×
2020. 05 25.
Hétfő
Orbán
9 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.39 RON
Szatmárnémeti

Ötszáz szabad állás a börzén

2019.10.19 - 08:00
Megosztás :
 • Ötszáz szabad állás a börzén

  Foglalkoztatásügyi rendezvény volt péntek délelőtt a szatmárnémeti Nicolae Porumbescu Művelődési Házban, félezer állással várta a munkakeresőket több mint negyven szatmári cég ez alkalomból.

  Negyvenkét cég jelent meg a péntek délelőtti szatmárnémeti állásbörzén, mintegy ötszáz betöltésre váró állást felajánlva a nagyjából ugyanilyen számú munkakeresőnek. Simona Derşidan, a börzét szervező Szatmár Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) vezérigazgatója az intézmény egyik legfontosabb teendőjeként kezeli az állásbörzét, mert szerinte itt egy asztalhoz lehet ültetni a munkaerőpiaci keresletet a kínálattal. A munkaadók egy helyen, egy időben sok munkavállalóval tudnak kapcsolatba lépni, és a munkát keresők is rövid időn belül jutnak nagyon sok, az elhelyezkedéssel kapcsolatos információhoz. Az ügynökség zárójelentése szerint 125 főt választottak ki a helyszínen egy későbbi állásinterjún való részvételre.

  Az igazgató a Nicolae Porumbescu Művelődési Ház földszintjén megtartott börzén a sajtónak elmondta, hogy az utóbbi időben tovább nőtt az elhelyezkedés a megyében, amit főleg a cégeknek nyújtott állami támogatásnak tudnak be az ügynökségnél. Két kategóriába tartozóknak van nehéz dolguk a munkaerőpiacon, mutatott rá Derşidan: a pályakezdőknek és a 45 éven felülieknek, előbbieket tapasztalatlanságuk miatt kerülik a munkaadók, utóbbiakat a koruk miatt. De a havi 2250 lejes, tényleges összegként a cégek államkincstári számláira folyósított állami szubvenciónak köszönhetően az ehhez a két kategóriához tartozók is sikeresebbeknek érezhetik magukat, ha munkavállalásról van szó. A börzén is arra buzdították a cégek képviselőit, ne legyenek restek, és használják ki az állami támogatás nyújtotta előnyöket.

  Vannak adatok arról is, hogy hány személy alkalmazása nyomán részesültek ebben a fajta, az alkalmazást katalizáló állami támogatásban szatmári cégek: jelenleg 1600 fő után van folyamatban ilyen jellegű kifizetés. A közeljövőben még több ilyenre lehet számítani, mert tavalyhoz képest háromszor annyi a cégek által benyújtott igénylés ebben az évben. A foglalkoztatásügyi információk szerint gyarapodnak a hazatérő vendégmunkások is, de sajnos ezt a vetületét a munkaerő-vándorlásnak nem tudják pontosan mérni, nem sokan osztanak meg ilyen fajta információt a munkaügyi beszélgetéseken.

  Princz Csaba

   

   

  Cookie