×
2020. 09 24.
Csütörtök
Gellért, Mercédesz
25 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.87 RON
1USD = 4.19 RON
100HUF = 1.33 RON
Szatmárnémeti

Ötvenkét önkéntes diákot díjazott a Caritas

2019.12.13 - 13:24
Megosztás:
Ötvenkét önkéntes diákot díjazott a Caritas

Tíz szatmárnémeti oktatási intézmény összesen ötvenkét önkéntes diákja részesült elismerésben a Caritas szociális tevékenységének lelkes és önzetlen segítéséért. A 2019-es év legaktívabb önkéntes fiataljait dr. Román János Caritas-vezérigazgató köszöntötte.

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet munkáját évente több száz önkéntes diák és felnőtt segíti. A szervezet Szent Pál ifjúsági és önkéntes központja a 2019-es év legaktívabb önkéntes fiataljait díjazta az önkéntesség világnapja alkalmából szerda délután, a Caritas központi székhelyén megtartott ünnepség keretében.

Az egybegyűlteket dr. Román János Caritas-vezérigazgató köszöntötte. Beszédében arra kérte a diákokat, bármilyen nehézségbe ütköznének is, soha ne adják fel az álmaikat. Ha megmaradnak a realitás talaján — és ebben az önkéntes munka nagy mértékben segít, hiszen lehetőséget ad arra, hogy a fiatalok közvetlenül megismerjék a társadalmi valóságot —, akkor sikeresen meg tudják majd valósítani álmaikat, mondta a vezérigazgató. Végezetül megköszönte az idei évben végzett tevékenységüket, kihangsúlyozva, hogy a Caritas a továbbiakban is számít rájuk abban, hogy egy jobb hellyé tegyék a világot.

Ezt követően a Szent Pál központ munkatársai, Sălăjan-Kinczel Brigitta pszichológus és Magyar Noémi pedagógus elismerő oklevelet és egy-egy ajándékcsomagot adtak át azoknak az önkénteseknek, akik az idei évben a legaktívabban segítették a szervezet munkáját. A fiatalok által nyújtott segítség igen sokrétű volt: bekapcsolódtak a Caritas-események megszervezésébe és lebonyolításába, továbbá támogatták a szervezet által működtetett szociális intézményekben dolgozó szakemberek munkáját, megszépítve a Caritas-központokba járó gyermekek és idősek mindennapjait.

 

Önkéntes programok

A Szent Pál központ csapata nagy hangsúlyt helyez arra, hogy az önkéntesség iránt érdeklődő diákokat megfelelően felkészítse a szociális segítségnyújtásra, teszi ezt minél izgalmasabb módon, konkrét élethelyzeteket szemléltetve, élménypedagógiai játékok keretében.

A központ lehetőséget nyújt az önkénteseknek logikai készségeik, valamint szociális kompetenciáik fejlesztésére is a Magyarországon sikeresen implementált, Romániában pedig az elmúlt években átvett Komplex Instrukciós Program keretében alkalmazott asztali társasjátékok révén.

Az önkéntesség iránt érdeklődő diákok rendszeresen részt vesznek továbbá különböző, a Szent Pál központ által szervezett foglalkozásokon, amelyek célja önmaguk mélyebb megismerése olyan témák közös feldolgozása által, mint a kommunikáció, a hatékony tanulási stratégiák, a pályaorientáció vagy a párkapcsolat. A központ munkatársai mindig nyitottak a diákok részéről érkező új témajavaslatokra, a legújabbakat — a függőségről és a szülőkkel való kapcsolatról szólókat — már be is tervezték a következő félévi programba.

 

Igazi közösséget alkotnak

A díjazottak között volt olyan diák is, aki több éve rendszeresen végez önkéntes munkát a Caritas keretében, de olyan is, aki a 2019/2020-as tanév kezdetén csatlakozott a csapathoz. Tíz szatmárnémeti líceum tanulói részesültek elismerésben: a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum, a Szatmárnémeti Református Gimnázium, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium, az Aurel Popp Művészeti Líceum, a Gheorghe Dragoş Gazdasági Iskolaközpont, az I. C. Brătianu Műszaki Líceum, a Johann Ettinger Német Elméleti Líceum, az Elisa Zamfirescu Líceum, a George Emil Palade Élelmiszeripari Líceum, valamint a Nicolae Steinhardt Ortodox Líceum diákjai.

A rendezvény ünnepváró foglalkozással folytatódott, amelynek keretében mindenki próbára tehette egyéni kreativitását.

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet mindig is feladatának tartotta a közösség formálását, erősítését, mivel csak egy felelős, tudatos közösség képes egy közös, jobb jövő megteremtésére. A Caritas fiatal önkéntesei is igazi önzetlen, elkötelezett közösséget alkotnak, és készek segíteni, amikor és ahol szükség van rájuk.

 

Cookie