×
2021. 01 17.
Vasárnap
Antal, Antónia
-8 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.87 RON
1USD = 4.02 RON
100HUF = 1.35 RON
Szatmárnémeti

Pataki Csaba a Szatmár Megyei Tanács új elnöke!

2016.06.22 - 15:09
Megosztás:
Pataki Csaba a Szatmár Megyei Tanács új elnöke!

Beiktatták tisztségükbe, s letette esküjét a megyei tanács 32 tanácsosa (vadonatújak és több mandátumos tapasztalattal rendelkezők), megválasztották az elnököt és az alelnököket, sőt, megszavazták a nyolc szakbizottság összetételét is — kezdődhet a munka.

Szerda délelőtt maratoni — igaz, több szavazási szünettel is megszakított — alakulóülésre gyűltek össze a Szatmár Megyei Tanács tanácsosai, s hogy az erőviszonyok jócskán megváltoztak a június 5-i helyhatósági választásokat követően, azt a tanácsosok asztal körüli ülésrendje is bizonyította: a szociáldemokraták és a liberálisok és demokraták helyet cseréltek a nemzeti liberálisokkal, az RMDSZ viszont ugyanazokat a székeket foglalta el, mint az elmúlt negyed évszázad során mindig.

Az alakulóülést Radu Bud kormánymegbízott nyitotta meg, emlékeztetve a jelenlévőket: ez egy fontos gyűlés és fontos momentum, hiszen a megye életét és hangsúlyos fejlődését határozza meg a következő négy évre. „Én személy szerint azt kívánom: adjunk egy esélyt Szatmár megye településeinek a fejlődésre” — mondta. Az alakuló gyűlést a hagyományokhoz híven a legidősebb tanácsos — az 1990 óta folyamatosan tanácsosi tisztséget betöltő — dr. Virgil Enătescu vezette, a két legfiatalabb, azaz Nagy Szabolcs és Adrian Cozma segítségével.

A 33 tanácsosból 32 volt jelen, Octavian Petric parlamenti képviselő a Szociáldemokrata Párt megyei elnöke s tanácsosi listavezetője Bukarestben tartózkodott, a szintén szociáldemokrata Ardelean Simiont pedig Homoród község polgármesterévé választották, az ő helyét Maxi Rodica vette át. A megyei tanács összetétele pedig a következő lett: RMDSZ-frakció: Pataki Csaba, Kaiser Stefan, Nagy Szabolcs, Balogh Sándor, Kovács Máté, Riedl Rudolf, Pacz Camelia Maria, Gindele Imre, Véron András István, Bartos Bertalan, Erdei Róbert Gyula, Seer Gyula és Kereskenyi Sándor (frakcióvezető Kovács Máté); PSD-frakció: Octavian Petric, Vasile Pasca, Vasile Ciocan, Gheorghe Marincaş, Oliviu Buzgău, Ciprian Ardelean, Rodica Maxi, Alexandru Horvat és Gheorghe Ciocan (frakcióvezető Buzgău Oliviu); PNL-frakció: Romeo Nicoară, Adrian Cozma, dr. Virgil Enătescu, Alexandru Panea, Ioan Rus, Ileana Blidar és Carmen Maria Dobra (frakcióvezető Romeo Nicoară); ALDE-frakció: Adrian Ştef, Pintér József, Dăliana Lazăr és Claudiu Sulea (frakcióvezető Adrina Ştef).

Ezt követően érvényesítették a a mandátumot szerzett tanácsosok megbízatását, az érvényesítést külön-külön minden tanácsos esetében megszavazták, majd a megyei grémium tagjai letették a hivatali esküt — ki a Bibliára, ki az Alkotmányra, ki mindkettőre, az RMDSZ-frakció tagjai pedig nem csak románul, de magyarul is mondták: „Esküszöm.”, Pataki hozzátéve azt is: „Isten engem úgy segéljen.” E procedúrát követően a megye jegyzője hivatalosan is megalakítottnak nyilvánította a Szatmár Megyei Tanácsot, mely megválasztotta elnökét — a tisztségre csak az RMDSZ-nek volt jelöltje Pataki Csaba személyében, akit a 32 tanácsos egyöntetűen megszavazott. Ezt követően már az új tanácselnök vette át az ülés vezetését, mely az alelnökök megválasztásával folytatódott — az előzetes, pártközi kiskoalíció értelmében a nemzeti liberális Panea Alexandrut és párttársát, Ioan Rust javasolták, akiket 7, valamint 2 ellenszavazattal, de megválasztottak végül. S ha már így „belelendültek” a szavazásba, megszavazták a nyolc szakbizottság összetételét is — ami azt jelenti, Szatmár megye új tanácsa már holnaptól teljes üzemmódban megkezdheti a munkát.

Az ülés végén Romeo Nicoară, Adrian Cozma és Oliviu Buzgău gratulált mindenkinek, sok sikert és könnyű mandátumot kívánva, kiemelve azt is: Szatmár megye fel kell támadjon, életre kell keljen. „Egy fantasztikus példa van előttünk: a '70-es árvíz utáni fantasztikus összefogás és szolidaritás, amikor mindenki segített mindenkinek, egy közös cél lebegett mindenki szeme előtt. A tanácsosi munka során se felejtsük el a közös célt és mindig jusson eszünkbe, amikor nézeteltéréseink lesznek: a megye fejlesztése” — intett dr. Enătescu. Leköszönő tanácselnökként Ştef is gratulált az új tanácsnak, kihangsúlyozva azt is: „Nagy érdeklődéssel figyeljük majd, hogyan valósítják meg a kampányban tett ígéreteket, természetesen ellenzékből” — mondta, s furcsa mosollyal nyugtázta Pataki frappáns válaszát: „Ha konstruktív ötleteitek lesznek, senki nem lesz ellenzékben.”

Rendbetenni az utakat

A közigazgatási palota épületében már 16 évet különböző tisztségekben (többek között alprefektusként is) ledolgozott Pataki Csaba a szavazás eredményhirdetését követően úgy fogalmazott: „Köszönöm a bizalmat — ez a bizalom egyben nagy felelősség is. Együtt fogjuk vezetni ezt a megyét, politikai színezettől és nemzeti hovatartozástól függetlenül, Szatmár megye minden lakójának érdekében és javára” — mondta, hozzátéve azt is: az elkövetkezendő időszak minden lesz, csak egyszerű nem, hiszen meg kell ragadni minden lehetőséget a pályázatok beindítására addig, ameddig nem futnak ki az időből. Legelső tennivalójaként pedig a megyei úthálózat karbantartási keretszerződésének megkötését említette. Mint arról már többször is beszámoltunk, január elején az előző, Adrian Ştef vezette megyei tanács elképesztő összegű, 100 millió eurós, 4 évre szóló útkarbantartási keretszerződést írt ki licitre, ám az eljárás — többek között épp a szerződés óriási összege miatt — a mai napig nem zárult le, azaz jelen pillanatban nincs cég, amely elvégez(het)né a megyei utak kátyúzását, javítását — gödrök viszont bőségesen vannak.

Szabó Kinga Mária

 

Cookie