×
2021. 12 08.
Szerda
Mária
0 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Papírfecnik az ágy alatt — bemutatták a diákirodalmi antológiát

2021.08.23 - 11:59
Megosztás:
Papírfecnik az ágy alatt — bemutatták a diákirodalmi antológiát
Fotó: Kallós Ákos
Szombaton a Partiumi Magyar Napok keretében zajlott az első Szamos Diákirodalmi Nap. Ez alkalommal mutatták be a „papírfecnik az ágy alatt” című diákantológiát. A kötetben megjelent grafikákat Király Gabriella tanárnő művészetis diákjai készítették.

A Kossuth-kertben lévő Zöld Házban megtartott eseményen a kör tagjai mellett részt vettek pedagógusok, szülők és érdeklődők, akik kíváncsian várták a diákok saját írásainak elhangzását, melyek nagy része megjelent az ez alkalommal bemutatott „papírfecnik az ágy alatt” című antológiában.

Besenyődi Judit, a Szamos Diákirodalmi Kör elnöke köszöntötte a résztvevőket, kiemelve az együttműködő partnereket: Szamos folyóirat, LiterArt Magyartanárok Egyesülete, BBTE Pszichológia és Neveléstudományok Kar Szatmárnémeti Kihelyezett Tagozata, Aurel Popp Művészeti Líceum, Szatmár megye magyar nyelvű középiskolái és a Szatmár Megyei Hagyományőrző Forrásközpont.

A diákirodalmi kör ez év elején alakult azzal a céllal, hogy összefogja a Szatmár megyei magyar diákokat, valamint a megyéből származó egyetemistákat, akik íráskészséggel és egyéb művészeti képességekkel rendelkeznek. A kör tagjai több alkalommal mutatkoztak be nyilvánosan is: Kaplonyban, Erdődön, Debrecenben, versösszeállítással jelentkeztek a magyar kultúra napján, a magyar költészet napján és március 15-én. A legnagyobb öröm a fiatal tollforgatók számára, hogy sikerült megjelentetni „papírfecnik az ágy alatt” címmel egy antológiát, ami verseket, prózai írásokat és grafikákat tartalmaz. Az antológia lehetne bővebb és változatosabb, viszont vannak, akik még nem elég bátrak ahhoz, hogy nyilvánosan is felvállalják az írásaikat. A kötetben megjelent grafikákat Király Gabriella, az Aurel Popp Művészeti Líceum tanárának a tanítványai készítették.

Besenyődi Judit elmondta, hogy megítélése szerint egy nagyon jó úton járnak, bár még az elején, éppen ezért bízik abban, hogy szép jövő áll a kör előtt, és biztató, hogy ott vannak a segítő kezek, akik megadják a szükséges támaszt. „Egyre több diák csatlakozik a körhöz, ezek a diákok szeretik azt, amit csinálnak. Ha valamit szeretünk, és az jó a lelkünknek, jó mindenkinek, akkor nem szabad abbahagyni. A kör tagjai nagyon sok beszélgetésen vannak túl, tapasztalható a fejlődés” — magyarázta Besenyődi Judit.

A részt vevő diákok egy része mintegy kedvcsinálóként részleteket olvasott fel az antológiából.

Király Gabriella képzőművész, az Aurel Popp Művészeti Líceum tanára kiemelte: a diákok örömmel fogadták a felkérést, és a továbbiakban is részt fognak venni a Szamos Diákirodalmi Kör munkájában. Számukra kiváló lehetőség a kiadványban való bemutatkozás, hiszen így szélesebb körben válnak ismertté a munkáik, és azok megmaradnak az utókor számára is.

Pataki Enikő, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium igazgatója, magyartanár elmondta: ahogy lapozgatta a kötetet, azt tapasztalta, hogy nagyon sok írásból visszaköszön az elmúlt időszak szorongása, fájdalma és tanácstalansága.

Gál Gyöngyi magyar szakos tanfelügyelő egy Einstein-gondolattal indította hozzászólását: „Minden mindennel összefügg.” Elmondta, hogy ha szétnéz a teremben, olyan arcokat lát, akik egy kis legódarabot tettek hozzá ahhoz, hogy ez az esemény létrejöjjön. A most megjelent diákantológia egy olyan papíralapú kultúrtermék, amely jelentést ad arról, hogy 2019, 2020 és 2021 eseményei közepette a fiatal generáció milyen értékekkel és milyen világképpel rendelkezik az adott körülmények között. Annak ellenére, hogy ennek a korszaknak az ambivalenciájára mutat rá a könyvbemutatón elhangzott beszélgetés, biztatóként állhat előttünk ez a kötet, hiszen szükség van a könyvre, vannak művészi érzékenységű fiataljaink, akik továbbviszik értékeinket a túlsó partra, és továbbfejlesztik azokat. Gál Gyöngyit a diákok írásai mellett meghatotta, hogy milyen érzékenységgel rendelkeznek azok a fiatalok, akik illusztrálták a kötetet. A grafikákból egy különös természetközelség árad (állatok, növények, az ember szimbiózisa a természettel). Egyfajta visszatérés érzékelhető a természethez, egy vágy, hogy ne szakadjunk el ettől a világtól, ami kiutat jelent a nehézségekből. A kötet előszavában is olvashatjuk, hogy a diákok őszinte érzéseket fogalmaztak meg, és az írásokkal az önmagukhoz való utat találták meg. Gál Gyöngyi gratulált a Szamos Diákirodalmi Kör tagjainak, hiszen a digitális világban is egy olyan közösséget hoztak létre, olyan lelkiség alakult ki, ami érték, és vannak látható jelei. Elmondta, hogy örül annak, hogy ez a kör és ez a kötet Szatmárnémetiben jött létre. Nagyon sok tehetséges ember indult már Szatmár megyéből, s bízik abban, hogy a Szamos Diákirodalmi Körből is többen fognak naggyá nőni.

A diákantológia jelen lévő szerzői dedikálták a kötetet, ami eljut majd az iskolákba és a kulturális intézményekbe.

Elek György

 

 

 

Megjelent a SZAMOS novemberi száma
A lap megtalálható Szatmárnémetiben a Szatmári Friss Újság szerkesztőségében (Corneliu Coposu utca 2. szám, 2. emelet, 37-es iroda) vagy a Mihai Viteazul utca 32. szám alatti apróhirdetési irodában, valamint a Smile with books könyvüzletben (Szatmárnémeti, Petőfi Sándor utca 14. szám), Nagykárolyban pedig a Szatmári Friss Újság szerkesztőségében.
A költő kényszerleszállása
Rendhagyó verses-zenés összeállítással emlékeztek Szilágyi Domokosra halálának 45. évfordulóján Szatmárnémeti magyar nyelvű középiskoláinak diákjai, a Szamos Diákirodalmi Kör tagjai.
Megjelent a Szamos  augusztusi száma
Havonta megjelenő kulturális, társadalmi és közéleti folyóirat, amely elsősorban szatmáriaknak szól szatmáriakról. Lehetőséget ad szatmári szerzők bemutatkozására, valamint kulturális, helytörténeti, oktatás-nevelési és identitás építő írások közlésére.
Cookie