×
2021. 11 29.
Hétfő
Taksony
6 °C
Eső
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Parkolók: miért bontanak és mikor végeznek?

2021.08.24 - 12:21
Megosztás:
Parkolók: miért bontanak és mikor végeznek?
Sokakban merülhettek fel kérdések a szatmárnémeti lakótelepi parkolók kialakítása kapcsán. Az elvégzett munkák észszerű voltára kíváncsiak az emberek, hogy van-e logika abban, amit és ahogyan csinálnak. A lakók kérdeztek, a városmenedzser válaszolt.

A Szatmárnémetiben, a Szamos bal partján lévő lakótelepeken folyó parkolókialakítási munkálatok kapcsán merültek fel olvasói észrevételek, felvetések és kérdések, ezek nyomán kerestük meg Maskulik Csaba városmenedzsert, aki készséggel állt rendelkezésünkre.

Betonfeltörés

Kérdés volt például, hogy mi szükség volt a parkolókban a munkák elkezdése előtt a területet burkoló, 20–25 centi vastag beton felszedésére, mikor az remek alapja lehetett volna az új aszfaltburkolatnak is. Maskulik elmondta, hogy azért kellett feltörni, mert nem lehet tudni, hogy melyik alatt mi található. Volt tömbházak közötti parkolóudvar, amelyiknek a betonja alatt technikai járatot találtak, úgyhogy ezt a fázist is mindenütt el kellett végezni ilyenfajta megfontolásból. Aztán betont kellett törni amiatt is, mert egyes helyeken csatornát is fektettek, de nem elhanyagolható bontási indok volt az sem, hogy ezek meglehetősen régen leöntött betonburkolatok voltak, és nem ildomos újabb harminc-negyven évre tervezni ilyen régi anyagra aszfaltozva.

Bontófejes munkavégzés

Oka van annak is, hogy több parkoló régi burkolatának felbontásába belekezdenek, ugyanis a gyakorlat az, hogy ha ráadják a gyújtást a hidraulikus bontókalapácsra, az dolgozzon folyamatosan, legyen munkája napokon, heteken keresztül, ne kelljen várakoznia, amíg egy-egy bontást leburkolnak, hogy nekikezdhessen a következő munkának. Munkagépekből és emberekből hiány van, egy-egy fázisra megkapott géppel és emberrel lehetőleg a teljes mennyiséget elvégezteti a kivitelező, nehogy nélküle maradjon, illetve hogy az mindennel végezve mehessen egy következő munkatelepre. És ahhoz képest, hogy egy-egy munkafázist itt is, ott is el kell végezni, amennyire lehet, felosztottan, szakaszosan dolgoznak, mutatott rá Maskulik, tehát ahhoz képest, hogy annak idején Dorel Coica polgármester az összes garázst egy szuszra bontotta le, majd nem csinált semmit, most eléggé meg vannak kímélve egyes körzetek az elkezdett és be nem fejezett munkáktól, csak ezt civil szemmel nehéz észrevenni, követni.

Parkolóhelyek és kukák

Az ilyenfajta munkavégzés mindig kellemetlenségekkel jár, a zajszennyezés és a por mellett sajnos a parkolás problémáját is meg kell oldják azokon a helyeken lakók, ahol éppen dolgoznak, de ideiglenes parkolókat sajnos nem tud a polgármesteri hivatal létrehozni a zsúfolt lakótelepeken. A kukákat pedig nem azért tárolják a tömbházak közelében olyan helyen, ahol egyébként parkolni lehetne, hogy azt a kevés rendelkezésre álló helyet is elvegyék a lakóktól, hanem azért, mert a szemetet addig is ki kell tudják az emberek dobni valahová, amíg folyik a munka.

Fakivágás

A Dorna–Ganea–Cibinului utca határolta udvarban három napig állt a munka, a lakók pedig nem tudták, miért. A városmenedzser válaszából kiderült, hogy azért, mert ott ki kellett vágniuk a jó eredmény érdekében egy fát, arra nem kapták meg elég gyorsan az engedélyt. Bár a polgármesteri hivatal rendelte meg a közmunkát, a hivatalnak ugyanúgy engedélyt kell kapnia a környezetvédelmi igazgatóságtól ilyen esetekben, mint bármelyik másik halandónak.

Kezdés és befejezés

Arra is van észszerű válasz, hogy miért csak a munkakezdés dátumát jelentik be, és a befejezését nem. Maskulik elmondta, hogy valójában nem is a munkakezdés dátumát jelentik be, hanem hogy adott időpontban elkezdődött a munka, sajnos olyanok a körülmények, hogy még pár nappal előtte is nehéz biztosat tudni a pontos munkakezdésről. A befejezés dátuma még ennél is képlékenyebb, a városháza például hat-nyolc hónapos határidőt szab meg a kivitelezőnek, hogy ne kelljen jegyzőkönyvezni, ha csúszás van, ennek ellenére például négy hónap alatt fejezi be a kivitelező a munkát. A városmenedzser szerint ilyen körülmények között teljesen felesleges a befejezés határidejét kiközölni, az úgyis félrevezető lenne a lakók számára.

Princz Csaba

 

Megint odaadták a telket
Harmadjára szavaz a szatmárnémeti tanács a Országos Beruházási Vállalat (CNI) uszodaépítése ügyében, március és október után megint napirenden volt ez a terv a mostani, novemberi tanácsülésen.
Advent: az utolsó méterek
Szinte minden készen áll egy hangulatos karácsonyváróhoz Szatmárnémetiben. Helyükön a vásári faházak, fent lógnak a fákon a LED-ek, az oszlopokon a fényfüzérek, készül az óriási adventi koszorú.
Természetes egészség a Bioshopban (X)
Napjainkban egyre többen és egyre többet foglalkozunk egészségünkkel, annak megőrzésével. Mivel csak a legjobbat szeretnénk önmagunknak és családtagjainknak, előszeretettel fordulunk a természetes alapanyagokból készült, bio- és natúr termékek irányába. Ezek beszerzésére bizalommal térhetünk be a szatmárnémeti Bioshop bioboltba, ahol minőségi natúr termékek széles választékával találkozhatunk.
Cookie