×
2020. 07 04.
Szombat
Ulrik
23 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.31 RON
100HUF = 1.38 RON
Vidék

Ötezer sertést pusztítanak el

2019.09.26 - 16:34
Megosztas :
 • Ötezer sertést pusztítanak el

  A Tasnád melletti Mastvet Kft. tulajdonában lévő farmon közel ötezer sertést semmisítenek meg, miután kimutatták az állatokban az afrikai sertéspestis vírusát. A cég bezárta a kapuit.

  Az érszakácsi 5-ös számú, a Mastvet Kft. tulajdonában lévő sertésfarmon közel ötezer állatot kell elpusztítani, miután a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság szakemberei által végzett vizsgálatok során beigazolódott, hogy a telepen felütötte a fejét az afrikai sertéspestis — értesítette szerkesztőségünket a kormánymegbízotti hivatal. Igaz ugyan, hogy Romániában Szatmár megyében jelent meg először a vírus, még 2017. július 31-én, de ez az első eset, hogy egy állatfarmon ütötte fel a fejét a megbetegedés.

  A szakemberek szerint mindez nem csak az érintett vállalkozás számára jelent órási veszteséget, de az ágazatot is jelentősen befolyásolja, hatalmas kiesést jelent a sertéstenyésztésben, és közben egyre több állattartó kerül csődközelbe, ami egyre több munkahely megszűnéséhez is vezet.

  A Helyi Betegségmegelőzési Központ tagjai szerdán Altfatter Tamás alprefektus irányításával intézkedési tervet fogadtak el az érszakácsi farmon történtek kapcsán, ennek értelmében a mintegy ötezer sertés megsemmisítésén túl a telepről sem az állatoknak szánt takarmányt, sem egyéb eszközöket nem lehet kihozni, ugyanakkor három kilométeres körzetben vesztegzár alá vonták a területet — Csög, Gánáspuszta, Érszakácsi és Tasnádszarvad körzete —, míg a farm tíz kilométeres körzetét — Tasnád, Tasnádbalázsháza, Érkávás, Tasnádszántó, Érmindszent, Érszentkirály, Malomszeg, Krasznamihályfalva, Balázsháza, Szekerestanya, Újnémet és Kegye — megfigyelés alatt tartják.

  A hatályos jogszabályok értelmében a sertéspestissel fertőzött területen hat hónapig nem lehet újraindítani az állattartást.

  Elek György

   

  Cookie