×
2021. 04 12.
Hétfő
Gyula
13 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.13 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Problémák vannak az utódlási támogatással

2021.03.06 - 11:19
Megosztás:
Problémák vannak az utódlási támogatással
Fotó: SZFÚ archív
A romániai hadifoglyok, deportáltak, illetve a kommunizmus idején meghurcoltak egyes jogairól szóló 118/1990-es törvény módosításaival kapcsolatban felmerülő gondokra hívta fel szerkesztőségünk figyelmét Ressler Ştefan szatmárnémeti ügyvéd

Jó irányba változott a 118-as törvény, a módosítás szabályos alkalmazásával viszont vannak gondok, nyilatkozta lapunknak Ressler Ştefan. A szatmárnémeti ügyvéd elmondta, hogy a módosítás azt hozta, hogy a hadifoglyok, deportáltak, illetve a kommunizmus idején meghurcoltak és időközben elhunyt személyek gyerekei vagy feleségei is kaphatnak anyagi kárpótlást, egyfajta nyugdíjat az államtól. Feleség csak akkor jogosult, ha nem ment újra férjhez. A kedvezményezettek feleannyi pénzt kaphatnak havonta — életük végéig —, mint amennyi a hadifogoly, deportált vagy meghurcolt juttatása lett volna, ha élne.

Élete végéig

Az emberek szempontjából igen csinos összeget is jelenthet havonta ez a fajta juttatás, ugyanis a törvény értelmében például minden évnyi deportálás után havi 700 lej nyugdíjon felüli juttatás járt az akaratán kívül elhurcolt személynek. Jellemzően többévnyi deportálásokról beszélhetünk, így mondjuk ötévnyi szenvedés havi 3500 lejes összeget jelentett. Ez az utód vagy özvegy esetében havi 1750 lejt jelent, ami esetükben egy szép fizetés- vagy nyugdíj-kiegészítés, viszont az állam szempontjából óriási kiadás. Szatmár megyében is több ezer kedvezményezett lehet, országos szinten minden ebbe a kategóriába illeszkedő leszármazottnak élete végéig ennyi pénzt minden hónapban kifizetni megterhelő az államkassza számára.

Sok az elutasítás

Meggyőződése, hogy amikor ezt a módosítást meghozták, nem gondoltak arra, hogy milyen pénzbeli terhet jelent az államnak az, hogy ennek eleget tegyen, mutatott rá Ressler. Ebben az időszakban, amikor elkezdtek sokasodni az ilyen utódlási kárpótlási igények, elkezdtek sokasodni a kérvények elutasításai is. A kárpótlás megítélésével foglalkozó Kifizetési és Szociális Ellenőrzési Ügynökség (AJPIPS) területi kirendeltségei — köztük a szatmári is — nyakra-főre utasítják el jogtalan igénylés címén az egyébként jogos igényléseket is, mutatott rá Ressler.

Határidős panasz

Aki kérte ezt a fajta támogatást, de elutasították, és úgy érzi, hogy a negatív válasz igazságtalan, az harminc napon belül panaszt tehet a döntés ellen, de csakis a bíróságon, ismertette Ressler. Akár ügyvéddel, akár ügyvéd nélkül meg lehet ezt tenni, a kézzel írt, a bíróságon iktatott és iktatószámmal ellátott kérvényben kifejezetten kérni kell, hogy a bíróság hagyassa jóvá az AJPIS-nél leadott kérvényt attól a dátumtól kezdve, amikor ez le volt adva; a kérvényhez mellékelni kell azokat a papírokat, amik az igénylő igazát támasztják alá. Ha az AJPIS elutasító döntésének kézhez vételét követő harminc napon belül nincs iktatva panasz a bíróságon, a panasztételhez való jog elvész, az elutasító döntés pedig végleges marad, akár szabályos, akár nem.

Princz Csaba

Nem volt lagzi, hol az előleg?
Nincs direkt ilyen esetekre meghozott jogszabály, de a Polgári törvénykönyv egyértelműen kimondja, mikor kell visszaadni az előleget, ha meghiúsult egy lakodalom vagy egy keresztelő.
Előleget adtam, de nem nyaraltam
Belföldön viszonylag könnyen vissza lehet szerezni egy meghiúsult nyaralásra befizetett előleget, de külföldi foglalás esetén ez már keményebb dió. Százak maradhattak hoppon a járvány miatt.
Csak egy biztos: alkotmányellenes
Azt még távolról sem lehet tudni, hogy a megbírságoltaknak egyenként perelniük kell-e, vagy a kormány eltörli a bírságokat, de az is mentesül a büntetés alól, akit jogosan bírságoltak meg.
Cookie