×
2020. 07 03.
Péntek
Kornél, Soma
23 °C
Gyenge eső lehetséges
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.31 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Pénteken és szombaton: Móricz-megemlékezés

2019.07.04 - 11:14
Megosztas :
 • Pénteken és szombaton: Móricz-megemlékezés

  Móricz Zsigmond születésének 140. évfordulója alkalmából július 5-én és 6-án határon átívelő irodalmi tanácskozásokkal és kirándulásokkal emlékeznek a XX. század jeles alkotójára. Az eseményen részt vesz Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke.

  Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) Móricz Zsigmond születésének 140. évfordulója alkalmából a történelmi Szatmár megyében gondolkodva, társszervezőkkel karöltve szeretne méltón megemlékezni a XX. századi magyar irodalom jeles alkotójáról: Móricz Zsigmondról. A július 5-én és 6-án Tiszacsécsén, Szatmárnémetiben és Börvelyben sorra kerülő megemlékezések és irodalmi tanácskozások társszervezői között van a nyíregyházi Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület, a Szatmárnémeti Kölcsey Kör és a Pro Magister Társaság, a szervezésben jelentős segítséget nyújtott ugyanakkor Tiszacsécse és Börvely önkormányzata, valamint a Nyíregyházi Jósa András Múzeum. A rendezvény főtámogatója a Bethlen Gábor Alap, de felkarolta a rendezvény kivitelezését Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Önkormányzata, Tiszacsécse és Börvely Polgármesteri Hivatala, valamint a Magyar Írószövetség és a Szatmár-Láncos Református Egyházközség is. A rendezvénysorozat július 5-én, pénteken, magyarországi időszámítás szerint 10 órakor Tiszacsécsén kezdődik, majd 6-án, szombaton (romániai időszámítás szerint) 10 órakor Szatmárnémetiben, 17 órakor pedig Börvelyben folytatódik — tájékoztatta szerkesztőségünket Muzsnay Árpád, az EMKE főtanácsosa.

  Tiszacsécsén Móricz Zsigmond szobrának a megkoszorúzásával veszi kezdetét a rendezvény, ahol ünnepi köszöntők és beszédek hangzanak el, fellépnek nyíregyházi és szatmárnémeti művészek. A vendégeket köszönti: Szabó Károly, Tiszacsécse polgármestere. Ünnepi beszédet mond: Tilki Attila, a magyar Országgyűlés képviselője, Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke, Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja, Szili Katalin miniszterelnöki biztos, Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke, valamint Mercs István, a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület elnöke.

  A tiszacsécsei Móricz-emlékház és -kert megtekintése után Móricz Zsigmond 2019-ben címmel tartanak irodalmi tanácskozást. Délután irodalmi kirándulásra indulnak a résztvevők: Szatmárcseke, Túristvándi, Fehérgyarmat és Nagygéc érintésével, majd Szatmárnémetibe érkeznek.

  Szombaton Szatmárnémetiben, a Szatmár-Láncos Református Egyházközség Kálvin Központjában folytatódik az irodalmi tanácskozás, amelyen hazai és magyarországi irodalomtörténészek tartanak előadásokat. Ünnepi beszédet mond Svetz Hajnalka Izabella, a magyar-magyar kulturális kapcsolatokért felelős miniszteri bizottság munkatársa. Délutánra irodalmi kirándulást szerveznek a majtényi síkra, Nagykárolyba és Börvelybe. Börvelyben megkoszorúzzák a Móricz-szobrot, majd kötetlen beszélgetésre nyílik lehetőség a művelődési otthonban.

   

   

  Cookie