nemzetközi egészestés filmek mezőnyében díjazzák.

   

  "Tudomásul vettük, hogy az idegen kifejezés idejétmúlttá vált a nemzetközi filmes világban" - írták Larry Karaszewski és Diane Weyermann, a kategória bizottságának társelnökei az MTI-hez is eljuttatott közleményükben.

  A legjobb idegen nyelvű film helyett így ezentúl a legjobb nemzetközi egészestés filmet (best international feature film) díjazzák, mivel úgy vélik, ez az elnevezés "jobban reprezentálja a kategóriát, a filmkészítés pozitív és befogadó természetét hangsúlyozza".

  A kategória egyéb szabályai nem változtak, azonban a díj szűkített listájára hét helyett jövőre már tíz film kerülhet fel.

  Eddig két magyar film nyerte el a díjat, az 1981-es Mephisto és a 2015-ös Saul fia.

  Győzelemnek tekinthető a Netflix és a többi streamingszolgáltató számára, hogy az akadémia kormányzói testülete nem változtatta meg a legfőbb díj, a legjobb filmnek járó Oscar választhatóságának szabályát.

  A szavazást megelőzően vita folyt arról, hogy mennyi ideig kell egy filmet moziban játszani, mielőtt kis képernyőre, vagyis internetre, DVD-re vagy más adathordozóra kerülne.

  Végül a szavazáson győzött az érvényben lévő szabály, mely szerint a választhatósághoz elég, ha hét napon át, naponta legalább háromszor fizető közönség előtt vetítenek egy filmet Los Angeles megyében.

  "Támogatjuk a moziélményt, amely a filmművészet szerves része, és ez nagy súllyal esett latba a vita során" - mondta John Bailey, az akadémia elnöke.

  Hozzátette, hogy "tervezik az iparágban végbemenő jelentős változások további tanulmányozását és a jelenségek megvitatását az akadémiai tagokkal".

  A kisebb változások között szerepel többek között, hogy a legjobb smink kategóriájában hétről tízre emelték a szűkített listára felkerülő nevek, háromról ötre a jelöltek számát.

  A szabályokat iparági és kategóriabizottságok tekintik át minden évben, ezután a díjakért és eseményekért felelős bizottság vizsgálja meg a javaslataikat, majd benyújtja saját tervezetét a kormányzói testületnek, amely végül dönt.

  Az Oscar-díjak odaítélésének teljes, frissített szabályzatát a díj portálján (oscars.org/rules) tették közzé.

  A 92. Oscar-ceremóniát 2020. február 9-én tartják a hollywoodi Dolby Színházban.

   

  Cookie