×
2020. 07 08.
Szerda
Ellák
9 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.30 RON
100HUF = 1.37 RON
Külföld

Potápi: a cél az egységes magyar médiatér kialakítása

2019.06.14 - 09:23
Megosztas :
 • Potápi: a cél az egységes magyar médiatér kialakítása

  Az egységes magyar médiatér megvalósításának fontosságát hangsúlyozta Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár a múlt héten megtartott I. Kárpát-medencei magyar médiatalálkozón, Visegrádon. A rendezvényen külhoni magyar alkotásokat díjaztak.

  A nemzetpolitikai államtitkár úgy fogalmazott: szeretnék összefogni ily módon is a nemzetet. Ennek jegyében kiemelten fontosnak tartotta a külhoni magyar média megerősítését Kárpát-medence-szerte. Jelezte, hogy a külhoni magyar médiumok „kezét” a jövőben sem kívánják elengedni, folytatni kívánják a fejlesztéseket.

  Potápi Árpád János emlékeztetett: 2010 után radikális nemzetpolitikai váltás következett be, megalkották a keretrendszert, a jogszabályi hátteret, majd 2014-től Magyarország gazdasági erősödésének köszönhetően soha nem látott mértékű fejlesztési programok indulhattak el, több száz fejlesztés valósulhatott meg. Olyan „kegyelmi helyzet” van, amikor a magyar kormány az identitás megerősítése mellett gazdaságilag is támogatni tudja a határon túli magyar közösségeket, családokat — fogalmazott Potápi Árpád János. Hozzátette: azt szeretnék, ha minden területen egységes Kárpát-medencei tér alakulna ki.

  Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos arról beszélt, hogy 2,5 millió magyar él a Kárpát-medencén kívül, és beszámolt a diaszpóra számára indított programokról, rámutatva arra, hogy ezeknek köszönhetően a magyar diaszpóraközösség azt érzi, hogy az anyaország kinyújtotta felé a kezét, soha nem látott figyelem fordul felé.

  Külhoni alkotásokat díjaztak

  Az I. Kárpát-medencei magyar médiatalálkozón külhoni magyar alkotásokat díjaztak, a rendezvényen a televíziós, a rádiós és a nyomtatott sajtó képviselői vehettek át elismeréseket. A felhívásra összesen 130 pályamű érkezett, ezekből 75 az írott sajtó kategóriában. A kategóriák legjobbjai mellett Potápi Árpád János az ünnepségen a nemzetpolitikai államtitkárság nevében ötszázezer forintot adományozott Csúcs Péternek és Csúcs Máriának, akiknek televíziós kameráját az úzvölgyei katonatemetőben történt incidensen a románok összetörték.

  A médiatalálkozó zárszavában Szili Katalin kiemelte: a média képes a közösség befolyásolására, arra, hogy egy nagyobb közösség kovásza legyen. Hozzátette: mára kialakult a média intézményrendszere, ugyanakkor a területen dolgozók feladata nem egyszerű. A felelősség és hitelesség fontosságát hangsúlyozva rámutatott: a médiában dolgozók nélkül nem jöhetett volna létre mindaz, amit az elmúlt 10 évben a nemzetpolitikában megalkottak. Mára a Kárpát-medence magyarsága egyúttal európai polgár is, és a „nagy ecsetvonásokat” megtették a nemzetpolitika területén — fogalmazott.

  Grezsa István miniszteri biztos arról beszélt, hogy kegyelmi időszakát éli a nemzetpolitika, és megmozdult a magyar élet a Kárpát-medencében. Most van értelme dolgozni, és azt kérte, mindenki érezze át ezt, adja át munkája során az olvasóknak, nézőknek.

  A hagyományteremtő céllal megszervezett háromnapos médiatalálkozón mintegy 180-an, köztük 150 külhoni magyar újságíró vett részt a Kárpát-medence minden tájáról.

  Fotó: MTI/Illyés Tibor

   

  Cookie