×
2020. 08 07.
Péntek
Ibolya
30 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.08 RON
100HUF = 1.40 RON
Szatmárnémeti

Partiumi falugazdászok a VIII. Kárpát-medencei Összefogás Fórumon

2019.12.08 - 16:12
Megosztás:
 • Partiumi falugazdászok a VIII. Kárpát-medencei Összefogás Fórumon

  December 5-én Budapesten rendezték meg a VIII. Kárpát-medencei Összefogás Fórumot. Az Agrárminisztérium legnagyobb, a Magyarország határain kívül élő magyar gazdákra fókuszáló rendezvényén részt vettek a Partiumi Falugazdász Hálózat tagjai is.

  A magyar kormány törekvése, hogy versenyképessé formálja a Kárpát-medence magyar közösségeit — mondta Nagy István agrárminiszter. Hangsúlyozta: szorgalmazzák szűkebb értelemben a Kárpát-medencei szintű magyar-magyar, tágabb értelemben a közép-kelet-európai gazdasági együttműködés megerősödését. A kezdeti, elsősorban erkölcsi, szellemi természetű segítségnyújtás a magyar gazdaság egyre jobb teljesítményének köszönhetően kiegészült a külhoni magyar vállalkozások, köztük döntő részben agrárvállalkozások anyagi támogatásával, elsősorban a külhoni gazdaságfejlesztési pályázatok révén.

  Az Agrárminisztérium külkapcsolataiban kitüntetett szerepet kap a külhoni magyarsággal való kapcsolattartás, így helyet kap a határon túli vidékfejlesztés, a szakképzés támogatása, a tanulmányutak, ösztöndíj- és gyakornokprogramok szervezése, az európai uniós fórumok koordinációja, a szakmai programok anyagi támogatása.

  Az eseményen nagy figyelmet kaptak a Kárpát-medencében működő falugazdász-hálózatok is, ezek kapcsán pedig felszólalt Magyar Lóránd, a Partiumi Falugazdász Hálózat koordinátora is.

  „Erdélyben az agrárkamarák hiánya miatt kiemelten fontos szerepet töltenek be a falugazdászok. A magyar kormány által létrehozott falugazdász-hálózat tagjaira az erdélyi gazdák tanácsadásban és széles körű segítségnyújtásban számíthatnak. A hálózat munkatársai nem csak hiánypótló szerepet töltenek be, hanem munkájuk lassan már elengedhetetlen a gazdaságok fejlődésének, optimális működésének a szempontjából. Ezért is reméljük, hogy a falugazdászok munkájának támogatása biztosított lesz a folytatásban, és remélhetőleg jövő évtől egy nagyobb létszámú csapattal állhatunk a gazdák rendelkezésére” — mondta a vidékfejlesztési szakember.

  A 2019-es évben több helyi falugazdász-hálózat összeolvadásából jött létre a partiumi hálózat, amelyben jelenleg 17 falugazdász tevékenykedik Szatmár, Bihar, Szilágy és Máramaros megyében.

  Cookie