×
2021. 11 29.
Hétfő
Taksony
6 °C
Gyenge eső
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Pénzzé tehetik a sarat

2021.10.08 - 07:27
Megosztás:
Pénzzé tehetik a sarat
A hálózatépítéstől és pumpaállomástól teljesen eltérő beruházást célzó szerződést írtak alá tegnap az Apaservnél: csatornaiszap-tisztító állomás épül, ami nagyon sok előnnyel jár a cég számára.

A szatmárnémeti Apaserv Rt. egy rég áhított terve valósulhat meg jövő év közepéig: megépülhet az iszaptisztító állomás, ami nem csak jelentősen csökkentheti a veszélyes hulladéknak minősülő, a szennyvízből visszamaradt iszap mennyiségét, de értékesíthetővé is teszi azt. A törökországi Asos Kft. vezetője és az Apaserv vezérigazgatója írta alá tegnap azt a szerződést, amelyiknek az alján egy nettó 21,2 millió lejes összeg szerepel, de olyan előrelépést jelent ez a szennyvízelvezetést is végző szatmárnémeti vállalatnak, hogy rövid időn belül megtérül. Eddig ugyanis igen komoly terhet jelentett a cégnek a szennyvíz tisztítása után visszamaradt nagy mennyiségű iszap, azzal ugyanis semmit nem tudott kezdeni, el kellett szállítania a szeméttelepre. Ha másfél év múlva befejezik a törökök a munkát, nemcsak hogy csökken a csatornaüledék mennyisége, de annyira tiszta anyaggá lesz szűrhető, hogy nemcsak az építkezésben, de a mezőgazdaságban is felhasználható lesz.

Cement- és talajjavító

Leitner János, az Apaserv vezérigazgatója elmondta, hogy ebben az iszapban jelenleg gyógyszermaradványok, hormonok és néha nehézfémek is megtalálhatók, ezért nem lehetett ezzel az anyaggal semmit sem kezdeni. Ha a tisztítóállomás megépül, legrosszabb esetben is duplán nyernek: csökken a mennyisége, és felhasználható lesz útépítéseknél ballasztba, vagy cementkészítésben, de akár mezőgazdasági felhasználású tisztasági fok is elérhető lesz.

Közszolgáltatás-fejlesztés

A szerződés-aláíráson ott volt Pataki Csaba megyei tanácselnök is, aki elmondta, hogy ő annak örül leginkább, hogy az iszap nem fogja tovább terhelni a szamosdobi szeméttelepet, ahová eddig került, így a megye lakossága közvetve is nyer: lassabban fog megtelni a nemrég megnyitott új szemétcella. Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere emlékeztetett: az ilyen beruházások jelentik az egyik részét a városvezetés terveinek, 2016-ban úgy indultak neki, hogy beruházókat hoznak a városba, infrastruktúrát fejlesztenek, EU-s pénzre tesznek szert, és javítják a közszolgáltatást. Az Apaserv mostani beruházása az utóbbi két kategóriába illeszkedik.

Kevesebb rossz szag

Az iszaptisztító állomást a szatmárnémeti szennyvíztelepen építik meg a törökök, a tervezési fázis után valamikor áprilisban kezdenek neki, ide fogják szállítani a megye más pontjain lévő szennyvíztelepeken termelt iszapot. Az Apaserv számításai szerint a rendszeres szállítás költségei ellenére is kifizetődőbb így megoldani, mint minden szeméttelepet ilyen megoldással felszerelni. Ha beindul az iszapszűrő, nem csak kevesebb és tisztább lesz ez a végterméke a csatornázási szolgáltatásnak, amivel környezetvédelem szempontjából is hatékonyabb lesz a cég, de csökken a szagszennyezés is, aminek köszönhetően még tovább javulnak az életkörülmények a megyeszékhelyen.

Princz Csaba

 

Megint odaadták a telket
Harmadjára szavaz a szatmárnémeti tanács a Országos Beruházási Vállalat (CNI) uszodaépítése ügyében, március és október után megint napirenden volt ez a terv a mostani, novemberi tanácsülésen.
Advent: az utolsó méterek
Szinte minden készen áll egy hangulatos karácsonyváróhoz Szatmárnémetiben. Helyükön a vásári faházak, fent lógnak a fákon a LED-ek, az oszlopokon a fényfüzérek, készül az óriási adventi koszorú.
Természetes egészség a Bioshopban (X)
Napjainkban egyre többen és egyre többet foglalkozunk egészségünkkel, annak megőrzésével. Mivel csak a legjobbat szeretnénk önmagunknak és családtagjainknak, előszeretettel fordulunk a természetes alapanyagokból készült, bio- és natúr termékek irányába. Ezek beszerzésére bizalommal térhetünk be a szatmárnémeti Bioshop bioboltba, ahol minőségi natúr termékek széles választékával találkozhatunk.
Cookie