×
2020. 05 25.
Hétfő
Orbán
15 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.38 RON
Sport

Paralimpiát akar nyerni Richie

2020.05.18 - 13:28
Megosztás :
 • Paralimpiát akar nyerni Richie
  Kicsit maga alatt volt a szatmári Osváth Richárd, amikor közölték, hogy jövő évre halasztják a tokiói nyári játékokat, de most már mindent beleadva készül és alapoz, egyelőre még odahaza.

  A magyar válogatott szatmárnémeti vívója, Osváth Richárd győzni szeretne a jövő évre halasztott tokiói paralimpián, így a hullámvölgyek ellenére igyekszik motivált maradni.

  A Rio de Janeiróban kardban és tőrben is ezüstérmes kerekesszékes vívó az M4 Sportnak nyilatkozva elárulta, hogy a hosszú bezártság miatt egyre többször jelentkezik nála holtpont.

  „Amikor elkezdődött ez az időszak, optimista voltam, akkor még nem lehetett tudni, lesz-e olimpia, paralimpia, de én bizakodtam. Amikor kiderült, hogy halasztják a játékokat, kicsit magam alatt voltam, de másnapra már kezdtem összeszedni magam, átgondolni a dolgokat” – idézte az M4 Sportot a Nemzeti Sport online kiadása.

  Richie elmondta, hogy olyan ember, aki megtervezi a lépéseket, feleségével július végére várják gyermekük születését, azután jött volna a paralimpia, Tokióból hazatérve pedig többet lehetett volna a családdal. A halasztás után át kellett gondolnia, hogyan tovább, helyre is álltak a dolgok, de időről időre vannak hullámvölgyek.

  Az év jól indult Osváth Richie-nek, a februári egri világkupán a férfiak egyéni kardversenyt nyerte meg, de a saját fegyvernemében, a tőrvívók viadalában is győzött.

  „Az a cél, hogy paralimpiát nyerjek, úgyhogy muszáj lesz motiváltnak lenni továbbra is – szögezte le. – Tudom, hogy hosszabb és még rögösebb lesz az út a kialakult helyzet miatt, de próbálok optimista maradni” – mondta, és kiemelte: a parasportolók amúgy is mindig azt sugallják, hogy előre kell tekinteni és sohasem hátra, tervezni kell, és harcolni, küzdeni az álmokért.

  Magyarországon a klubedzések a vívószövetség elnökségének döntése értelmében már elkezdődhetnek, de a Törekvés SE 35 éves világ- és Európa-bajnoka az edzőjével egyeztetve gyermeke születésének közelsége miatt biztonsági okból egyelőre kivár.

  A szatmári sportoló egyébként az elmúlt hónapban egy videót is feltöltött rajongói oldalára, ahol bemutatta, hogy miként készül odahaza, budapesti otthonában: egy bábút épített, amit vívóoverállba és vívómaszkkal öltöztetett fel, a kezébe egy tőrt is rögzített, ő maga pedig egy széken ülve gyakorolt. A teremben általában a fogyatékkal élő vívók egy jól rögzített kerekesszékbe ülve edzenek.

  Az interjúban szóba került az is, hogyan fér meg a tőr mellett a kard. Mint emlékeztetett rá, gyerekként, Szatmárnémetiben – még ép vívóként – a tőr volt a fegyvere, és 2013-tól kardozik Budapesten.

  „Nehéz és furcsa volt az eleje. Sok kudarc ért kardban, sokszor el is szomorodtam az eredmények után, de évről évre ügyesedtem, a 2016-os riói ezüst pedig olyan löketet adott, hogy azóta mindkettőt nagyon szeretem" – vallotta be.

  Kérdésre válaszolva elárulta, hogy időnként elképzeli magát paralimpiai győztesként, mert „ez is hozzájárul ahhoz, hogy valaki meg tudjon valósítani egy célt”.

  Richie-t az elmúlt években többször is jelölték az év legjobbjának, de 2018-ban ki is érdemelte a Magyar Sportújságírók Szövetsége által kiírt szavazáson Az év fogyatékos férfi sportolójának járó elismerést.

  A képen: 2017-ben, a szatmári Véndiáktalálkozón Osváth Richie (jobbról a harmadik) és Simona Deac (jobbról a negyedik) is bemutatták a riói paralimpiai és olimpiai érmeiket

  Cookie