×
2021. 10 22.
Péntek
Előd
14 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Magazin

„Pilinszky 100” alkotói pályázat

2021.09.17 - 19:21
Megosztás:
„Pilinszky 100” alkotói pályázat
Középiskolások számára hirdetnek alkotói pályázatot — a Pilinszky-emlékév kapcsán fotókat, videókat, plakátokat és portrékat várnak.

„A hallgatózó kert alól a fa az űrbe szimatol” — az idén 100 éve született Pilinszky János költő szellemi örökségének megőrzése, a magyar kultúra számára hagyományozott kincsanyagának újrafelfedezése kapcsán a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola számos programot és kezdeményezést indított azzal az elsődleges céllal, hogy minden korosztály számára elérhető legyen, megismerje vagy újra felfedezze Pilinszky lenyűgöző életművét. Ennek elősegítése érdekében pedig alkotói pályázatot hirdetnek magyarországi és határon túli középiskolás (9–12. évfolyamon tanuló) diákok számára.

A diákok négy: fotó, film, plakát és portré kategóriában pályázhatnak — Pilinszky fotón: bármely Pilinszky-mű és/vagy a költő életében fontos helyszín(ek), épület(ek) által ihletett, annak tartalmához vagy hangulatához kapcsolódó fotóval vagy fotósorozattal, értelemszerűen a sorozat fotóinak egy vershez kell kapcsolódniuk, s beküldéskor az ihletet adó Pilinszky-művet (vagy részletet) is pontosítani kell. Az elkészített fotón a művészi koncepcióba illő digitális utómunka végezhető, a pályamunkák viszont kizárólag jpg vagy jpeg formátumúak lehetnek.

Pilinszky plakáton: a második kategóriában olyan plakátterveket várnak, amelyeket egy Pilinszky-mű és/vagy a költő életében fontos helyszín(ek), épület(ek) ihlettek, vagy az emlékévet népszerűsítik — grafikai, képregény formátumú, montázs vagy ezek kombinációjával, vegyes technikával készült alkotásokat várnak.

Pilinszky filmen: a harmadik kategóriában a költő műve által ihletett, annak tartalmához, hangulatához illeszkedő videoklippel, kisfilmmel és/vagy a költő életében fontos helyszín(ek), épület(ek) bemutatásával lehet pályázni. Az inspirációként szolgáló Pilinszky-mű elhangozhat a pályamunka részeként is (telefonnal készített alkotásokat is be lehet küldeni, nem elvárás a professzionális hang- és képrögzítés, de a felvétel jó, értékelhető minőségű kell hogy legyen).

Pilinszky képen: a negyedik kategóriában Pilinszky János 2 vagy 3 dimenziós portréját várják, s értelemszerűen az eredeti alkotást kell beküldeni.

A fotó és film kategóriába tartozó pályaművek elektronikusan küldhetők be november 27-ig, a költő születésnapjáig a palyazat@muveszetinepfoiskola.hu címre. A portré kategória esetén az eredeti alkotás postai úton vagy személyesen juttatható el a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola címére (2475 Kápolnásnyék, Deák Ferenc utca 10. szám). A plakátok elektronikusan (amennyiben digitálisan szerkesztett anyag), személyesen vagy postai úton is beküldhetőek a fenti elérhetőségekre. Egy kategóriába egy pályázó csak egy munkával nevezhet be, s a pályamű mellett a következő adatokra is szükség lesz: a pályázó neve, születési dátuma (a film kategória esetében alkotó, előadók, szereplők is); tanintézmény neve; felkészítő tanár (ha van); kapcsolattartási adatok. Bővebb felvilágosítás Pápai Judittól, a papai.judit@muveszetinepfoiskola.hu e-mail-címen igényelhető.

A pályázat díjátadóval egybekötött zárórendezvényére a kápolnásnyéki Halász Gedeon Eseményközpontban kerül sor 2022 első negyedévében. A legjobb alkotásokat nyilvános gálaműsor keretében mutathatják be az alkotók, a kiemelkedő fotókból és portrékból kiállítás készül. SZFÚ

 

 

 

 

Cookie