×
2020. 05 25.
Hétfő
Orbán
15 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.38 RON
Vidék

Páskándi-emléktáblát avattak Szatmárhegyen

2020.05.19 - 09:20
Megosztás :
 • Páskándi-emléktáblát avattak Szatmárhegyen
  Negyedszázada halt meg Páskándi Géza, Szatmárhegy Kossuth-díjas költője, írója és drámaírója. Ennek emlékére tegnap kétnyelvű emléktábla került annak az épületnek a falára, amelyikben a későbbi Kossuth-díjas alkotó elkezdte iskolai tanulmányait.

  Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület kezdeményezésére, helyi szervezetek bevonásával az 1998-tól hagyományossá vált Páskándi Napok keretében idén is méltó módon akart emlékezni Páskándi Géza Kossuth-díjas íróra a szülőfaluja, Szatmárhegy, valamint iskoláinak városa, Szatmárnémeti.

  Páskándi Géza mellett — az elmúlt évek hasonló és sikeres megemlékezéseihez hasonlóan — Jakabffy Elemér és Dsida Jenő szellemi öröksége előtt is fejet hajtva szándékozott a Trianon utáni évszázad egymást követő nemzedékei tevékenysége előtt tisztelegni e többnapos rendezvény szerteágazó programja.

  Irodalmi tanácskozás keretében Páskándi Géza még élő, neves ismerői (többek közt Dávid Gyula, Láng Gusztáv, Márkus Béla és Bertha Zoltán irodalomtörténészek) részvételével került volna sor a negyedszázada félbeszakadt korszakalkotó tevékenység értékelésére, az író munkásságának a megelőző, valamint az őt követő nemzedékekhez való kötődése kapcsán.

  Külön színfoltja kívánt lenni e rendezvénynek a drámaíró Páskándi szatmári iskolája mai diákjainak Szatmárhegyre tervezett színielőadása, a szülőfalu könyvtárának és művelődési otthonának névadó ünnepsége, valamint azon egykori iskolaépület emléktáblával való megjelölése, melynek padjaiban a betűvetést elsajátította.

  A márciustól tomboló világjárvány megakadályozta az elképzelések megvalósítását — a szervezők a rendezvény elhalasztása, későbbi megtartása mellett döntöttek, makacsul bízva azonban abban, hogy az élet — ezen belül művelődési hagyományaink ápolása — hónapokon belül valóságként zavartalanul tovább folytatódhat, elmaradt terveiket valóra válthatják Szatmárhegyen is.

  Külsőségeket mellőzve, betartva a járvánnyal kapcsolatos hatályos, szigorú intézkedéseket Muzsnay Árpádnak, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület főtanácsosának, Szücs Szabolcsnak, Szatmárhegy polgármesterének, Huszti Gyula vállalkozónak, a helyi RMDSZ-szervezet elnökének, Muntán Antal pedagógusnak, a Páskándi Napok diákműsorainak mindenkori irányítójának, valamint Marián Éva községi könyvtárosnak köszönhetően 2020. május 18-tól — az alkotó halálának 25. évfordulójára is emlékezve — újabb maradandó Páskándi-emlékjellel büszkélkedhet a szülőfalu.

  Kétnyelvű emléktábla került annak a szülőház telkéhez közeli épületnek a falára, amelyikben I. osztályos kisdiákként a későbbi Kossuth-díjas alkotó elkezdte iskolai tanulmányait:

  In memoriam

  PÁSKÁNDI GÉZA

  (1933–1995)

  Clădirea în care şi-a început studiile elementare poetul

  Ebben az épületben kezdte iskolai tanulmányait a költő

  Köszönet Benedek Piroska vállalkozónak a márványtábláért, a helyi RMDSZ-szervezetnek a Dicső Annamária által kivitelezett betűmetszésért, a községi önkormányzat építő munkásainak pedig az emlékjel épület homlokzatára való elhelyezéséért. A nagyon szűk körű főhajtáson részt vett Pataki Csaba, Szatmár megye önkormányzatának elnöke is.

  (muzsnay)

  Fotók: ifj. Félegyházy Árpád

  Cookie