×
2020. 07 09.
Csütörtök
Lukrécia
18 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Külföld

Perui régészek 3800 éves kőbe vésett faliképekre bukkantak

2019.08.21 - 14:49
Megosztas :
 • Perui régészek 3800 éves kőbe vésett faliképekre bukkantak

  Perui régészek 3800 éves kőbe vésett faliképekre bukkantak a perui fővárostól, Limától mintegy 150 kilométerre északra folyó régészeti feltárásokon.

   

  A térség a caral, más néven Norte chico civilizáció egyik fontos központja volt, a kultúra mintegy ötezer éve virágzott az Andokban.

  Az egyik kőtáblán, amelyet egy szertartásokra használt épületben találtak a Vichama régészeti lelőhelyen, egy emberszerű béka és egy emberfej látható - adta hírül a BBC honlapja.

  Ruth Shady Solís, a caral régészeti térség igazgatója szerint az ábrák a "víz - azaz az esőzés - megérkezését ábrázolják". Az andoki civilizációban ugyanis a béka a vizet ábrázolja, az alatta lévő emberfej az esőzésre váró embert jelenti.

  Egy közelben talált másik kőképen négy emberfej látható, amelyeket kígyók vesznek körbe.

  A régészek szerint a kőképeket egy olyan időszakban készíthették, amikor ínség sújtotta a térséget.

  A Vichama lelőhelyen 2007 óta folynak ásatások, a szakemberek szerint ott az ókorban földműveléssel és halászattal foglalkozó közösség élt, amely a caral civilizáció egyik fontos központja lehetett. A perui Barranca tartományban lévő Caral-Supe szent városa az amerikai földrész egyik legrégebbi civilizációjának központja volt. A helyet 2009-ban az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította.

  A caral civilizáció a Kr.e 1800-as években hanyatlásnak indult, a Vichama lelőhelyen talált faliképek, amelyek a helyi klíma megváltozásáról tanúskodnak, magyarázatot adhatnak arra, hogy miért - mondta Ruth Shady Solís.

   

  Cookie