×
2021. 07 28.
Szerda
Szabolcs
23 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.16 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

PMN-kavalkád a Széchenyi utcában

2016.08.22 - 09:00
Megosztás:
PMN-kavalkád a Széchenyi utcában

A jubileumi PMN egyik legjobb ötlete és megvalósítása volt a Széchenyi utca visszaemelése a programhelyszínek közé, hiszen ezen a hétvégén mindenki megtalálta ott szórakozási számítását.

 

Már pénteken kora délután nagy volt a nyüzsgés a Széchenyi (1 Decembrie 1918) utcában, sokan kóstoltak bele a Bor- és a Pálinkautca kínálatába s természetesen a lacikonyhások finomságaiba, és az itt felállított színpadon (és előtte) került sor a 15. Partiumi Magyar Napok első szabadtéri bulijára, ahol a szatmári The Elvis Band csapott a húrok közé, hozva a rock 'n' roll pezsgését és a „Király” búgós sármját. A buli a magyarországi The Bits Beatles emlékzenekarral folytatódott, akik letisztult műsorral elevenítették fel a beat-korszak és a „gombafejűek” legsikeresebb dalait és a róluk kialakult supergroup jelzőt a jubileumi PMN első napján sem hazudtolták meg.

Szombaton több könyvkiadó is sátrat vert az utcában, sőt, egy nagyon hangulatos faházikóban kiállították mindazokat az alkotásokat, amelyeket gyermekek készítettek a Szatmár Megyei Könyvtárban, de szintén sátrat vert a 25 éves Szent István Kör is, melyben Szőcs Péter elnök, Kereskényi Gábor polgármester és Pataki Csaba megyei tanácselnök köszöntőjét követően Szakály Sándor történész tartott előadást Magyarország belépéséről a második világháborúba. Eközben a színpad előtt a Brighella Bábtagozat színészei adták elő a kuflik kalandjait és Az egy kupac kufli című előadásban szerepet kaptak a gyermekek is, akik később ügyességi vetélkedőn vehettek részt, a hétpróbán a próbák teljesítésével picula-pénzt lehetett szerezni, ezt pedig a játék végén ajándékokra válthatták be. Megnyitotta kapuit az Aranykapu Népi Játszókert, s e mellett az elmúlt tíz év aranykapus tanítványainak kézműves munkáiból, valamint fényképekből nyílt kiállítás, egész nap tartott a kézműves szöszmötölő, kicsit arrébb pedig a Borókagyökér Egyesület kézműves táboraiban részt vett gyerkőcök alkotásaiban gyönyörködhettek az arra járók — illetve ha kedvük tartotta, be is kapcsolódhattak a bútorfestésbe, kézműveskedésbe. A nap záróakkordjaként több százan buliztak a Szatmárnémetiben először fellépő Kiscsillag koncertjén, melybe a legjobb Kiscsillag-dalok mellett egy-két Kispál és a Borz klasszikus is bekerült, s a műsort csak színesítette Lovasi András dalok közötti összekötő szövege — olykor anekdotái —, amelyek minden dal előtt egy pozitív alaphangulatot teremtettek.

„István a mi urunk” - KONCERTFOTÓK!

Vasárnap délelőtt ismét az apróságok vették birtokukba az utcát, játékos kedvű és vidám gólyalábasokkal no és Bodrival, a fölmosolygó ölebbel egyetemben, akiket a szintén roppant érdekesnek számító pantomimes Mimóka előadása követett, a délután pedig a tánc jegyében telt a Széchenyi utcában: előbb a Passion4Salsa, majd a Loga Dance és Royal Dance oktatással összekötött táncbemutatóira került sor — közben pedig valódi néptánc-ínyencséget, a híres Ecsedi lakodalmast láthatta a közönség.

 

Cookie