×
2020. 07 12.
Vasárnap
Izabella, Dalma
19 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.29 RON
100HUF = 1.37 RON
Vidék

Polgármestereket díjaztak

2020.02.20 - 08:00
Megosztas :
 • Polgármestereket díjaztak

  A Romániai Községek Szövetsége kedden és szerdán Bukarestben lezajlott találkozóján Szatmár megyei polgármesterek is részt vettek, s munkájuk elismeréseként kitüntetést vehettek át.

  A Romániai Községek Szövetségének az ország negyvenegy megyéjében működik megyei egyesülete; a Szatmár megyei egyesület elnöke Dumitru Pop, Udvari község polgármestere, alelnöke pedig Găman Mihály, Pusztadaróc község polgármestere. A községek egyesületeire komolyan tekint a kormány, ezt bizonyítja az is, hogy a jelenlegi ideiglenes kormányfő és a kabinet szinte valamennyi tagja részt vett a kedden és szerdán lezajlott bukaresti találkozón, egy bizonyos ideig az államfő is jelen volt. A találkozón fontos önkormányzati kérdéseket vetettek fel, javaslatok hangzottak el a problémák megoldására, a kormánytagok pedig beszéltek azokról a lehetőségekről, amik szóba jöhetnek az önkormányzati munka megkönnyítése érdekében. A polgármesterek által felvetett leggyakoribb problémák a költségvetéssel, a választásokkal, a telekkönyvezéssel kapcsolatos nehézségek, a legelőkkel kapcsolatos gondok, a különböző támogatási rendszerek, a környezetvédelemmel, fejlesztéssel kapcsolatos kérdések, tanügyi téren felmerülő nehézségek stb. A tanüggyel kapcsolatosan a kormány ígéretet tett arra, hogy csökkenteni fogja az osztályok kötelező létszámát, hogy minél kevesebb iskola kényszerüljön bezárásra.

  A Romániai Községek Szövetségéhez nagyon sok RMDSZ-es polgármester tartozik — tájékoztatott Găman Mihály. Az egyes megyék polgármesterei különböző módon állnak hozzá a szövetség munkájához, de mindenki igyekszik közös megegyezésre jutni. Szatmár megyében nagyon sok polgármester még mindig nem kapcsolódik be az egyesület munkájába, s emiatt az országos szövetség tevékenységeiből is kimarad, pedig egy ilyen országos gyűlésen lehet igazán tapasztalni, hogy ha a községek egységesen lépnek fel, a kormány jobban odafigyel rájuk — magyarázta Găman, rámutatva arra is, hogy szerinte aktívabbá kellene tenni a Szatmár Megyei Községek Egyesületét, hogy minél többen vegyenek részt az országos szövetség munkájában. Găman kezdeményezte a magyar polgármesterek platformjának a létrehozását. Első lépésként kiépítenének egy kommunikációs csoportot, hogy könnyebb legyen a kapcsolattartás, a későbbiekben pedig valamilyen szinten össze kellene kötni a községi, a városi és a municípiumi szervezeteket az RMDSZ munkájával.

  A keddi találkozó keretében a kormányfő és a kormánytagok jelenlétében átadták a polgármesterek munkáját elismerő diplomákat: Găman Mihály, Pusztadaróc község polgármestere és Toma Betea, Ráksa község polgármestere hatcsillagos (a csillagok száma a tisztségben eltöltött mandátumok számát jelöli) diplomát kapott. Balogh Ferenc, Hadad község polgármestere négy mandátummal rendelkezik, így négycsillagos diplomát vehetett át. Mariana Monica Sobius nagytarnai polgármester asszony háromcsillagos díjat kapott, Udvari és Vetés község pedig különdíjban részesült.

  Elek György

  Cookie