×
2021. 10 18.
Hétfő
Lukács
13 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Jegyzet

Polgármesterek kolonca

2021.08.27 - 19:08
Megosztás:
Polgármesterek kolonca
A szemétgyűjtés és pláne a szelektív szemétgyűjtés lett mára a szatmári polgármesterek nyakát húzó legnagyobb kolonc, tisztelet a kivételnek.

 Nem a csapvíz-, meg a földgázbevezetés, nem a közvilágítás és nem az aszfaltozás. A szemét. Hiába a háztól megszervezett elszállítás, hiába a köztéri konténeres gyűjtés, hiába a már a falvak járdaszéleiről is visszaköszönő kukák, a szemét eldobálása csak nem akar szűnni, a városszélekről és az árokpartokról, a városszéli és a mezei utak mentéről csak nem akar fogyni a szánt szándékkal odahordott szemét. Ha van a településen valahol köztéri szelektív gyűjtőpont, az biztosan nincs helyesen használva, össze-vissza van beledobálva a szemét, vagy épp a harangok, konténerek mellé van ledobva az, ami nem fér beléjük. Az emberek nem szabdalják fel az óriás LCD-tévé papírdobozát, hanem inkább úgy, ahogy van, odatámasztják a kuka mellé, hiába üveget visznek ki a hulladékszigetre, a papírtárolóba dobják, ha épp abban van hely. Hiába a legtöbb vidéki településen a ház elől való, méret- vagy súlykorlát nélküli szemételszállítás, még standard kuka sem kell, ládában, zsákban, vödörben is kitehető a szemét, még mindig vannak olyanok, akik még keveset sem hajlandók fizetni. A legtöbb szatmári faluban a városi tarifának a töredékét kell fizetni a szemétszállításért, és az elszállítás gyakoriságával sem lehet baj, mégis dívik a szemétnavéta, rendszeresen hordják ki szekéren, kisteherautón a hulladékot a falu szélére, és borítják bele az árokba, mezőre, gödörbe, bárhová, ahol nem nagyon jár senki. Aztán ha ez épp az adott település tulajdona, az időnként ellenőrzéseket végző környezetvédelmi őrszolgálat nagy vidáman kiró a hivatalra pár ezer lejes büntetést, mert szemetes a polgármesteri hivatali terület, és még arra is kényszeríti a településvezetést, hogy mentesítsen. A polgármester meg hiába kérdezi a bírságoló hatóság embereit, hogy környezetvédelmi intézményként mégis mit tettek a megelőzés, és nem az utólagos rendezés érdekében, csak vállvonogatás a válasz: a megelőzés nem az ő dolguk. A szemétnavétásokat meg már közvetett bizonyítékokkal sem elég elkapni, azaz nem elég, ha látszik a térfigyelő felvételén, hogy egy autó megpakolva megy, és üresen jön onnan, ahol addig nem volt szemét lerakva, rajta kell kapni a szemetelőt. Ha meg egy szemeteszsákokat a platóról lepakoló illetőre kérdeznek rá, hogy mit csinál, azt válaszolja, hogy épp összeszedni jött a szemetet, majd továbbáll, és egy csendesebb helyet keres, ahol nem akadékoskodik senki, és ahol már nyugodtan ott hagyhatja a szemetét.

Princz Csaba

 

Ingázó diákok nehézségei
Az utóbbi időszakban nem csak a falusi iskolák néptelenednek el — közülük elég soknak bezárják a kapuit —, de hasonló helyzetben vannak városon a lakónegyedi iskolák is, miközben nagyon nehezen lehet bejutni egy jó nevű városközponti iskola alsó tagozatára. Az okokat sok szemszögből történő elemzés során lehet keresni.
A jó egészség alapjai
Amikor két vagy több ember elkezd beszélgetni, elég gyorsan szóba kerül az egészség.
Iohannis politikai játszmája
Az utóbbi időszakban többször szóvá tettem, hogy a jelenlegi politizálásban egyre kevesebbszer kerülnek előtérbe a választópolgárok érdekei.
Cookie